Egy tágas kamra például elég nagy ajándék tud lenni, elfér benne a rakás babkonzervek mellett a hűtőláda, a vasalódeszka, de még akár a bújócskázó gyerekek közül is néhány. Az is segíti a nagyobb rend kialakítását, ha egyáltalán nem veszünk meg olyasmit, amiről sejtjük, hogy nem kellene. Ha nincs a házban egy hatalmas kukoricapattogató, csokiszökőkút, Spongya Bobot kenyerekbe égető kenyérpirító, akkor több hely marad mindennek, amit valóban használunk.
Lássuk a legjobb ötleteket a konyha rendszerezésére!
#1 Legyenek a maradékok szem előtt!
Ha az a cél, hogy a konyhád kevésbé stresszeljen, mint eddig, gondolj a maradékokra és azokra a pillanatokra, amikor kidobsz egy klassz ételt vagy alapanyagot csak azért, mert elfelejtetted, vagy nem vetted észre a hűtőben! Amiről tudod, hogy hamar lejár, az kerüljön a hűtőben a többi étel elé szemmagasságba, így egy kicsit kevesebb bosszúsággal és pazarlással telnek majd a hétköznapok.
Palak Patel séf a HuffPost olvasóinak a téma kapcsán azt ajánlja, hogy üvegtartályokat használjanak szorosan záró fedéllel, mivel ezek a legmegfelelőbbek a főtt maradék frissességének megőrzésére, ráadásul jól látszik, mi van bennük és milyen állapotban.
#2 Dátumozz és csoportosíts a fagyasztóban is!
Ha minden ételre ráragasztasz egy címkét azzal, hogy nagyjából meddig áll el, mindig tudni fogod, mit érdemes a napokban elfogyasztani, és mi az, aminek még van ideje. A csoportosítással azt éred el, hogy sokkal nehezebben feledkezel meg egy-egy alapanyagról. Időt és nyugalmat is szerzel vele: ha épp látod, hogy a zöldségek rekesze üres, nem túrod fel az egész ládát egy zacskó zöldborsóért, mert épp úgy emlékszel, hogy van még belőle. Ha mindennek megvan a helye, területe és rekesze, egyből megtalálsz mindent, amiből van még készleten, és azonnal látod azt is, hogy mi fogyott el éppen.
#3 Tartsd a gyakran használt összetevőket könnyen elérhető helyen, és szabadulj meg mindentől, amit nem használsz!
Régi fűszerek, lejárt ételek... ezektől nem mindig van kedvünk megválni, de időnként érdemes átnézni a konyha hátsó polcait, mert a lejárt alapanyagok maximum a kártevőket vonzzák, és semmi másra nem jók, csak arra, hogy növeljék a rendetlenség szintjét és minket idegesítsenek azzal, hogy látjuk, mennyi fölösleges cuccot halmoztunk fel.
Régi fűszerek egy receptből, amit öt évvel ezelőtt kipróbáltál, és amiket soha többé nem használtál, lejárt alapanyagok, amelyektől még nem volt szíved megszabadulni – dobd ki mindet! – javasolja Uyen Kirshenbaum cukrász, a Kirsh Baking Company alapítója. „A szekrények kitakarítása és az összetevők ügyes rendszerezése önmagában hatékonyságot eredményez. Pakold előre a legtöbbször használt alapanyagokat és azokat, amik rövidebb szavatossági idővel rendelkeznek” – teszi hozzá.
#4 Felhasználás alapján is csoportosíts!
Jóval egyszerűbb lesz a főzés, ha egy helyen van a rétesliszt, a sütőpor a cukor, az élesztő, a vaníliaaroma és minden, amit sütéskor használsz, egy másik polcon pedig a száraztészták a szószokkal, olasz fűszerekkel – vagyis együtt van minden összetevő, amit egyébként is egyszerre használsz.
#5 Mindennek legyen meg a helye
Mert aminek nincs helye, az sohasem lesz meg. Ha bármikor arra kell gondolni, hogy hol van éppen valami, akkor a konyha szervezése nem volt hatékony.
Akkor jó, ha oda sem kell nézni, mert pontosan tudod, hogy hol van, amit keresel, és az tiszta és használatra kész.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
Próbáld egy csoportba rendezni a dolgokat funkciójuk alapján, és ne arra figyelj elsősorban, hogyan lesz a konyha esztétikus – javasolják a szakemberek.
#6 Főzés előtti előkészítés
A stresszmentes konyha egyik titka, hogy az ott zajló munka élvezetes. Márpedig ez akkor valósulhat meg, ha sütés-főzés előtt arra is időt szánsz, hogy mindent előkészíts, amire szükséged lesz. A piskótatészta keverése, a rántás sűrűsödése és a tej melegítése közben már nem lesz idő felkutatni a következő munkafolyamathoz szükséges eszközöket. Jobban jársz, ha szánsz néhány percet az előkészületekre, így mindig kéznél lesz az, amire épp szükséged van.
A rendes és használható konyhához természetesen hozzátartozik a rendes és jól használható hűtő is. Ezzel kapcsolatban itt adtunk ötleteket: