Mi lenne, ha soha nem vágnám le a körmöm?

Utálsz körmöt vágni? Nem vagy vele egyedül! Mutatjuk, mi történne, ha egyszer netán úgy döntenél, hogy többé nem akarsz az ollóval és a körömreszelővel vesződni.

Persze a hosszú köröm csak egy bizonyos pontig esztétikus, azon túl pedig már a hétköznapi tevékenységekben is akadályozhat, ezért nem szokás a végtelenségig növeszteni, mégis vannak olyanok is, akik a határokat feszegetve egy egész emberöltőn át érintetlenül hagyták. Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkban most az ő példájukon keresztül mutatjuk be, hogy az emberi köröm milyen terebélyes méreteket ölthet.

Mekkora a valaha mért legnagyobb körömméret?

Egy amerikai nő, Lee Redmond még 2008-ban került a Guinness-rekordok Könyvébe a világ leghosszabb körmeinek birtokosaként, amelyek közel 30 év alatt átlagosan 86-89 centiméter hosszúra nőttek, és összességében a 8,65 métert is elérték. Eredményének ugyanakkor nem örülhetett valami sokáig, egy évre rá ugyanis autóbalesetet szenvedett, és balszerencsés módon mindegyik letört.

Lee Redmond egészen új értelmet adott a hosszú körmöknek
Lee Redmond egészen új értelmet adott a hosszú körmöknekJemal Countess / Getty Images Hungary

Az indiai Shridhar Chillal ennél is tovább jutott. A férfi 68 éven keresztül növesztette körmeit – igaz, a nővel ellentétben csak az egyik kezén –, míg végül 2018-ban egy erőgép segítségével levágatta őket. Öt körme ekkor együttesen már 9,10 méteres hosszúságnál tartott, a legnagyobb a hüvelykujjára nőtt a maga 197,8 centijével. A gigakörmöket a látványos vágás után a New York-i Ripley’s Believe It or Not! múzeumban állították ki.

Milyen gyorsan nő?

A Howstuffworks szerint a köröm anyagát az úgynevezett mátrixsejtek termelik, de viszonylag lassan: 3 hónap alatt nagyjából egy centiméteres növekedéssel kell számolni. Így ha valamilyen okból elvesztesz egy körmöt, körülbelül 4-6 hónapba telik, mire teljesen visszanő.

Vannak befolyásoló tényezők?

Nem is kevés, és akadnak köztük kifejezetten furák is. Íme, néhány érdekes dolog, ami kihatással lehet a körmök növekedésére:

  • a kézkörmök négyszer gyorsabban nőnek, mint a lábujjkörmök;
  • a körmök gyorsabban nőnek nappal, mint éjjel;
  • a kézkörmök gyorsabban nőnek nyáron, mint télen;
  • a domináns kezeden lévő körmök gyorsabban nőnek, mint a másikon;
  • a hosszabb ujjakon gyorsabban nő a köröm;
  • a terhesség felgyorsítja a köröm növekedését;
  • a kisebb sérülések, például a körömrágás hatására szintén gyorsabban nő a köröm.

Apropó, és az megvan, hogy a köröm mitől sárgulhat el? Ha nem, alábbi cikkünkből megtudhatod:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek