Teszt: melyik kávéfőző éri meg a legjobban az árát? A kapszulás? A manuális? A kotyogó?

Az idei karácsony egyik slágerterméke a kávéfőző lehet. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért 21 márka 148 modelljének paramétereit hasonlította össze nemzetközi laboratóriumi mérések adatai alapján.

A szakemberek az értékelésnél figyelembe vették a lefőzött kávé hőmérsékletét, minőségét és elkészítési idejét, valamint a gépek tejhabosítási képességét, energiafogyasztását és tisztíthatóságát is. A vizsgált készülékek közül 126 jelenleg is elérhető a hazai boltokban, míg a maradék 22 nemrégiben kifutott termék. Az utóbbiak a fenntarthatóság erősítése miatt kerültek a mezőnybe, használtan ugyanis továbbra is elérhetők.

Milyen költségekre számíthatsz?

A vizsgált kapszulás kávéfőzőket 15 és 120 ezer forint közötti összegért lehet megvásárolni, de – mint kiderült – a magasabb ár nem feltétlenül jelent garanciát semmire. Felesleges is nagyobb költségekbe verni magad, mert már 25 ezer forintért is találhatsz olyan készüléket, amelyik jól szerepelt a teszten. Ebben a kategóriában azonban számolnod kell a kapszulák árával is, ami hosszú távon alaposan átírhatja a képletet:

„Egy kávékapszula ára jelenleg mintegy 70 és 200 forint között van, azaz ha csak napi 2 kávéval számolunk, akkor a kapszulás kávé fogyasztása éves szinten további 50–150 ezer forint kiadást jelent.”

Ezzel szemben egy automata vagy manuális gép esetében – melyek közül a legjobbak a 120-350 ezer forintos árkategóriából kerültek ki a teszten – egy minőségi eszpresszó lefőzése 40 és 120 forint közötti összegre jön ki, ami évente 30–88 ezer forintnak felel meg.

A kapszulás kávéfőzőknél nem szabad megfeledkezni a környezetvédelmi szempontokról sem, hiszen használatuk során rengeteg hulladék képződik. Bár egyes gyártók visszaveszik és újrahasznosítják a kiürült kapszulákat, ez arányaiban még mindig eltörpül a kukába kerülő mennyiség mellett.

Sokan karácsonyra veszik a kávégépet, jó tudni, melyik mit tud
Sokan karácsonyra veszik a kávégépet, jó tudni, melyik mit tudRawf8 / Getty Images Hungary

Mit tudnak az eszpresszógépek?

Legfontosabb ismertetőjegyük, hogy nagy nyomással préselik át a forró vizet a finomra őrölt kávén, miközben kinyerik belőle a legértékesebb íz- és illatanyagokat. A jól elkészített eszpresszó ezért sűrű, krémes, és cukor nélkül is kellőképpen édes az íze. Sok készülékkel gőzölni is lehet, bizonyos típusok pedig tejhabosító funkcióval rendelkeznek, így alkalmasak cappuccino készítésére is. Itt két fő típust különböztetünk meg:

A manuális kávéfőző egy kicsit több macerával jár, hiszen őrölt kávéval működik, amit minden alkalommal újra kell tölteni, de számos termék használható a teafilterhez hasonló kávépárnával (pod) is. Egy ilyen gép általában 100 ezer forint alatti összegbe kerül, és további jó hír, hogy a teszten az egyik legolcsóbb modell került az élre. 

Az automata kávéfőző ehhez képest abban különbözik, hogy le is darálja a kávét a kívánt adaghoz szükséges mennyiségben. Cserében viszont drágább is: az árak 100 ezer forinttól egészen 800 ezer forintig terjednek, a legjobban teljesítő készülékekhez ugyanakkor már 200 ezer forintért is hozzá lehet jutni.

Vannak fenntarthatóbb megoldások is?

Ha az amerikai típusú, hígabb kávét kedveled, akkor az egyesület a porcelánból készült, fémszűrős (vagyis papírszűrő nélkül használható) kávéfőzőt ajánlja, amely könnyen tisztítható, strapabíró kialakítású, és egyszerre 1–4 adag elkészítésére alkalmas, nemcsak a klasszikus feketéből, hanem akár chai lattéből is.

A french press szintén egy zero waste típusú, olcsó kávékészítő eszköz. Elektromosságra, kapszulára vagy papírszűrőre ehhez sincs szükség, csak durvára őrölt kávéra és forró vízre. Mivel a két komponens közvetlenül keveredik a szűrőbetétben, a kávéolajok is az italban maradnak, ami intenzívebb, testesebb aromákat eredményez. További előnye, hogy – ha a termék mérete lehetővé teszi – néhány perc alatt nagyobb mennyiségű kávét készíthetsz vele.

Ha inkább az erős kávé híve vagy, akkor kézenfekvő választás lehet a klasszikus kotyogós kávéfőző is. Ez kis helyen is elfér, ha jó minőségű, akár több évtizedig is működhet, ráadásul könnyű tisztítani és karbantartani – csupán a gumitömítést kell rajta cserélni, és azt is csak ritkán.

Ha ragaszkodsz a kapszulás kávéhoz, de szeretnéd egy kicsit fenntarthatóbb módon fogyasztani, a fémből készült, tölthető változat lehet a megoldás, amit már több gyártó készülékeihez is meg lehet vásárolni. Az egyszerű használhatóság így ugyan elvész, de legalább kevésbé terheli a környezetet. Az egyesület azt tanácsolja, hogy ha már a fenntarthatóságra törekszel, vegyszermentesen termesztett bio- vagy fairtrade kávéval töltsd fel. A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) itt olvasható

Miért kell fizetni az eredményért? 

A tesztet a közhasznú nonprofit civil szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely 2015 óta tagja a havonta több mint 50 millió fogyasztó döntését független, kiváló minőségű laboratóriumi vizsgálatokkal segítő nemzetközi International Consumer Research&Testing (ICRT) hálózatnak. A kipróbált termékekről tudni kell, hogy azokat minden esetben anonim módon, kiskereskedőtől szerzik be. Ez azt jelenti, hogy nem tesztelnek prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat. A vizsgálatok mindig egy egységesen kidolgozott módszertan alapján készülnek, így a több ezer terméket egy sor szempont szerint lehet összehasonlítani, akár úgy is, ha kipróbálásuk más időpontban történik.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek