Miért lesz ázott szaga a ruháknak mosás után, és hogy lehet megszüntetni azt?

GettyImages-1299143886

A rejtélyes eredetű büdös, ázott szag mélyen beivódhat a ruhákba, ezért elég nehéz megszabadulni tőle.

Bár van némi ellentmondás abban, hogy a frissen mosott ruhák és törölközők büdösen kerülnek ki a mosógépből, van magyarázat a jelenségre. Cikkünkből azt is megtudhatod, hogy mit tehetsz megelőzés gyanánt, illetve miként bánhatsz el a már kialakult szagokkal.

Mitől lesznek büdösek a ruhák?

A jellegzetes ázott szagért a legtöbb esetben az felelős, hogy a ruhák túl sokáig maradnak a mosás után a mosógépben, vagy a szárítógép nem végez tökéletes munkát, de szerepet játszhat benne az alábbi tényezők valamelyike is:

  • Az izzadságod beleszáradt a ruháidba, mielőtt kimostad volna őket.
  • Kiakasztottad száradni a ruhákat, de túl magas volt a páratartalom, ezért még azelőtt megjelentek rajtuk a penészgombák, hogy esélyük lett volna megszáradni.
Ha nem tisztítod ki a mosógépet, ne csodálkozz, ha büdösek lesznek a ruhák
Ha nem tisztítod ki a mosógépet, ne csodálkozz, ha büdösek lesznek a ruhákCunaplus_M.Faba / Getty Images Hungary
  • Egy sötét, dohos szekrényben tárolod a ruháidat, ami nem szellőzik megfelelően.
  • Nem mosod ki elég gyakran a ruháidat és törölközőidet, miközben aktívan használod őket.
  • A ruháid szintetikus anyagból készültek, amely magába zárja a szagokat.
  • Régi a mosógéped, és/vagy nem törődsz a tisztán tartásával, ezért a ruháid átveszik a szagát.

Hogyan lehet elbánni a kellemetlen szagokkal?

Ahhoz, hogy megszüntesd a szagokat, először érdemes kizárnod minden lehetséges okot, ami a háttérben állhat. Páramentesítsd otthonodat, rendszeresen tisztítsd ki a mosógéped, és alakíts ki egy mosási rutint – pláne ha edzés közben rendszeresen beleizzadsz a cuccaidba. Vagyis a legjobb, ha a megelőzésre koncentrálsz.

Ha már túl késő, és a kellemetlen szagok beivódtak a szövetbe, akkor az ecet lehet a megoldás. Ahelyett, hogy öblítőt használnál, a következő mosáshoz tölts negyed-fél csészényi mennyiséget az adagolójába. Ha a szag különösen makacs és erős, magas hőfokon, mosószer nélkül mosd ki a ruhákat egycsészényi ecetet használva.

Lehetőség szerint a szabadban teregess ki
Lehetőség szerint a szabadban teregess kiKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Ugyancsak segíthet, ha a mosás előtt negyed-fél csészényi szódabikarbónát szórsz a mosógépbe, vagy bóraxba áztatod a dohos szagú szöveteket. Ezen túlmenően, amikor csak teheted, úgy teregesd ki a ruhákat, hogy minél több napfény érje őket.

Az ultraibolya sugaraknak fertőtlenítő hatásuk van, ami képes elpusztítani a penészgombákat.

A szabadtéri teregetéssel arról is gondoskodhatsz, hogy a ruháid mindig friss illatúak legyenek. Amennyiben ez nem lehetséges, pontosan kövesd a címkén szerepelő szárítási javaslatokat, és ellenőrizd, hogy a ruhák teljesen megszáradtak-e, mielőtt eltennéd őket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra