Nem mindegy, hány fokos kávét kortyolgatsz

A felső határ a 70 Celsius-fok, amit mondjuk amúgy sem egyszerű égési sérülések nélkül megugrani. Az sem mindegy ugyanakkor, milyen kávéfajtával van dolgunk, a Robusta ugyanis langyosabb hőmérsékletért kiált.

Természetesen egy csomó más tényező, például a kávészemek frissessége, a pörkölés körülményei, az őrlés durvasága és a vízminőség is hatással van a kávé ízvilágának alakulására, a Kansasi Állami Egyetem tanulmánya azonban ezúttal csak az ideális hőmérsékletre koncentrált. A hét kóstoló 36 különböző ízkategóriát vizsgált meg (gyümölcsös, virágos, papírszerű ízjegyek és társaik), és a két legismertebb fajtát, a Robustát és az Arabicát, valamint azok keverékét is megkóstolták, természetesen forrón és langyosan egyaránt.

Ne olvassza le a nyelvedet

A 70 Celsius-fokos kávénál forróbb ital amúgy is éget, ez tehát a felső küszöb a szakértők szerint. Az Arabica esetében érdemes azért megközelíteni a 70 fokot, a Robusta ízvilága viszont csak alacsonyabb hőmérsékleten, 60 vagy 50 fokon jön át igazán, ebben az esetben tehát nem árt várni egy kicsit, mielőtt nekiesnénk a napi betevőnknek – írja az IFLScience.

shutterstock 256151713
Shutterstock

Emellett persze a kávéval találkozó víz hőmérsékletére sem árt odafigyelni: minél magasabb hőmérsékletű vízzel forrázza le valaki a kávéját, annál több kellemes ízvilágú vegyület kerül a csészénkbe, 96 Celsius-fok fölött azonban már a túlzottan keserű és kellemetlen ízű vegyületek is megjelennek.

Ha tudni akarod, hogyan hozhatod ki a maximumot a reggeli rituáléból, akkor katt ide!

Oszd meg másokkal is!
Mustra