Van az úgy, hogy a mélyhűtőbe kerül néhány szelet hús, még akkor is, ha már tudjuk, hogy a fagyasztott hús nem mindig az igazi, ráadásul felolvadás után könnyebben megromlik. Korábban már írtunk arról, hogy ha már fagyasztunk, érdemes a fagyasztó hőmérsékletét minél alacsonyabbra kapcsolni, a fagyasztani kívánt terméket pedig lehetőleg hidegen, előhűtve beletenni. Azt is jó tudnod, hogy a fagyasztó kevésbé hűt, ha túl van zsúfolva, ezért érdemes nem túlságosan telepakolni.
6 módszer közül választhatsz
Egy korábbi cikkünkből az is kiderült, hogy a húsok közül a csirke rendelkezik az egyik legrövidebb eltarthatósági idővel. Miközben a vörös húsok akár 3-7 napig is kihúzzák hűtve, addig a szárnyasok legfeljebb 1-2 napig, vagyis érdemes minél előbb lefagyasztanod, ha már tudod, hogy nem fogy el frissen.
A TheKitchn csapata ezúttal azt tesztelte, hogy vajon melyik a legjobb, leggyorsabb módszer a csirkehús kiolvasztására. A hat kipróbált módszer között a következők szerepeltek: hűtőben kiolvasztás, forró vízbe merítés, mikrózás, hideg vizes fürdő, folyó víz alatt melegítés, kiolvasztó tál.
A teszt során kiderült: néhány módszerrel a csirkemell kevesebb mint 20 perc alatt olvasztható ki, míg mások több órát igényelnek.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
A bírálati szempontok között nem az volt az elsődleges, hogy mennyi idő alatt olvasztható ki a hús, hanem az, hogy milyen lesz a folyamat után a hús minősége. Egyes módszerek gyorsak voltak, de szürke és gusztustalan csirkehúst eredményeztek, másoknál több órát vett igénybe a dolog, de a végén tökéletesen kiolvasztott, rózsaszínű húsok várták a szakácsokat.
Íme az eredmény
A legrosszabb eredménnyel a mikrós olvasztás zárt, ami után sem a csirke szaga, sem a hús állaga nem volt éppen tökéletes, utána az olvasztótál következett, ami nem nagyon rövidített az időn, így a tesztelők egyszerűen csalódásnak nevezték.
Az első helyezett a hideg vizes olvasztás lett, amelynek során a vízfürdőt félóránként cserélték a hús körül. Ugyan a művelet másfél órát vett igénybe, ám végül a hús tökéletes minőségű, illatú és állagú maradt. A tesztelők szerint annyi nehézség volt, hogy a csirke folyton feljött a víz tetejére, így valamivel le kellett nyomni, de a folyamat mindent figyelembe véve nagyon egyszerű és hatékony.
A további sorrend ez volt: forró vizes olvasztás, hűtőszekrényben tartani egy éjszakán át, forró folyó vízben olvasztás, majd az olvasztótálca és a mikró.