Mit jelentenek a ruhacímkén lévő szimbólumok?

A címkére pillantva az a nyomasztó érzésed támad, mintha egy piramis hieroglifáit kéne megfejtened? Itt az alkalom, hogy változtass ezen!

Ha szeretnéd elkerülni, hogy kedvenc gönceid elveszítsék a színüket, vagy ami talán még rosszabb, eredeti méretüket, jobban teszed, ha a mosás előtt alaposan áttanulmányozod a címkéjükön sorakozó ikonokat. Az ajánlott hőfok még csak megvan, de a többiről fogalmad sincs? Semmi gond, cikkünkben a CNET összefoglalója alapján segítünk értelmezni a legfontosabb szimbólumokat. 

Mosás

A teknőre vagy kádra emlékeztető ikon alapvető jelentése, hogy az adott ruhanemű mosógépben mosható. Ha viszont át van húzva, akkor nem lehet géppel mosni, vagyis jellemzően száraztisztítást igényel. Ez azonban még nem minden! Lássuk, mit takar a többi jelölés, ami az ikonhoz kapcsolódik.

Számok:

A legnagyobb megengedett mosási hőmérsékletről tanúskodnak. Ha például 30 szerepel a teknőben, a ruha legfeljebb 30 Celsius-fokon tisztítható.

Pontok:

Egyes országokban pontokkal jelölik az optimális hőfokot. Egy pontnál hideg, kettőnél meleg, háromnál forró víz szükséges a mosáshoz.

Vonalkák:

Amennyiben nincs vonalka az ikon alatt, nyugodtan használhatod a mosógéped normál mosási ciklusát. Ha van, egy vonalka esetén a kímélő programot, míg kettő esetén az extra kímélő programot válaszd.

Kéz:

Ezt már nem nehéz kitalálni. A ruha mosógépben nem, csak kézzel mosható.

A mosás jelképei
A mosás jelképeiLeolein/Openclipart

Kinek áll ez érdekében?

A Wikipédia szerint a gyakran „textil-KRESZ”-nek is nevezett jelképekre európai uniós szabályok vonatkoznak, melyek a nyelvi határok áthidalásával a vásárlók egyértelmű tájékoztatását szolgálják. A Magyarországon is érvényes szabvány még azt is előírja, hogy milyen sorrendben kell elhelyezni a címkén a jelképeket. Ez balról jobbra haladva a következőképpen alakul: mosás, fehérítés, szárítás, vasalás és végül a vegytisztítás.

Vasalás

A helyzet hasonló, mint a mosási szimbólumoknál. A címkén szereplő vasaló jel arra utal, hogy a ruhadarab szabadon vasalható, ám ha át van húzva, egyáltalán nem. Ami a pontokat illeti: 

  • Egy pont: maximum 110 fokon vasalható, lehetőleg gőzölés nélkül.
  • Két pont: maximum 150 fokon vasalható.
  • Három pont: maximum 200 fokon vasalható.
A vasalás jelképei
A vasalás jelképeiLeolein/Openclipart

Szárítás

A négyzet alakú ikon a szárításra vonatkozik. Ha át van húzva, az anyag nem szárítható szárítógépben, egyébként viszont igen, legalábbis a következő kitételekkel:

  • Üres kör: bármilyen hőmérsékleten szárítható.
  • Egy pont: alacsony hőmérsékleten szárítható.
  • Két pont: normál hőmérsékleten is szárítható.
A szárítás jelképei
A szárítás jelképeiLeolein/Openclipart

Fehérítés

Egy csomóan azt gondolják, hogy ha egy ruha fehér, automatikusan fehéríteni kell, miközben ezt egyáltalán nem érdemes készpénznek venni. Mielőtt tehát a fehérítő után nyúlnál, először mindenképp nézd meg az egyenlő oldalú háromszöggel jelzett fehérítési szimbólumot. Ha át van húzva, jobb, ha nem kísérted a sorsot, ha nem, már csak arra kell figyelned, hogy a megfelelő terméket használd. 

  • Üres háromszög: a ruhadarab klór- és oxigénalapú szerekkel fehéríthető.
  • Háromszög két vonalkával a belsejében: csak klórmentes szerekkel fehéríthető.
A fehérítés jelképei
A fehérítés jelképeiLeolein/Openclipart

Vegytisztítás

A körben lévő betűk jelentését nem muszáj behatóan ismerned. A lényeg annyi, hogy ha találkozol az ikonnal, a ruhát nem dobhatod be csak úgy a mosógépbe, mert kizárólag szárazon, vegytisztítással szabad tisztítani, vagyis kénytelen leszel elvinni egy szalonba.

A vegytisztítás jelképei
A vegytisztítás jelképeiLeolein/Openclipart

+ 1. Szöveges jelölések

Ha a jelképekkel nem fejezhető ki minden információ, a gyártók szöveges kiegészítésekkel látják el a címkét. Itt szokták feltüntetni, ha például valami csak elkülönítve vagy kifordítva mosható.

Kíváncsi vagy, hogy vajon a cipőket is lehet-e mosógépben mosni? Alábbi cikkünkből kiderül: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek