Tényleg el lehet hülyülni az alkoholtól? Így befolyásolja az agyműködésed

GettyImages-157526116
Olvasási idő kb. 4 perc

Az alkohol nem pusztán csak elbutíthat, hanem olyan komoly neurológiai betegségek forrása lehet, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór.

Egy hosszú nap végén meginni egy-két pohár bort ártalmatlan szokásnak tűnhet, egy új tanulmány szerint azonban már a mértékletes alkoholfogyasztás is igen rossz hatással lehet az agyműködésre. A vizsgálat résztvevőinél ugyanis megnövekedett agyi vasszintet mértek, amit a kognitív funkciók romlásával hoznak összefüggésbe.

Hogyan befolyásolja a vasszint az agyműködést?

A korábbi kutatások arra engednek következtetni, hogy a magasabb vasszint negatívan befolyásolja az agyműködést, és megnövelheti a neurológiai betegségek kockázatát. Bár nem teljesen világos, hogy a vas az elsődleges vagy másodlagos oka a kognitív hanyatlásnak, annyi bizonyos, hogy hatással van az agy fehérjeaggregátumaira, amelyek jelentős szerepet játszanak az olyan betegségek kialakulásában, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.

Az alkoholfogyasztás rontja a kognitív funkciókat, vagyis tényleg elbutít
Az alkoholfogyasztás rontja a kognitív funkciókat, vagyis tényleg elbutítMamikaStock / Getty Images Hungary

A kutatók évek óta próbálják megérteni az alkohol és a vasszint kapcsolatát. A jelenség pontosabb megismeréséhez további vizsgálatok szükségesek, de az eddigi eredmények azt mutatják, hogy már napi két ital elfogyasztása is elegendő lehet a szervezet vastúlterheléséhez, ami különösen káros lehet az agy- és a májműködésre nézve.

Milyen problémát okozhat még a mértékletes alkoholfogyasztás?

A legfrissebb ajánlások szerint a mértékletes alkoholfogyasztás – ami a férfiaknál napi két, a nőknél pedig egy italnak felel meg – jót tehet az egészségnek, más kutatások viszont éppen az ellenkezőjét állítják ennek.

Természetesen a vörösbor fogyasztása bizonyos szempontból valóban jótékony hatású lehet, hiszen antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek a gyulladások leküzdésében, illetve javítják a szív egészségét. A rendszeres italozásnak mindazonáltal számos negatív következménye lehet.

Számottevően rontja az alvásminőséget is
Számottevően rontja az alvásminőséget isSpace_Cat / Getty Images Hungary

Ott van például az alvás. Hiába tűnik úgy, hogy az alkohol segít aludni, egy bizonyos szint felett valójában csak ront a helyzeten. A National Sleep Foundation adatai szerint az alkoholfogyasztás még a mértékletes ivók esetében is 24 százalékkal rontja az alvásminőségét.

Mivel a szervezet ilyenkor az alkohol lebontásán dolgozik, a természetes REM alvási ciklusok megszakadnak, ami rövidebb alvásidőhöz és rosszabb alvásminőséghez vezethet.

Az alkohol nincs jó hatással a mentális egészségre sem. Lehet, hogy az adott pillanatban jobban érzed magad tőle, de ez rövid időn belül megfordulhat, így szorongást, ingerlékenységet és depressziós érzéseket vonhat maga után.

Végül, de nem utolsósorban az alkoholfogyasztás károsítja a gyomrot és a májat, ami nyálkahártya-gyulladást okozva fekélyeket vagy akár zsírmájbetegséget idézhet elő.

Mennyi alkohol az, ami még belefér?

Ha aggaszt a gondolat, hogy az alkohol elbutít, akkor heti négy italnál (egy ital alatt kb. 3,5 deci sör, 1,5 deci bor vagy 4 cl rövidital értendő) húzd meg a határt. Ez a mennyiség még segíthet az alvásminőség és a mentális egészség javításában, illetve bizonyos betegségek kockázatának csökkentésében.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek