4 trükk, amivel ellophatják a pénzed a bankkártyádról: így védekezz a csalók ellen

GettyImages-1469147171

Összeszedtük, milyen fifikás módszerekhez folyamodhatnak a csalók, hogy ellopják pénzed a bankkártyádról.

A legutóbbi hírek szerint drasztikus mértékben nő a bankszámlás, bankkártyás csalások száma Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 2023 első negyedévében minden korábbinál több alkalommal, 4150 esetben jártak sikerrel a bűnözők, akik így több mint 3,1 milliárd forint kárt okoztak. Ez azt jelenti, hogy naponta egy család, hetente pedig egy vállalat veszíti el teljes vagyonát kibercsalások következtében. Lássuk, mik a legjellemzőbb módszerek.

1. Adathalász csalások

Az adathalászat továbbra is a bankkártyaadatok ellopásának egyik legelterjedtebb módja. Ennek során a magukat jellemzően egy bank vagy kormányzati szerv képviselőinek kiadó kiberbűnözők megtévesztő e-maileket, üzeneteket küldenek, és/vagy hamis webhelyeket hoznak létre, hogy valamilyen ürüggyel – például személyazonosságod megerősítését kérve – rávegyenek adatait megosztására.

Mit lehet ellene tenni?

Soha ne kattints rá az üzenetekben kapott gyanús linkekre, mindig ellenőrizd a hivatalosnak látszó e-mailek feladóját, illetve a weboldalak hitelességét, és értelemszerűen ne adj ki érzékeny információkat ismeretlen vagy megbízhatatlannak tűnő források számára. A bankod például nyilván nem egy ingyenes e-mail szolgáltatónál regisztrált címen keresztül fog megkeresni, továbbá nem fog egy mezei üzenetben az adataid megosztására kérni.

A csalók telefonon keresztül is felhívhatnak a bankod nevében
A csalók telefonon keresztül is felhívhatnak a bankod nevébenKosamtu / Getty Images Hungary

Előfordul az is, hogy a csalók telefonon keresztül próbálkoznak. Ha a hívó fél valamilyen homályos okra hivatkozva siettetni akar, hogy add meg az adatait, akkor joggal merülhet fel a gyanú, hogy a háttérben átverés áll.

Érdemes mindig hivatalos csatornákon keresztül ellenőrizni az adott személy vagy szervezet kilétét.

2. Adatsértések

Úgynevezett adatszivárgás akkor következik be, amikor hackerek behatolnak egy vállalati adatbázisba, hogy onnan bizalmas ügyféladatokat, köztük hitelkártyaadatokat lopjanak el. Az ilyen jellegű jogsértések gyakoribbak, mint gondolnád, és egyébként közismert, jó hírű szervezeteket is érinthetnek.

A kiberbűnözők eladhatják a megszerzett adatokat a sötét weben, vagy azokat csalárd tranzakciókhoz használhatják fel.

Mit lehet ellene tenni?

Igyekezz figyelemmel kísérni az adatvédelmi incidensekről szóló bejelentéseket azoknál a cégeknél, amelyeknél fiókod van, és ahol csak lehetséges, kétlépcsős azonosítást használj. Ha értesülsz róla, hogy adataid illetéktelen kezekbe kerültek, változtasd meg a jelszavad minden olyan webhelyen, ahol ugyanazokat a bejelentkezési adatokat használod (de a legjobb, ha eleve kerülöd az azonos jelszavak alkalmazását).

3. Bankkártya-adatszerzés (Card Skimming)

Ez akkor következik be, amikor a bűnözők olyan eszközöket telepítenek ATM-ekre vagy értékesítési pontok termináljaira, amelyek észrevétlenül rögzítik a gyanútlan áldozatok bankkártyaadatait, majd azokat később klónozott kártyák létrehozására vagy online vásárlásokra használják.

Mit lehet ellene tenni?

A csalások elleni védekezés érdekében mindig ellenőrizd a kártyaolvasókat, hogy nincs-e rajtuk manipuláció jele, takard el a kezed a PIN-kód beírása közben, részesítsd előnyben a biztonságos, jól megvilágított helyeken lévő ATM-eket, illetve amikor csak lehetséges, érintéses technológiával vagy a mobilodon keresztül fizess.

Ha pénzt veszel fel a bankkártyádról, gondoskodj róla, hogy senki nem láthassa a PIN-kódod
Ha pénzt veszel fel a bankkártyádról, gondoskodj róla, hogy senki nem láthassa a PIN-kódodmtreasure / Getty Images Hungary

4. Fizikai lopás

Végül, de nem utolsósorban, meg kell említeni a jó öreg zsebtolvajlást is. Ha egy tolvaj az ATM-nél kifigyeli, ahogy beírod a PIN-kódodat, majd megfoszt a pénztárcádtól, benne a bankkártyáddal, akkor rövid úton megszabadíthat a pénzedtől.

Mit lehet ellene tenni?

Ha a bankkártyád elveszett vagy ellopták, egy pillanatig se késlekedj, és azonnal jelentsd be bankodnál. Hasznos lehet az is, ha rendszeresen ellenőrzöd számlatörténeted, hogy mielőbb kiszúrhasd az esetleges gyanús tranzakciókat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra