Barackos jeges teák tesztje: belefulladtunk a cukorba

Ha a teák beszélni tudnának, valószínűleg kikérnék maguknak, hogy a boltokban kapható palackos termékeket bárkinek is van pofája jeges teának hívni. És a barackokat akkor még nem is említettük!

A jeges teáktól azt várnánk, hogy frissítőként szolgáljanak a nagy melegben. Mi viszont csak súlyos cukorsokkot, heveny émelygést és gyötrő szomjúságot éreztünk tőlük. Amikor már azt hittük, hogy nem jöhet rosszabb, mindig kiderült, hogy mégis, de egyébként nagyjából az összes termék ugyanazt a pusztítóan édes, mesterséges aromákkal operáló ízt hozta. Mint kiderült, nem véletlenül! 

Tényleg tea az ice tea?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a boltokban kapható barackos jeges teák nagyon közkedveltek, de a teához nem sok közük van.

Valójában barackízű üdítőitalok egy kevés feketetea-kivonattal.

Ha alaposabban is szemügyre veszed a címkéjüket, akkor láthatod, hogy a felhasznált teakivonat mennyisége az 1 százalékot sem éri el, ráadásul őszibarackot is csak mutatóban, alig 0,1 százalékos arányban tartalmaznak.

Inkább üdítő, mint tea
Inkább üdítő, mint teaRuzsovics Dorina

De akkor mégis miből állnak? A szakember szerint vízből, cukorból (amit részben vagy teljes egészében édesítőszerekkel helyettesíthetnek) és valamilyen étkezési savból, például citromsavból. A teakivonat és a jellemzően sűrítményből visszahígított baracklé csak ezután következik a sorban. Mivel mennyiségük annyira elenyésző, hogy gyakorlatilag semmilyen ízt nem adnak a terméknek, a gyártók aromák hozzáadásával pótolják a hiányt. 

Hogy valami jó hírrel is szolgáljunk, tartósítószer legalább nincs bennük, tartósításuk ugyanis hőkezeléssel szokott történni. Ezt követően az üdítőt aszeptikus, vagyis fertőződésmentes körülmények között, speciális eljárással töltik a palackba.

„Ha tehát őszinték akarunk lenni, a jeges teák gyakorlatilag limonádék, vagy cukormentes limonádék némi aromával és gyakorlatilag jelentéktelen mennyiségű teával, valamint gyümölcslével megspékelve. Ha valódi jeges teát akarunk fogyasztani, a bolti változatok árának töredékéért magunk is könnyedén elkészíthetjük otthon.”

Nem volt túl őszinte a mosolyunk
Nem volt túl őszinte a mosolyunkRuzsovics Dorina

Hogy zajlott a teszt?

A barackos ízesítésű jeges teákat a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be, melyekből vásárlásunk pillanatában összesen 15-öt találtunk. Módszerünk szokás szerint a vakteszt volt, így résztvevőik úgy kóstolták végig őket, hogy nem tudhatták, mely márkához tartoznak. Az értékelés szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők figyelembevételével egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt. Az összesítés és az átlagolás után ebből az alábbi végeredmény jött ki:

2. helyezett: Penny Tea Party őszibarackos ice tea – 2,8 pont (169 forint/1,5 liter)

Összetevők: ivóvíz, cukor, őszibaracklé őszibaracklé-sűrítményből (0,2 százalék), feketetea-kivonat (0,12 százalék), étkezési sav (citromsav), savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-citrátok), aroma.

IMG 2946
Ruzsovics Dorina

A Penny terméke egészen olcsón, mindössze 169 forintért kapható, és cserébe nem is olyan büntetően rossz: ketten is magasabb pontszámot adtak rá. Mély nyomokat mondjuk senkiben nem hagyott. 

  • Ez nem rossz, tényleg. 
  • Enyhe, de rossz ízű. 
  • Ez sem rossz, se nem jó.
  • Egész kellemes.
  • Édes, rossz utóízzel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

2. helyezett: Pfanner barackos ice tea – 2,8 pont (439 forint/1,5 liter)

Összetevők: feketetea-főzet (víz, fekete tea), cukor, őszibaracklé őszibaracklé-sűrítményből (1 százalék), étkezési sav (citromsav), savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-citrát), aroma. Teakivonat: 0,12  százalék.

IMG 2939
Ruzsovics Dorina

Az árazást tekintve a Pfanner jeges teája jelentette a másik végletet: a mezőny legdrágább szereplőjeként 2,5-szer annyiba került, mint az előző termék, ehhez képest hajszálpontosan ugyanolyan eredményt ért el. Kóstolóink egyöntetűen azt mondtak rá, hogy inkább almalé, mint jeges tea, de annak teljesen jó.

  • Ennek nagyon cukros almaléíze van. 
  • Sokkal inkább almás, mint barackos. De ez adja a báját. 
  • Ennek almapüréíze van. 
  • Almalének egészen jó. 
  • Almalé. 

2. helyezett: San Benedetto barackos ice tea – 2,8 pont (379 forint/1,5 liter)

Összetevők: természetes ásványvíz (80 százalék ), cukrok (cukor, glükóz-fruktóz szirup), aromák, savanyúságot szabályozó anyagok (citromsav), teakivonat (0,1 százalék ), baracklé (0,1 százalék ) koncentrátumból, antioxidáns (aszkorbinsav), édesítőszer (szukralóz).

IMG 2907
Ruzsovics Dorina

A San Benedettóba nem sima ivóvíz, hanem ásványvíz került, a teakivonattal azonban itt is szűkmarkúan bánt a gyártó. Tesztelőink abban látták a fő hibáját, hogy nemhogy barackra, hanem más gyümölcsre sem igazán emlékeztet az íze, és borzasztóan édes.

  • Nem rossz, mondjuk egyáltalán nincs barackíze. 
  • Az illata kellemes, de az íze egyetlen Földön termő gyümölcsre sem emlékeztet. 
  • Túl édes.
  • Nagyon édes, nem teás jellegű, de alapvetően jó. 
  • Cukros, borzasztó utóízzel. 

1. helyezett: SPAR őszibarackos ice tea – 3 pont (239 forint/1,5 liter)

Összetevők: ivóvíz, cukor, feketetea-kivonat (0,2 százalék ), étkezési sav (citromsav), aroma, őszibaracklé (0,1 százalék ) őszibarack-sűrítményből.

IMG 2925
Ruzsovics Dorina

Kicsit savanyú, kicsit keserű, nyomokban barackos és elég édes. A műfaj sajátosságai természetesen a SPAR versenyzőjénél is megmutatkoztak, összességében mégis ez volt az a termék, ami a leginkább vállalhatónak tűnt csapatunk számára. Hárompontos átlaga tökéletesen tükrözi, hogy csodákat nem szabad várni tőle, de a közepes szintet azért csak megüti.

  • Eddig ez a leginkább barackos. 
  • Engem a citromos teára emlékeztet az íze, talán éppen ezért nem tartom rémesen rossznak. Egy kicsit savanykás, nem rettentően édes. 
  • Ez elég keserű. 
  • Egész jó. Túl édes persze, de mégis. 
  • Édes, nyomokban barackos.

Futottak még

5. helyezett: Lipton őszibarackos ice tea – 2,6 pont (349 forint/1,5 liter)
Feketetea-kivonat: 0,12 százalék

A Lipton jeges teájának ízében a savanykás és az édes jegyek találkoztak. Tesztelőink egy része ugyanakkor kellemetlennek találta az utóízét, ezért értékes pontokat vesztett.

5. helyezett: Rauch őszibarackos ice tea – 2,6 pont (299 forint/1,5 liter)
Teakivonat: min. 1,2 g/l

A Rauch termékéről megoszlottak a vélemények. Ketten egészen teaszerűnek és már-már finomnak tartották, mások viszont arra panaszkodtak, hogy „gejl”, „túl édes”, „fura ízű” és ebben a formában gyakorlatilag „ihatatlan”.

7. helyezett: Twinings barackos ice tea – 2,4 pont (399 forint/1 liter)
Teakivonat: nincs feltüntetve

A Twinings jeges teájáról többen is úgy vélték, hogy a szokásos édességen túl meggyes aromákat mutat. „Ha egy kicsit kevésbé lenne édes, egészen teaíze lenne” – írta róla egyik kóstolónk.

8. helyezett: Nestea őszibarackos ice tea – 2,2 pont (289 forint/1,5 liter)
Feketetea-kivonat: 0,08 százalék

A Nestea az „idegen zamatoktól” eltekintve már tényleg szinte csak cukros ízeket produkált, így tesztelőink nem zárták a szívükbe. Senkitől nem kapott hármasnál magasabb pontszámot.

9. helyezett: Tesco őszibarackos ice tea – 1,8 pont (189 forint/1,5 liter)
Feketetea-kivonat: 0,1 százalék

A Tesco termékének legemlékezetesebb tulajdonsága roppant savanyúsága volt. De legalább nem érződött annyira édesnek a versenytársaihoz képest!  

9. helyezett: ALDI őszibarackos ice tea – 1,8 pont (169 forint/1,5 liter)

A fekete teán alapuló, baráti árú ALDI-termékkel mindenkinek más volt a baja. „Automatás tea íze van”, „nem jó, de legalább enyhe”, „nem jó, de talán teából van”, illetve „ihatatlan” – rótták fel kóstolóink az értékelőlapokon.

9. helyezett: Auchan őszibarackos ice tea – 1,8 pont (129 forint/1,5 liter)
Feketetea-kivonat: 0,2 százalék

Az Auchan terméke „keserű utóíze”, „ablakmosószerű” beütése és összességében enyhe ízvilága következtében került a támadások kereszttüzébe. Mindezeken túl csak annyit tudunk kiemelni róla, hogy olcsó.

9. helyezett: Auchan Tuti Tipp őszibarackos ice tea – 1,8 pont (109 forint/1,5 liter)
Feketetea-kivonat: 0,05 százalék

Olcsóság tekintetében az Auchan másik indulója vitte a prímet a mezőnyben. Az már más kérdés, hogy ez a termék már végképp sértő a teákra nézve: mindössze 0,05 százaléknyi kivonat került bele. Az ízét nehéz szavakkal leírni, de tesztelőink azért megpróbálkoztak vele: „nagyon fura”, „kellemetlen”, „egészen borzalmas”, „kesernyés”, „kaparja a torkomat”.

9. helyezett: Jana barackos ice tea – 1,8 pont (379 forint/1,5 liter)
Teakivonat: 0,05 százalék

A szintén elhanyagolható, 0,05 százalékos teakivonatot tartalmazó Jana termékét „borzasztó utóíze”, „kórházi teás” jellege és „olajos” ízvilága miatt érte kritika. Még legpozitívabb értékelése is csak annyi tudott kiemelni, hogy „semmi extra”.

9. helyezett: XIXO őszibarackos ice tea – 1,8 pont (239 forint/1,5 liter)
Feketetea-kivonat: 0,2 százalék

A XIXO terméke már „büdösnek” ható szagával leírta magát. Ehhez méltónak bizonyult az íze is. Kóstolóink olyanokat írtak róla, hogy „nem túl jó”, „szörpízű”, „borzalmas” és „természetellenes”.

15. helyezett: Fuzetea őszibarackos és hibiszkuszos ice tea – 1,6 pont (269 forint/1,5 liter)
Feketetea-kivonat: 0,12 százalék

A Fuzetea jeges teáján a hibiszkusz sem segít. Valakinek az a benyomása támadt, hogy mintha beleborult volna egy csomag cukor, és amit a többiektől kapott, abban sem volt sok köszönet: „ez a legrosszabb”, „még a szaga is műanyag,” „mentás tea”, „mintha egy cukrászsüti lenne”.

Korábban már a citromos jeges teákkal is tettünk egy próbát. Ha kíváncsi vagy, hogy azok jobban szerepeltek-e, kattints az alábbi linkre: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek