Teszt: itt a legtökéletesebb módszer a csirkehús kiolvasztására!

Olvasási idő kb. 3 perc

A csirkehús nem sokáig áll el, a fagyasztóban egy kicsit megnyújthatjuk a felhasználási idejét. De vajon melyik a legtökéletesebb módszer a kiolvasztására? A hat legnépszerűbb módszer tesztjéből kiderül: a mikrózás ugyan a leggyorsabb, de az jár a legkevésbé gusztusos végeredménnyel.

Van az úgy, hogy a mélyhűtőbe kerül néhány szelet hús, még akkor is, ha már tudjuk, hogy a fagyasztott hús nem mindig az igazi, ráadásul felolvadás után könnyebben megromlik. Korábban már írtunk arról, hogy ha már fagyasztunk, érdemes a fagyasztó hőmérsékletét minél alacsonyabbra kapcsolni, a fagyasztani kívánt terméket pedig lehetőleg hidegen, előhűtve beletenni. Azt is jó tudnod, hogy a fagyasztó kevésbé hűt, ha túl van zsúfolva, ezért érdemes nem túlságosan telepakolni. 

6 módszer közül választhatsz

Egy korábbi cikkünkből az is kiderült, hogy a húsok közül a csirke rendelkezik az egyik legrövidebb eltarthatósági idővel. Miközben a vörös húsok akár 3-7 napig is kihúzzák hűtve, addig a szárnyasok legfeljebb 1-2 napig, vagyis érdemes minél előbb lefagyasztanod, ha már tudod, hogy nem fogy el frissen. 

A TheKitchn csapata ezúttal azt tesztelte, hogy vajon melyik a legjobb, leggyorsabb módszer a csirkehús kiolvasztására. A hat kipróbált módszer között a következők szerepeltek: hűtőben kiolvasztás, forró vízbe merítés, mikrózás, hideg vizes fürdő, folyó víz alatt melegítés, kiolvasztó tál. 

A teszt során kiderült: néhány módszerrel a csirkemell kevesebb mint 20 perc alatt olvasztható ki, míg mások több órát igényelnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A bírálati szempontok között nem az volt az elsődleges, hogy mennyi idő alatt olvasztható ki a hús, hanem az, hogy milyen lesz a folyamat után a hús minősége. Egyes módszerek gyorsak voltak, de szürke és gusztustalan csirkehúst eredményeztek, másoknál több órát vett igénybe a dolog, de a végén tökéletesen kiolvasztott, rózsaszínű húsok várták a szakácsokat. 

Íme az eredmény

A legrosszabb eredménnyel a mikrós olvasztás zárt, ami után sem a csirke szaga, sem a hús állaga nem volt éppen tökéletes, utána az olvasztótál következett, ami nem nagyon rövidített az időn, így a tesztelők egyszerűen csalódásnak nevezték. 

Az első helyezett a hideg vizes olvasztás lett, amelynek során a vízfürdőt félóránként cserélték a hús körül. Ugyan a művelet másfél órát vett igénybe, ám végül a hús tökéletes minőségű, illatú és állagú maradt. A tesztelők szerint annyi nehézség volt, hogy a csirke folyton feljött a víz tetejére, így valamivel le kellett nyomni, de a folyamat mindent figyelembe véve nagyon egyszerű és hatékony. 

A további sorrend ez volt: forró vizes olvasztás, hűtőszekrényben tartani egy éjszakán át, forró folyó vízben olvasztás, majd az olvasztótálca és a mikró.

Milyen hatással van az ételre az otthoni fagyasztás?Milyen hatással van az ételre az otthoni fagyasztás?

Tényleg károsan hat rá? És ha igen, annak mi lehet az oka?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek