Folyékony mosószerek tesztje: az öko is tök oké

A Tudatos Vásárlók Egyesületének legújabb, laboratóriumi körülmények között végzett tesztjén a szupermarketek és drogériák kínálatában kapható legnépszerűbb folyékony mosószerek kerültek a célkeresztbe.

A szakemberek a vizsgálat során nemcsak a termékek mosási hatékonyságát ellenőrizték, hanem azt is, hogy veszélyt jelentenek-e az egészségre vagy környezetre nézve. A teszten két mosószer is 100 százalékos eredményt ért el, a középmezőnyben viszont már több problémára is fény derült: vagy a foszfortartalom volt túl magas, vagy a hatékonyság túl kevés. Mutatjuk a részleteket.

Hogy zajlott a teszt?

A mosási hatékonyság vizsgálata laboratóriumban, akkreditált módszerrel történt. A szakemberek minden terméket azonos eljárással, ugyanazzal a mosógéppel és 40 fokos programmal, a gyártó által ajánlott adagolási útmutatót követve teszteltek le. Annak érdekében, hogy az eredmény minél reálisabb képet mutasson, ehhez egy, a háztartásokban gyakran előforduló szennyeződésekkel – kakaó, cékla, vörösbor, sár, fű és olajos foltok – ellátott textilcsíkot használtak.

A teszt másik fontos eleme az egészségi és környezeti hatások vizsgálata volt, melynek keretében megmérték a termékek foszfortartalmát, ellenőrizték összetételüket és csomagolásukat, illetve utánajártak, hogy rendelkeznek-e minősített ökocímkével.

„Csomagolásukat tekintve egyébként a legtöbb folyékony mosószert műanyag flakonban vásárolhatjuk meg, de szerencsére egyre többször találkozhatunk újrahasznosított változatokkal és takarékosabb utántöltőkkel is” – írták közleményükben.

Az összetételt a mosószereknél sem szabad félvállról venni
Az összetételt a mosószereknél sem szabad félvállról venniTinatin1 / Getty Images Hungary

Mennyi az annyi?

A könnyebb összehasonlíthatóság végett az egyesület minden terméknél az 1 literre vetített egységárat tüntette fel. A vizsgált folyékony mosószerek átlagára ennek alapján 2000 forint/literre jött ki, ami azonban kissé csalóka lehet, hiszen a mezőnyben elég nagy a szórás. Miközben a legolcsóbb termék ára mindössze 500 forint/liter, addig a legdrágábbé csaknem 13 ezer forint/liter.

A teszten két termék, a Seventh Generation és a Denkmit nature folyékony mosószer is 100 százalékos eredményt tudott elérni. Ezek minden szempontból kiemelkedően teljesítettek, illetve mindkettő rendelkezik EU Ecolabel környezetbarát minősítéssel is. A két terméknek van néhány további előnye is. A Seventh Generation 100 százalékban újrahasznosított műanyag flakonban vásárolható meg, a Denkmit nature utántöltő zacskója pedig az 1,1 literes flakonhoz képest 64 százalékkal kevesebb műanyagot tartalmaz, ráadásul az ára is kedvező.

Az eredmény
Az eredményTudatos Vásárlók Egyesülete

Mi a helyzet a többi termékkel?

A középmezőnyből leginkább az ökocímkés, gazdaságos utántöltő csomagolásban beszerezhető Green Emotion levendulaolajos mosógél emelkedett ki, de mellette akadt több alacsony foszfortartalmú, környezetbarátként hirdetett, ám minősítés nélküli termék is. Itt végzett a két legdrágább, MLM-rendszeren keresztül kapható mosószer is.

Csakúgy mint az egyesület korábbi mosóportesztjénél, a magasabb foszfortartalmú termékek itt is legfeljebb csak a középmezőnyig jutottak. Ezek között egyaránt szerepeltek ismert márkák (pl. Tomi, Biopon, Persil, Ariel, Surf), illetve drogériás saját márkás termékek (Denkmit, domol) is. A jó hír, hogy a mérések alapján az EU által meghatározott 0,5 g foszfor/adag határértéket egyik folyékony mosószer sem haladta meg.

Mosogatószer- és mosóportesztünk után mosógéltesztünk eredménye is azt mutatja, hogy az öko választása nem jár lemondással vagy elfogadhatatlan kompromisszummal. Használhatunk ökocímkés mosószert – port és gélt egyaránt – úgy is, hogy nem marad koszos a ruha, és nem kell horribilis összeget ott hagynunk a boltban” – mutatott rá Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Mit takar az Ecolabel címke?

A fogyasztók részére általában komoly kihívást jelent a tisztítószerek összetevőinek vagy környezeti hatásainak felmérése. Az EU ezért is hozta létre Ecolabel minősített ökocímkét, ami jelentősen leegyszerűsítheti a tájékozódást a vásárlás során.

„Az uniós ökocímke komoly biztosíték arra, hogy a termékek életútja során kevesebb hulladék, kevesebb szennyezés képződik a piac többi hasonló termékével összehasonlítva” – magyarázta Gulyás Emese.

A címke arra is garanciát jelent, hogy a gyártó minimalizálja az állat- és növényvilágra veszélyes anyagok felhasználását. Hogy ez valóban teljesül-e, azt független szakértők segítségével folyamatosan ellenőrzik. A teszt részletes eredménye ide kattintva olvasható. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek