Lehallgat az autód: így akadályozd meg

GettyImages-1472794989

Már több gyártó is lebukott azzal, hogy különféle adatokat gyűjt az autótulajdonosokról. Most megtudhatod, hogyan csinálják, és mit kezdenek az így nyert információkkal.

Napjainkban egymást érik a lehallgatási és adatgyűjtési botrányok, amelyek már nem csak a mobilokhoz kapcsolódnak. A jelek azt mutatják, hogy az autónkban is egyre nagyobb veszélyben van a privát szféránk.

Így gyűjt rólad adatokat az autód

Egy korszerű, modern autó volánja mögé ülni kezd egyre inkább olyan érzés lenni, mintha űrhajóba szállna az ember – különösen, ha elég idős vagy ahhoz, hogy emlékezz azokra az időkre, amikor a felszereltség csúcsát a kazettás magnó jelentette. Manapság a legtöbb autó már érintőképernyővel, beépített navigációval, zenestreamelési lehetőséggel és különféle vezetést támogató rendszerekkel rendelkezik. Az utóbbiaknak hála a jármű figyelmeztethet, ha elhagyod a sávodat, átléped a megengedett sebességet vagy veszélyesen közel kerülsz valamihez.

Az autó okos rendszere adatgyűjtésre ad lehetőséget
Az autó okos rendszere adatgyűjtésre ad lehetőségetBusakorn Pongparnit / Getty Images Hungary

A modern technológiák működéséhez ugyanakkor különféle érzékelőkre, mikrofonokra és kamerákra van szükség, amelyek felvethetik az adatgyűjtés lehetőségét – karöltve az autó rendszerére telepített alkalmazásokkal, vagy a mobilodon lévő applikációkkal, melyek Bluetooth-on keresztül kapcsolódhatnak hozzá.

Ez azt jelenti, hogy az autógyártók potenciálisan hozzáférhetnek az általad hallgatott zenékhez, a térképalkalmazásokban keresett helyekhez, sőt akár azt is megtudhatják, hogy miről beszéltél az autóban, ami kiterjedhet az olyan privát információkra is, mint a szexuális életed vagy az egészségügyi állapotod részletei.

Egyes vélemények szerint az autó a legrosszabb termékkategória a magánélet védelme szempontjából, ami nagy szó az okostelefonok és más okos eszközök világában.

Már több autógyártó is lebukott

Az Egyesült Államokban a General Motorsról egyenesen az derült ki, hogy információkat továbbított a Lexis Nexis számára, amely adatbrókerként biztosítókkal együttműködve készít kockázati profilokat. Ezek tartalmazták többek között a sofőrök által megtett utak időtartalmát és távolságait, illetve a sebességhatárok esetleges átlépéseit. Az adatokat később ahhoz használták fel, hogy megemeljék az autósok biztosítási díját, akiknek fogalmuk sem volt róla, hogy ezt minek köszönhetik.

Miután kitört a botrány, a General Motors felhagyott az adatok megosztásával, de azok gyűjtésének lehetősége továbbra is fennáll.

Az autóból nyert adatok felhasználási módjának másik lehetősége a reklámozás. A vezetési szokásaid, úti céljaid ismeretében az adatbrókerek hirdetési partnereknek adhatják el adataidat, akik így célzott hirdetésekkel bombázhatnak. De annak sincs akadálya, hogy az autógyártók bűnüldöző szerveknek szolgáltassanak adatokat – megint csak a hozzájárulásod nélkül.

Persze bizonyos diagnosztikai és lokációs adatok hasznosak lehetnek, ha mondjuk olyan helyzet adódna, hogy a mentőszolgálatoknak meg kell találniuk. A tudatosság hiánya mégis veszélyessé teszi a gyakorlatot, hiszen nincs közvetlen rálátásod arra, hogy milyen adatokat gyűjtenek rólad, és hogyan használják fel azokat.

Lehet, hogy engedélyezve van, anélkül hogy tudnál róla
Lehet, hogy engedélyezve van, anélkül hogy tudnál rólainsta_photos / Getty Images Hungary

Ezt teheted az adatgyűjtés ellen

Az egyik kézenfekvő lehetőség, hogy végignézed az autód kezelőfelületének beállításait, és megkeresed az adatvédelemmel vagy hirdetésekkel kapcsolatos opciókat. Bár bizonyos adatok továbbítására érdemes lehet továbbra is lehetőséget biztosítanod (például azokéra, amelyek lehetővé teszik, hogy ha bajba kerülnél, megtalálhassanak), mindent mást, ami gyanúsnak tűnik, kapcsolj ki. Ha vannak autós alkalmazások a telefonodon, azoknál ajánlott ugyanezt megtenned.

Amennyiben ez nem nyugtat meg, közvetlenül felveheted a kapcsolatot az autógyártóval is. Van, amelyiknek létezik olyan oldala, ahol megtilthatod az adatgyűjtést, de ezt akár az ügyfélszolgáton keresztül is kérheted.

Szeretnéd megakadályozni azt is, hogy a mobilodon keresztül lehallgassanak? Ide kattintva megtudhatod, mit kell tenned.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek