Ezért ne idd meg az állott vizet

GettyImages-629412590
Olvasási idő kb. 4 perc

Ha egészségesek akarunk lenni, mindennap vizet kell innunk. De ihatunk-e olyan vizet, amely egy éjszakán át vagy akár hosszabb ideig állt a pohárban, vagy egy felbontott műanyag palackban? Vajon megbetegedhetünk, ha állott vizet iszunk?

Gyermekkorunkban gyakran halljuk a szüleinktől az intő figyelmeztetést, hogy ne igyunk meg semmit, még az éjszakára bekészített vizet sem, ami másnapra a poharunkban maradt. De azt soha nem mondták meg, hogy miért ne hörpintsük fel a konyhapulton vagy az autóban hagyott innivalót.

Mitől lesz állott a víz?

Mi baja lehetne a pohárban hagyott víznek? Azt hihetnénk, hogy semmi olyan nem történhet vele, ami káros lehetne az egészségünkre, és akár még napokkal később is ugyanolyan marad, mint amikor megtöltöttük a poharat. Ez azonban nem így van, mert sok minden végbemegy egy magára hagyott pohár vízben.

Egy egészséges embernek elvileg nem lehet baja az állott víztől
Egy egészséges embernek elvileg nem lehet baja az állott víztőlFlorian Gaertner / Getty Images Hungary

A minőségét például jelentősen befolyásolja, hogy hogyan tároljuk a vizet. Mivel környezetünk tele van porrészecskékkel és szennyező anyagokkal, a pohárban lévő víz is szennyeződik, ha egész éjszaka fedetlenül hagyjuk. 

Egészséges ember számára azonban ennek a pohár víznek az elfogyasztása biztonságos, ha azt megfelelően tároljuk.

Egy beteg, elsősorban alacsony immunitással rendelkező embernek azonban nem tanácsos az éjszakára bekészített vizet másnap elfogyasztania, mert a szennyeződés újabb fertőzést okozhat. Ez elsősorban a transzplantált betegekre, a kemoterápiában részesülőkre vagy a valamilyen fertőzéssel küzdőkre vonatkozik.

Más az íze, mert a víz is elfárad

Ha kóstoltad már azt a vizet, amit egész éjszaka kint hagytál, biztos emlékszel még, hogy nem olyan volt az íze, mint előző nap. Még akkor sem, ha megfelelően tároltad. Ez azért van, mert egy nap, de akár néhány óra alatt a víz is „elfárad”, ám a közhiedelemmel ellentétben a változásért nem a baktériumok vagy a mikroorganizmusok okolhatók.

Az ízváltozást az okozza, hogy a levegőben lévő szén-dioxid vízzel keveredik, ami az ivóvíz pH-értékének csökkenéséhez vezet.

Ez a víz teljes biztonsággal iható, a legtöbben mégis inkább egy pohár friss vizet választanak helyette, mert az állott víz íze már nem olyan élvezetes.

Mi a legjobb módja a víz tárolásának?

A vizet célszerű üvegből készült palackban vagy olyan műanyag flakonban tárolni, amelyből nem oldódik ki az emberi szervezet számára káros vegyület. 

A víz tárolására használt palackot időnként mossuk és fertőtlenítsük is ki
A víz tárolására használt palackot időnként mossuk és fertőtlenítsük is kiDougal Waters / Getty Images Hungary

Egyes műanyag palackok BPA-t vagy hasonló vegyszereket tartalmaznak, amelyek különösen napfény hatására a vízbe szivároghatnak. A BPA vegyület pedig káros az emberi szervezetre, egyes kutatások szerint összefüggésbe hozható az agyat és a viselkedést érintő egészségügyi problémákkal. 

A fémből készült palack használata sem oldja meg a problémát, abban is ugyanúgy elszaporodnak a baktériumok, és talán még gyorsabban is, mint egyéb közegben, hiszen a fémpalack gyorsan felmelegszik, és ez kedvez a kórokozók sokasodásának.

Bármilyen edényt is használjunk, célszerű ezeket a víztároló palackokat rendszeresen kimosni és kifertőtleníteni, mielőtt újra és újra megtöltenénk, mivel a használat miatt egy idő után kellemetlen szaguk lehet.

A palackba zárt víz sem mindig biztonságos

De mit sem ér a palackba zárt víz, ha azt nem pohárba töltve fogyasztjuk el, hanem beleiszunk az üvegbe. Ugyanis az, hogy biztonságos-e az állott víz, nemcsak azon múlik, hogy meddig hagyjuk kint a levegőn, hanem azon is, hogy korábban beleittunk-e, vagy sem. Ha egyszer is a szánkra vesszük az üveget, óhatatlan, hogy ne kerüljön bele a bőrünkről izzadság, por vagy bőrsejt, ami mind belemosódhat a vízbe, és szennyeződést okozhat. De a nyálunk is baktériumokat hordoz, melyek szintén rontják a víz minőségét. A vízbe került mikroorganizmusok és baktériumok pedig fény és hő hatására szaporodni kezdenek, és az ily módon szennyezett vízből már nem érdemes inni.

Nem csak az állott víz minőségét rontja, ha beleiszunk a palackba
Nem csak az állott víz minőségét rontja, ha beleiszunk a palackbaJordi Salas / Getty Images Hungary

Habár a saját baktériumainktól nem valószínű, hogy megbetegedhetünk, jobb, ha a vizespalackot inkább nem vesszük a szánkra. A fentiek okán ügyeljünk arra is, hogy ne igyunk olyan pohárból sem, amit már mások használtak, és lehetőség szerint a saját poharunkat, palackunkat se osszuk meg másokkal.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek