Ahhoz, hogy felcsapj házi kertésznek, vetőmagokra sincs feltétlenül szükséged. Vannak zöldségek, amiket elég egyszer megvenned, mert azokból a részeikből, amik általában a kukában végzik – mint amilyenek a levágott gyökérvégek is –, újabb példányokat nevelhetsz. Így nemcsak spórolhatsz, hanem folyamatos utánpótláshoz juthatsz, ráadásul a növények gondozása a lelkiállapotodnak is jót fog tenni, ami szintén nem utolsó szempont, ha a járvány miatt be vagy zárva a négy fal közé.
Hétköznapi eszközökkel is megoldható
Az otthoni zöldségtermesztéshez a konyhai maradékokon túl csak néhány pohárra, kisebb tálkára, vízre, földre, cserepekre és némi türelemre lesz szükséged. Az első lépés a gyökereztetés, melynek során csupán arra kell figyelned, hogy a növények ne nőjék ki a helyüket, illetve hogy 2-3 naponta kicseréld a vizüket. Itt van néhány példa a Lifehacker gyűjtéséből a legegyszerűbben termeszthető zöldségekre:
Zöldhagyma
Vágd el a hagymát azon a részen, ahol zöldülni kezd, ügyelve rá, hogy a gyökere épen maradjon. A levágott véget tedd egy pohár vízbe, és úgy helyezd el, hogy közvetlenül érje a napfény. A kihajtott hagyma akár a vízben is maradhat, de elültetheted egy virágládába, cserépbe is.
Bazsalikom
Válassz ki egy leveles szárat, vágd le a végét, hogy nagyjából 10 centiméter maradjon belőle, majd rakd egy pohár vízbe, valamilyen világos helyre. Amint gyökeret ereszt, ültesd a növényt cserépbe. Jól elvan a konyhaablakban is, csak ne felejtsd el rendszeresen locsolni. (Hasonló módszerrel ültethetsz rozmaringot, citromfüvet is.)
Vöröshagyma
A hagyma végét vágd le, a gyökérrésszel lefelé tedd egy pohárba, majd engedj rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Hagyd világos helyen, amíg új hajtások nőnek rajta, végül pedig ültesd el. Körülbelül 4-6 hét múlva kész is a saját termesztésű hagymád.
Saláta és zeller
A saláta levágott torzsáját, illetve a zeller levelek alatti, fás részét egy pohár vízben vagy kisebb tálkában gyökereztetheted. Napos helyen nagyjából egy hétre van szükségük, ezután átültetheted őket cserépbe.
Valami nem világos? Akkor nézd meg a Lifehacker rövid összefoglaló videóját, ami végigvezet a legfontosabb lépéseken:
További lehetőségek
A Pulptastic megemlíti a répát is, melynek a leveles végét kell levágni, majd egy fényes helyen, mondjuk az ablakpárkányon elhelyezett vizes tálkába tenni. Ha kihajt, felhasználhatod a zöldjét, vagy földbe ültetve újabb répát nevelhetsz belőle. A bordáskel szintén könnyen termeszthető: vágd le a gyökérvégét, 1-2 hétre rakd vízbe, majd ültesd el. Említést érdemel még a fokhagymacsíra is – ami enyhébb ízű, mint maga a fokhagyma, ezért kitűnően használható például tészták, saláták ízesítéséhez – amely házilag is előállítható, ha a kicsírázott gerezdeket egy kevés vízben hagyod. Ezeket egyébként el is ültetheted, így egész fokhagymafejeket kaphatsz. Néhány további ötlet itt.