16 hasznos tanács az Alzheimer-kór megelőzésének érdekében

GettyImages-1279693289

Az Alzheimer-kórra egyelőre nincs gyógymód, csupán tüneti kezelés létezik. Éppen ezért érdemes megelőzésére fókuszálnunk – erre ad 16 gyakorlatias tanácsot a 396 szakirodalmi publikációt összegző tanulmány.

Az Alzheimer-kór a demencia egyik fajtája, fokozatosan rombolja az agy egészségét, az idő előrehaladtával egyre több agysejtet öl meg, felbontja az idegi összeköttetéseket. Mindez a memória és a kognitív funkciók romlásához vezet. Ahogy egyik korábbi cikkünkben írtuk, egy 2022-es tanulmány kimutatta, hogy a fizikailag fittebb embereknél kisebb valószínűséggel alakul ki ez a betegség. Mivel egyelőre csak tüneti gyógyszeres kezelés létezik rá, egy 396 szakirodalmi publikációt összegző tanulmányban összegyűjtötték, milyen intézkedésekkel lehet a leginkább megelőzni kialakulását.

Így előzhetjük meg az Alzheimer-kór kialakulását

Aki már családtagként, barátként vagy ismerősként megtapasztalta, milyen a másik megállíthatatlan romló állapotát végigasszisztálni, aki látta, mennyire ijesztő ez a folytonos bizonytalansággal járó helyzet a beteg számára, bizonyára szeretné tudni, miként előzheti meg, hogy saját maga is áldozatául essen. A tudomány jelenlegi állása szerint ezekre érdemes odafigyelni:

Érdemes megfogadni ezeket a gyakorlatias tanácsokat az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzése érdekében
Érdemes megfogadni ezeket a gyakorlatias tanácsokat az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzése érdekébenOsakaWayne Studios / Getty Images Hungary
 1. Az idősebb felnőtteknek oda kell figyelniük, hogy megtartsák egészséges testtömegindexüket.
 2. Minden korosztálynak, de különösen a 65 év felettieknek rendszeresen kellene mozogniuk.
 3. Sok, szellemileg stimuláló foglalkozást érdemes végezni, például érdemes olvasni, rejtvényeket fejteni és különböző játékokat játszani.
 4. Kerülni kell a dohányzást és a füstös környezeteket.
 5. Fontos a minőségi alvás, az alvásproblémák kezeltetése.
 6. Kerülni kell a cukorbetegség kialakulását előidéző dolgokat, illetve a cukorbetegeknek figyelniük kell rá, hogy kontroll alatt tartsák vércukorszintjüket.
 7. Az agyi érbetegségek és a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségek kockázati tényezők. Egészséges életmóddal érdemes megelőzni, de ha kialakult, fontos a megfelelő gyógyszerek szedése.
 8. Fontos elkerülni a fejsérüléseket.
 9. A korral járó gyengeség elkerülendő, érdemes az izomerőre összpontosító gyakorlatokat végezni ilyenkor.
 10. A magas vérnyomás kialakulásának megelőzésére is érdemes figyelni egészséges életmódváltással, illetve, ha már kialakult, gyógyszerekkel szabályozni a vérnyomást.
 11. A depresszió is kockázati tényező. A mentális betegségeket is kezeltetni kell.
 12. Fontos a jó szív- és érrendszeri egészség fenntartása, ugyanis a pitvarfibrilláció kockázati tényező, akinél kialakult, szedje gyógyszereit.
 13. Fontos a lazítással töltött idő, a mindennapi stressz csökkentése.
 14. A korai életszakaszban kapott oktatás mennyisége is segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását, így érdemes gyermekeink és unokáink esetében figyelni erre.
 15. Érdemes rendszeres vérvizsgálatot végeztetni és ellenőriztetni a homociszteinszintet. Ha ez emelkedik, megfontolandó a B-vitamin és/vagy a folsav pótlása.
 16. Fontos gondoskodni a megfelelő C-vitamin-bevitelről, történjék akár étrendváltoztatással vagy C-vitamin-kiegészítő szedésével.

Ezeken a tanácsokon felül az Alzheimer Szövetség 2020-ban megrendezett nemzetközi konferenciáján két olyan tanulmányt is bemutattak, amelyek azt bizonyították, hogy az influenza elleni védőoltás is csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét: egy védőoltás 17 százalékkal, a gyakoribb védőoltások pedig még nagyobb csökkenést eredményeztek. A tüdőgyulladás elleni védőoltás pedig 40 százalékkal csökkenti a kialakulás esélyét a 65 és 75 éves korosztályban.

Összességében valóban egy dolgot tehetünk csak annak érdekében, hogy megelőzzük az Alzheimer-kór kialakulását: oda kell figyelnünk testünk egészségére, szellemünk frissen tartására.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra