Penész, baktériumok és kellemetlen szagok: ezért kéne rendszeresen kitisztítanod a mosógépet

GettyImages-520664465

Te mikor tisztítottad ki utoljára a mosógéped? Ha már az idejét sem tudod, mostanra tele lehet szennyeződésekkel és penésszel.

Attól, hogy a mosógépet arra használod, hogy megtisztítod vele a ruhákat, még nem lesz automatikusan tiszta a belseje – ami fokozottan érvényes abban az esetben, ha rendszerint alacsony hőfokon mosol, vagy két mosás között becsukod a készülék ajtaját. A baktériumok elszaporodásának és a penész megjelenésének nem mindig vannak látható jelei, a kellemetlen szagok viszont egyértelműen azt mutatják, hogy valami nem stimmel. A CNET összeszedte, hogy ennek elkerüléséhez mire érdemes figyelni a gép hétköznapi használata során, illetve hasznos tippekkel szolgált a penészfoltok eltávolításához is.

Tartsd nyitva a mosógép ajtaját

A penész a sötét, nedves helyeken üti fel a fejét – pont, mint amilyenné a mosógéped is válik, miután a mosás után kiveszed belőle a ruhákat. Az ajtó nyitva tartása azonban lehetővé teszi, hogy a gép belseje átszellőzzön és kiszáradjon, ami segít megelőzni a penész kialakulását.

Hiába jelent plusz macerát, megéri szárazra törölni a gép belsejét
Hiába jelent plusz macerát, megéri szárazra törölni a gép belsejétSergiy Akhundov / Getty Images Hungary

Ne hagyd benne a nedves ruhákat

Az indok itt is ugyanaz, akárcsak az előző pontnál. A zárt, nedves közeg a baktériumok és a penész elszaporodásának kedvez. Bár csábítónak tűnhet a gondolat, hogy mielőtt munkába mennél, gyorsan elindíts egy mosást, próbálj eltekinteni ettől, és ne hagyd, hogy a nedves ruhák túl sokáig maradjanak a gépben. Már csak azért sem, mert ettől kellemetlen szaguk lesz.

Töröld szárazra

Ha igazán gondosan akarsz eljárni, akkor minden mosás után töröld szárazra a mosógép nedves részeit, beleértve a fedelet, a dobot, az ajtót, a mosószer-adagolót és a gumitömítéseket is. A célra egy régi törölköző is tökéletesen megfelel.

Használj megfelelő mosószert

Egyes mosószerek lerakódásokat hagyhatnak a gép belsejében, amelyek kitűnő táptalajt jelenthetnek a penész számára. Ezért mindig bizonyosodj meg róla, hogy olyan terméket használsz-e, ami megfelel a gyártói ajánlásoknak. A nagy hatékonyságú (high efficiency, röviden HE) mosógépek például gyakran speciális, kifejezetten ilyen készülékekhez szánt mosószert igényelnek.

A gumitömítések alatt/mögött könnyen felhalmozódhatnak a szennyeződések
A gumitömítések alatt/mögött könnyen felhalmozódhatnak a szennyeződésekIuliia Mikhalitskaia / Getty Images Hungary

Így tisztítsd meg a penésztől a mosógépet

Onnantól kezdve, hogy a mosógépben megjelenik a penész, már csak egy alapos mélytisztítással tudsz megszabadulni tőle. Ehhez a következő lépéseken kell végigmenned:

  1. Vegyél fel gumikesztyűt, és készíts elő egy régi törölközőt, amit nem sajnálsz.
  2. Keverj össze egy adag vizet fehérítővel VAGY ecettel fele-fele arányban (figyelem, soha ne vegyítsd a fehérítőt ecettel, mert ebből mérgező hatású klórgáz jön létre!).
  3. Nedvesítsd be a törölközőt a tisztítófolyadékkal, majd dörzsöld végig a mosógép belsejét azokon a részeken, ahol penész nyomait látod. Ne hagyd ki a mosószer-adagolót és az ajtó körüli gumitömítéseket sem!
  4. Futtass le egy mosási ciklust a lehető legmagasabb hőfokú programmal. Ahhoz, hogy igazán jó eredményt érj el, önts egy csészényi fehérítőt VAGY ecetet a megfelelő adagolóba (a fehérítő helyét általában feltünteti a gyártó, az ecet pedig mehet oda, ahová a mosószert is öntöd)! Ha a mosógépednek van öntisztító funkciója, használhatod azt is.
  5. Végezetül töröld szárazra a mosógép belsejét, és hagyd nyitva az ajtaját a következő használatig. Ez megelőzésként is hatékony lehet, feltéve, hogy minden hónapban megcsinálod.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra