Szebbet fogsz álmodni, ha ilyen szobában alszol

Diósi Szilvia
GettyImages-102284500
Olvasási idő kb. 4 perc

A hideg szobában alvás elsőre nem tűnik túl kellemesnek, de a szakértők szerint jót tehet az egészségednek, és szebbeket fogsz álmodni.

A tudósok szerint a nem túl meleg, de a nem is túl hideg szoba olyan egészségügyi előnyökkel jár, mint a gyulladáscsökkentés és a jobb alvás, de az öregedést is gátolja, ugyanis a melatonin nemcsak az alvási hajlandóságot növeli, hanem egy olyan hormon is, amely elősegíti az öregedésgátlást. Csökkenti az oxidatív stressz okozta károkat, segíti a kortizolszint szabályozását, és csökkenti a szisztémás gyulladást. 

A hűvösebb szoba javítja az alvás minőségét

A hideg csökkenti az álmatlanság kockázatát, mivel elősegíti az ellazulást, és megkönnyíti az elalvást. Javíthatja a mélyebb alvást, és elősegítheti a cirkadián ritmust és az alvási ciklust, ilyenkor kevésbé valószínű, hogy felébredsz éjszaka. A testünk hőmérsékletének le kell csökkennie ahhoz, hogy beinduljon az alvás. A hűvösebb hálószobai hőmérséklet közelebb visz a szervezet alvási célhőmérsékletéhez, így sokkal gyorsabban elalszol, sőt többet is fogsz álmodni.

A melegebb hőmérséklet esetén az agyad és a tested aktívabban próbál lehűlni, ez pedig csökkenti a REM és lassú hullámú alvás mennyiségét. Ezekre szüksége lenne a testednek a feltöltéshez, így kipihentebb leszel, ha hidegebb szobában alszol.

Többet fogsz álmodni hűvösebb szobában
Többet fogsz álmodni hűvösebb szobábanilona titova / Getty Images Hungary

A hűvös szobában alvás csökkentheti a hővel összefüggő betegségek, például a hőguta vagy a hőkimerültség kockázatát. Jó hatással van az anyagcsere egészségére is. A hűvös szobában alvás javíthatja a hangulatot, és csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit. Mert ha jól alszol, felfrissülten és energikusan ébredsz fel, ami pozitív hatással lehet általános közérzetedre.

Kellemesebbet és többet fogsz álmodni hidegebb szobában

A meleg hőmérséklet és a magas páratartalom nem biztosít megfelelő körülményeket a jó az alváshoz. Gyakori ébredésekhez vezet, és rontja a mély alvás minőségét. Melegben a testünk alvás közben izzadni kezd, azonban amikor magas a páratartalom, ez a hűsítő izzadság nem párolog el úgy, ahogy kellene. A hőség pedig befolyásolhatja az álmainkat. A lázálmok gyakran magas hőmérsékleten jelentkeznek. A fokozott agyi aktivitás élénk, gyakran bizarr és néha nyugtalanító álmokat eredményez.

A túl hideg szoba veszélyes lehet

Azért fontos kiemelni, hogy nem szabad nagyon hidegre sem állítani a szoba hőmérsékletét, amikor alszunk. Ugyanis a hideg hőmérséklet közvetlenül befolyásolja a szívritmusunkat, ami kihatással lehet az általános egészségi állapotunkra. A hidegebb hónapokban észrevehetően megnő a szívvel kapcsolatos problémák száma, ami a hidegebb idő és a szív- és érrendszeri egészség közti összefüggést jelzi. Amikor fázunk, a bőrünkben, ujjainkban és lábujjainkban lévő erek összeszűkülnek, hogy csökkentsék a hőveszteséget. Ez az összehúzódás azonban növeli a nyomást a teljes keringési rendszerben. Ennek eredményeképpen a szívnek nagyobb erőfeszítést kell tennie, hogy a vért az egész testben keringtesse, ami a pulzusszám és a vérnyomás emelkedéséhez vezet.

A túl meleg és a túl hideg szoba sem segít az alvásban
A túl meleg és a túl hideg szoba sem segít az alvásbanRoxiRosita / Getty Images Hungary

Az ideális szobahőmérséklet megtalálása

A szakértők szerint a legjobb szobahőmérséklet az alváshoz körülbelül 18,5 Celsius-fok. Ez nincs kőbe vésve, ugyanis személyenként néhány fokkal változhat, de a legtöbb orvos azt javasolja, hogy 16 és 20 Celsius-fok között tartsd a szobád hőmérsékletét.

Egy új tanulmány megcáfolta azt az elméletet, hogy alvás közben üríti ki a méreganyagokat az agy, kiderült, hogy valójában mikor a leggyorsabb a folyamat. Ismerd meg a részleteket az alábbi cikkünkből.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek