Miért kell beáztatni a babot és a lencsét? Mindenképpen szükség van erre?

Tényleg be kell áztatni a babféléket főzés előtt? Egyesek szerint nincs nagy szükség rá, míg mások esküsznek a módszerre és a vele járó időspórolásra. Akkor most áztassunk, vagy ne?

Ha gyorsan szeretnél valamit enni, aminél nem szükséges az áztatás, az egyik legjobb döntés a vörös lencse, ami előáztatás nélkül is hamar puhára főzhető, ráadásul kevésbé puffaszt a társaihoz képest.

Na de mi a helyzet akkor, ha a bablevest nem vörös lencséből készítenéd?

Miért áztatjuk a babot?

A száraz hüvelyesekben található oligoszacharidok a felelősek a fogyasztásukat követő puffadásért. Az áztatás hívei szerint ez is mérsékelhető akkor, ha egy éjszakán át vízben pihentetjük a bab- és lencseféléket. Ennek köszönhetően könnyebben fogjuk tudni megemészteni őket, főleg, ha az áztatóvizet másnap kiöntjük, és főzés előtt frissre cseréljük . 

És hogy mire jó még az áztatás? Hát persze hogy arra is, hogy a főzési idő csökkenjen.

A Seriouseats szerint viszont az egész nem ilyen egyszerű azért: szerintük minden a babtól függ, leginkább annak fajtájától, frissességétől és minőségétől. Minél gyengébb minőségű az alapanyag és minél régebb óta ült a polcon, annál fontosabb az áztatás – emeli ki a cikk, hozzátéve, hogy a frissebb babokkal íz és főzési idő szempontjából is jobban járunk. 

Egy kísérletben annak is utánajártak, számít-e a víz hőmérséklete áztatáskor. Kiderült: nagyon is fontos, hogy forró vagy hideg vizet használunk, mert a forróval töredékére csökkenthetjük az áztatási időt: ilyenkor már 10 perc után látszik, hogy a szemek kissé megduzzadtak. Ebből arra következtettek, hogy a forró vizet gyorsabban szívják fel a babszemek

Oszd meg másokkal is!
Mustra