Miért érzem magam olyan álmosnak az autózástól?

GettyImages-847741634

A hosszabb utakon a sofőrök gyakran tapasztalják, hogy utasaik hirtelen „bebólintanak” mellettük, sőt előfordul, hogy ők maguk is azon kapják magukat, hogy kezdenek elnehezedni a szemeik.

Ahhoz, hogy a mindent elsöprő álmosság eluralkodjon az autóban utazókon, nem is kell igazán hosszú utakat tenni, az érzés már egy rövidebb kirándulás során is jelentkezhet, ami a sofőr esetében komoly veszélyeket rejthet magában.

Ezért álmosodsz el az autóban

A sleep.org szerint az autózás közben elhatalmasodó álmosság sok esetben az „autópálya-hipnózis” néven ismert jelenségre vezethető vissza, ami a monoton, kiszámítható és kevesebb odafigyelést igénylő utak egyik kísérője. Ennek tipikus példája az autópályán történő vezetés, hiszen ilyenkor – szerencsés esetben – huzamosabb ideig azonos tempóval lehet haladni, anélkül hogy bonyolult közlekedési helyzetekbe kerülne az ember.

Az ilyesfajta kiszámíthatóság elősegíti az aluszékonyságot, vagy akár transzszerű állapotot is előidézhet.

Így fordulhat elő, hogy néha azon kapod magad, hogy megtettél egy hosszabb útszakaszt, miközben szinte semmire nem emlékszel belőle – írja a Mental Floss. Megfigyelések szerint minél hosszabb ideig kell vezetni, és az minél kisebb kihívással jár, annál intenzívebb lehet az álmosság érzése.

Ha vezetés közben álmosodsz el, jobb, ha tartasz egy kis szünetet
Ha vezetés közben álmosodsz el, jobb, ha tartasz egy kis szünetetbymuratdeniz / Getty Images Hungary

A jelenségben közrejátszhat az ember természetes cirkadián ritmusa is, ami hozzájárulhat a kora reggeli és délutáni órákban tapasztalható aluszékonysághoz. Egyes, kiterjedtnek nem nevezhető kutatások pedig azt sugallják, hogy az éberségi szintet a mozgó autó rezgései is befolyásolhatják, ellazítva az agyat és a testet.

Bármi is legyen a pontos magyarázat, egy biztos: az autózás során jelentkező fáradtság és álmosság balesetveszélyes helyzeteket teremthet. Vannak, akik azt javasolják, hogy ilyenkor fel kell hangosítani a rádiót vagy le kell húzni az ablakokat, de ezeknek nincs bizonyított hatása. Érdemes inkább félreállni és szünetet tartani, váltogatni a sofőröket vagy meginni egy kávét.

Ha viszont utasként utazol, nyilván nincs mitől tartanod. A legrosszabb, ami történhet, hogy ébredés után a kényelmetlen pozíció miatt kicsit sajogni fog a nyakad.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra