Akár a demencia megelőzésére is alkalmas lehet a tánc

GettyImages-1196481750
Kofrán Eszter

A táncnak rengeteg kedvező hatása lehet a testedre és a mentális egészségedre. Segíthet megőrizni agyad frissességét, és szociális életed javulásához is vezethet.

Ha meghallasz egy kellemes dallamot, azon nyomban felpattannál székedből, hogy táncra perdülj? Szeretsz koncertekre járni és a zene ütemére ugrálni a tömeggel egybeolvadva? Vagy a tömött szórakozóhelyek táncparkettje vonz be minden hétvégén dübörgő zenéjével? Esetleg a táncórák keretei között szeretsz elmerülni a dallamok világában, testeddel felfedezve a zene minden apró rezdülését? Akkor van egy jó hírünk: a táncnak rengeteg kedvező mentális hatása van a WebMD cikke szerint.

Növeli az önbizalmat

A tánclépések elsajátításával könnyen bebizonyíthatod magadnak, hogy képes vagy hosszú mozdulatsorokat megtanulni és új készségeket elsajátítani. Ez az élmény pedig sokat javíthat az önbizalmadon és önértékeléseden.

Új embereket ismerhetsz meg

A táncóra nagyszerű lehetőséget nyújt arra is, hogy új emberekkel ismerkedhess meg, beszélgethess velük és megtapasztald, hogy egy csapatként mozogtok együtt tanulás közben. A valahova tartozás és a magányosság elkerülésének élménye javíthatja hangulatodat és a mentális egészségedet is.

Feldobja a hangulatodat

Sokan azért járnak táncórákra, mert feldobja a hangulatukat. Az örömteli tanulás egyik legszebb példája a tánctanulás.

Könnyíthet a depresszión és a szorongáson

A tánc alaposan megmozgatja az izmokat, és hatására megemelkedik a pulzusszám is. A testmozgás pedig segíthet enyhíteni a depresszió és a szorongás tüneteit a kémiai anyagok miatt, amelyek mozgás közben felszabadulnak az agyban. Ezenkívül még abban is segíthet, hogy kiszabadulj egy kicsit az ismétlődő negatív gondolatspiráljaidból.

A demencia megelőzésére is alkalmas

Ahogyan idősödünk, egyre nehezebb felidézni az apró részleteket, vagy neveket, dátumokat. Az új készségek tanulása, mint például a különböző tánclépések elsajátítása, fejleszti a memóriát, és akár a demencia megelőzésében is segíthet.

A különböző típusú táncok különböző mentális területeket aktiválhatnak ezeken felül. A társastáncban például gyakori az improvizáció, tehát fejleszti a döntéshozási készségeket. Az értelmező modern tánc pedig a kreativitásnak ad teret a kibontakozásra.

Akár otthon, egyedül is táncra perdülhetsz
Akár otthon, egyedül is táncra perdülhetszMavocado / Getty Images Hungary

Táncra fel!

Rengeteg lehetőség közül válogathatsz, ha szeretnél elkezdeni táncolni. Táncolhatsz akár egyedül is otthon, megtanulhatsz egy specifikus táncot akár az internetről is, vagy feliratkozhatsz egyéni, esetleg társastánctanfolyamokra is. Bármit is választasz, ne légy túl kritikus magaddal! Elég, ha te jól érzed magad a tánctól, hibázni pedig mindig szabad.

Oszd meg másokkal is!
Mustra