Persze azt már tudjuk, hogy a gyümölcsökre és zöldségekre ragasztott, levakarhatatlan matricák után nem árt egy jó öblítés, azzal viszont már kevesebben vagyunk tisztában, hogy a héjától megfosztott finomságokat is fontos lemosnunk fogyasztás előtt.
Ez a legfontosabb szabály
Az élelmiszer-biztonsági szakértők egy fontos szabályra hívják fel ugyanis a figyelmet: függetlenül attól, hogy a héját megesszük-e vagy sem, minden gyümölcsöt le kell mosnunk tiszta folyó vízzel. Hogy miért? Tamika Sims, a Nemzetközi Élelmiszer-információs Tanács élelmiszer-technológiai kommunikációs vezetője szerint azért, mert ezzel minimalizálhatjuk a héjon lévő szennyeződések vagy mikrobák átjutását a gyümölcs belsejébe.
Tele a gyümölcsök héja mikrobákkal
Ilyenekben márpedig bővelkednek még a kedvenc gyümölcseink is, függetlenül attól, hogy a héjukon látjuk-e ezeket, vagy sem. Pedig hasznos tudni, hogy a gyümölcshéjon is találhatók élelmiszer-eredetű betegségeket okozó mikrobák, köztük például a szalmonella vagy a campylobacter is, ráadásul ugyanúgy igaz ez a biofajtákra és a hámozottakra is, ahogyan a vastag külsővel rendelkező banánra és az avokádóra is.
Mert ugyan a vastagabb héj valóban megnehezíti a baktériumok vagy a szennyeződések bejutását a gyümölcshúsba, Trevor Craig élelmiszer-biztonsági szakértő szerint azonban, amikor átvágunk például egy avokádót vagy banánt, a késsel beljebb kerülhetnek a mikrobák.
Mást is eltávolíthatunk az öblítéssel
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala egyébként ki is mutatta a listeriát és a szalmonellát például az avokádó külsején, ami még inkább megerősítette a szakembereket abban, hogy figyelmeztetniük kell arra a fogyasztókat, hogy minden alkalommal mossák meg a gyümölcsöket a felhasználásuk előtt.
Ez azért is hasznos, hiszen az öblítéssel eltávolíthatjuk a héjra tapadt növényvédő és gyomirtó szereket is, valamint a viaszos bevonatot.
Így tisztítsunk jól!
Tamika Sims szerint a gyümölcsmosást nem kell túlgondolni, hiszen bőven elegendő hozzá a tiszta folyó víz. Nem kell sem speciális mosószert, sem szappant vagy mosogatószert használni, és az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ is arra figyelmeztet, hogy ne használjunk fehérítőt vagy fertőtlenítőszereket a gyümölcsökön és a zöldségeken.
Craig ugyanakkor lehetőségként említi az ecetes permetezést, amelyet egy rész ecetből és négy rész tiszta vízből állíthatunk össze.
Ez segít elpusztítani néhány baktériumot, és nem hagy rossz ízt vagy esetlegesen veszélyes vegyszereket az ételeken.
Jöhet a kefe is
Joshua Resnick séfoktató a például burgonyán látható szennyeződések eltávolítására az alapos konyharuhás súrolást ajánlotta, a vastagabb héjú gyümölcsökhöz és zöldségekhez pedig kefét is használhatunk.
Utóbbinál viszont fontos az, hogy minden használat előtt tisztítsuk meg az eszközt, hogy a korábbról rajta maradt szennyeződéseket ne juttassuk a dörzsöléssel a különféle termékekre.
És ami elengedhetetlenül fontos, hogy mielőtt bármihez is hozzányúlnánk, mossunk kezet!
Nem mindegy a tárolás sem
A gyümölcsök és zöldségek alapos tisztításán kívül van még néhány aranyszabály, amit egészségünk érdekében fontos betartanunk. Például azt, hogy ezeket mindenképpen tároljuk és készítsük elkülönítve a nyers hústól, a baromfitól és tenger gyümölcseitől, ami azt is jelenti, hogy a sütés-főzés alkalmával készült eszközöket – például vágódeszkát és a késeket – is külön kell használnunk.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés