Milyen sűrűn kell megfürdetni a kutyát?

Ha a kutyád képes lenne összeállítani egy listát arról, hogy mi az, amit a legjobban utál, a fürdetés bizonyára előkelő helyen szerepelne rajta. Lehet, hogy nem véletlenül!?

A fürdetés nemcsak a kutya, hanem a gazdi számára is stresszes tud lenni, hiszen általában egyik félnek sem fűlik hozzá a foga, időigényesnek számít és elég nagy rumlival is jár. Számos kutyatulajdonos ennek ellenére viszonylag gyakran sort kerít rá. Vajon nekik van igazuk, vagy csak felesleges tortúrának teszik ki vele magukat és kedvencüket? Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkból kiderül!

Egyáltalán nem létszükséglet

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére azt mondta, bárki bármit gondol, a kutyának alapvetően nincs szüksége fürdetésre. Ez alól kivételt képez, ha beszennyeződik a szőre vagy bőrgyógyászati kezelésre szorul.

„Természetes vizekben nyugodtan fürödhet, de a rendszeres, samponos fürdetés felesleges, és akár ártalmas is lehet. A gazdik sokszor emberi samponokat vagy tusfürdőket használnak hozzá, melyek kiszáríthatják az állat bőrét, illetve viszketést, gyulladást is okozhatnak. A kozmetikákban legalább kutyasamponnal csinálják, de egészséges kutya esetében ezt is feleslegesnek tartom.”

Úgy tűnik, mintha élvezné?
Úgy tűnik, mintha élvezné?Obradovic / Getty Images Hungary

Inkább neked fontos, mint neki

Hasonló álláspontot képviselnek az ABC által megszólaltatott állatorvosok is. Dr. Robert Hilton szerint egy egészséges kutyát igazából soha nem kéne megfürdetni, legfeljebb ha kellemetlenné válik a szaga vagy koszos lesz. Gondolj csak a vadkutyákra: ők egyáltalán nem fürdenek, sampont pedig végképp nem használnak.

„Amikor tehát megfürdetjük kedvencüket, azt leginkább azért tesszük, mert nem akarjuk, hogy bepiszkolják az otthonunkat – főleg miután hosszasan hemperegtek a porban –, vagy mert zavar minket a szaguk”, mutat rá dr. Hilton. A szakember hozzáteszi: a gazdik általában többet fürdetik a kutyájukat, mint kellene, de amíg az állatnak nincs valamilyen specifikus egészségügyi problémája, valószínűleg nem származik belőle semmiféle kár.

Ha viszont az eb bőrbetegségben vagy allergiában szenved, a fürdetés előtt mindenképp ki kell kérni az állatorvos tanácsát. Van, amikor jobb teljesen eltekinteni tőle, mert csak kiszárítaná a bőrét, baktériumfertőzés vagy korpásodás esetén ugyanakkor nagyon is szükség lehet a fürdetésre a szakember által felírt gyógyszeres kondicionáló kíséretében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A szőr átkefélése tényleg hasznos

A philadelphiai Rhawnhurst Állatkórház állatorvosa, dr. Adam Denish rámutatott, a kutya önállóan is ápolja magát, hogy elősegítse a szőrtüszők növekedését és támogassa a bőre egészségét. Szőre fésülése, átkefélése ugyanakkor több szempontból is hasznos lehet: megszabadulhatsz vele a hulló szőrszálaktól, eltávolíthatod a vérszívókat, toklászokat, bogáncsokat, illetve a kellemetlen szagokat előidéző olajokat, valamint megakadályozhatod a fájdalmas szőrcsomók kialakulását is.

Másfelől így tisztán tarthatod azokat a területeket – például a mellkasát és a farkát –, amikhez egyébként nem férne hozzá, valamint könnyebben észreveheted a bőrfelület alatt lévő esetleges dudorokat és csomókat. Az, hogy a kutya számára mennyi kefélés az ideális, a szőre hosszúságától és vastagságától is függ, ezért vedd figyelembe ezeket a szempontokat is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek