Tényleg gyorsabban töltődik a mobil repülő üzemmódban?

Egyesek úgy gondolják, hogy repülőgép üzemmódba kapcsolva a mobil gyorsabban töltődik fel, tehát kevesebb ideig kell a töltőn hagyni.

Ha régebbi típusú telefonod van, akkor bizonyára te is nyűgként éled meg, hogy hosszú órákba telik, mire feltöltődik. Ez különösen kellemetlen lehet, ha sietnél valahová, de a mobilod szinte teljesen le van merülve. A HowStuffworks utánajárt, hogy ilyenkor van-e értelme a készüléket repülő (airplane) módba tenni.

Mit csinál a repülőgép mód?

A funkció kikapcsolja a mobilkészülék vezeték nélküli kommunikációját, vagyis a telefon- és wifihálózatot, a Bluetooth-kapcsolatot és a GPS-jelet is. Ez nemcsak repülőn utazva jut fontos szerephez, hanem például akkor is, amikor nem akarod, hogy az értesítések tömegével bombázzanak (ettől még nézegethetsz fotókat vagy hallgathatsz zenét). A józan ész azt diktálja, hogy mivel a telefonnak így nem kell erőforrásokat áldoznia a kommunikációra, kevesebb energiát használ, ezért hamarabb is töltődik fel.

Ha nincs gyorstöltőd, hosszú ideig tarthat
Ha nincs gyorstöltőd, hosszú ideig tarthatemilm / Getty Images Hungary

Oké, de mit mutatnak a mérések?

A Howstuffworks a CNET korábbi tesztjére hivatkozik, melynek során egy szinte teljesen lemerített, 1 százalékos töltöttségű okostelefonon próbálták ki, hogy az airplane mód valóban lerövidíti-e a töltési időt. Az eredmény azt mutatta, hogy igen, de nem számottevően. Miközben repülő módban a töltés 2 óra 4 percig tartott, addig anélkül 2 óra 8 percig, azaz csupán 4 perc volt a különbség. Egy másik, gyengébb töltővel végzett teszten, melynél 50 százalékig töltöttek fel egy telefont, 12 perces eltérés jött ki.

A konklúzió tehát az lett, hogy a néhány perces időnyereségért cserébe nem biztos, hogy van értelme megszüntetned mindenféle kommunikációt, hiszen így semmilyen formában nem lehet elérni. Ha szeretnéd felturbózni a töltést, akkor jobban jársz egy gyorstöltővel, feltéve, hogy a telefonod kompatibilis vele (ehhez megfelelő kábel és hálózati adapter is szükséges).

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra