A barnulás egy kémiai reakciónak köszönhető. Amikor ugyanis leszedik a fáról a banánt, a szárából etiléngáz szabadul fel, ami lebontja a zöld színt adó klorofillpigmenteket, és felgyorsítja az érési folyamatot. Az eredmény: a banán először besárgul, majd megbarnul. Ez előbb-utóbb mindenképp bekövetkezik, így az elszíneződést megállítani nem lehet, lelassítani viszont igen. Mutatjuk, hogyan.
1. Tekerj rá fóliát
Ha fóliába tekered a banán szárát, akkor az etiléngáz nem jut a levegőbe, ezáltal pedig az érési folyamat is lelassul – írja a Taste of Home. A trükk akkor tud a leghatékonyabban működni, ha a fürtön lévő banánokat szétszeded, majd egyenként csomagolod be.
2. Akaszd fel
A banán felakasztása nemcsak a helytakarékosság szempontjából jó megoldás, hanem azért is, mert az etiléngáz így lassabban fejti ki hatását. Ha nincs hozzá megfelelő eszközöd, a boltokban kaphatók olyan gyümölcskosarak is, amelyek egy kifejezetten erre a célra szánt banántartó kampóval vannak ellátva.
3. Zölden vedd meg
Így még csak trükköznöd sem kell. Minél zöldebben szerzed be a banánt, annál később fog megérni és megbarnulni. Ezzel szemben, ha érett formában viszed haza a boltból, meg lesznek számlálva a napjai. Ha mégis érett banánokat vennél, szorítkozz annyira, amennyit belátható időn belül el is fogyasztasz.
4. Tedd hűvösre
Talán már te is hallottad, hogy a banánt nem szabad a hűtőben tartani. De ez csak addig igaz, amíg nincs megérve. Ha már kellően sárga, nyugodtan beteheted a hűtőbe, sőt ez kimondottan ajánlott is, mivel alacsony hőmérsékleten a barnulás néhány nappal később megy végbe.
5. Fagyaszd le
A fagyasztás az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy későbbi felhasználásáig frissen tartsd a banánt. Feltéve, hogy előtte eltávolítod a héját, mert egyébként csak megfeketedik, és nem lesz egyszerű leszedni a gyümölcsről. A legjobb megoldás, ha a meghámozott banánt elfelezed, hosszában csíkokra vágod, majd papírral kibélelt tálcákra helyezve fagyasztod le.
6. Vegyél hozzá banántartót
A banántartó lényegében egy banán alakú tárolódoboz, ami megóvja a banánt a sérülésektől, zúzódásoktól, melyek hatására barna pöttyök keletkezhetnek rajta, és hamarabb tönkremehet. Ha ebben tartod a banánt, bárhová magaddal viheted, anélkül hogy megsérülne.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés