Ha a receptek közepes hőfokot említenek, az maximum 180 Celsius-fokos hőmérséklet legyen, a forró sütő általában 200 fok körüli értéket takar, de néha szükségünk lehet az ennél is melegebb, 220-230 fokra is.
Egyesek szerint teljesen felesleges a folytonos előmelegítés, csak néhány speciális esetben van szükség rá, például kenyérsütésnél. Ők azt mondják, nem érdemes vakon követni az előírásokat, toljuk csak bátran a pulykát a még hideg sütőbe, és máris megspóroltuk az üresen forrósodó sütő által felhasznált energiát.
De nem mindenki gondolkodik így: az eatyourmistakes.com szakértője szerint ez az egész nagyon fontos, mert lehet, hogy takarékos a másik út, ám az előmelegítés olyan, mint a futás előtt az átmozgatás, vagy a zuhanyzás előtt a víz felmelegedése. Az ételek egyenetlenül sülnek egy hideg sütőben – állítja a megszólaltatott séf. Hozzáteszi: nincs rosszabb, mint ha az étel egy része túlsült és gumiszerű, a másik része pedig még félig nyers – erre pedig a hideg sütőben nagyobb az esély.
„A sütő előmelegítése különösen fontos abban az esetben is, amikor élesztőt, szódabikarbónát vagy sütőport használunk, mivel ezek a hozzávalók reagálnak a hőre” – teszi hozzá a szakember.
A The Guardian cikkében Rosie Skyes séf igyekszik megértetni az okokat, ám még ő sem javasolja minden esetben az előmelegített sütő használatát. Kiemeli: ha kenyeret, süteményeket szeretnénk készíteni, akkor sok esetben épp ez a plusz 10 perc lesz az, amitől a végeredmény tökéletes lehet. A szakember azt mondja: mindez a húsokra is igaz lehet, ha azok azonnali, magas hőkezelést igényelnek.
A Tudatos Vásárló oldala azt is leírja, mi ennek az oka:
„Meghatározott, az élelmiszergyártás – főleg a sütés – során fellépő kémiai folyamatokat Maillard-reakciónak nevezik, a felfedező francia kémikus Louis Maillard után. Magas hőmérsékleten a cukormolekulák és a fehérjék reagálnak egymással. Barna színanyagok és aromaanyagok keletkeznek. Amikor a burgonya, hús, kenyér vagy sütemény sütésekor finom és illatos barna kéreg keletkezik, akkor Maillard-reakció lezajlásáról beszélhetünk.” Ehhez jön jól az előmelegítés.
Ha tehát valakinek nagyon fontos az energiatakarékosság, lemondhat a sütő előmelegítéséről, de valószínűleg nem véletlenül kéri a recept, és ha kihagyjuk, az étel minősége bánhatja.