Így előzd meg, hogy a mécsesgyújtásodból temetőtűz legyen

Minden évben előfordul, hogy egy kegyeleti gyertya miatt teljesen kiég a lakás, vagy tűz keletkezik a temetőben – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Október végén és november első napjaiban sokszor riasztják a tűzoltókat kegyeleti mécsesek vagy gyertyák okozta tüzekhez. Tavaly ebben az időszakban hat temetőben keletkezett tűz, a gyertyák és mécsesek azonban nemcsak a temetőkben, hanem otthon is okozhatnak balesetet.

Idén fokozottan figyeljünk a mécsesekre

Az idei ősz eddig szokatlanul meleg és száraz volt, ez pedig növelheti a balesetek számát, hiszen az avar pillanatok alatt meggyulladhat. Ahhoz, hogy megelőzzük a temetőtüzeket, az alábbi szabályokat érdemes betartani: 

  • Tisztítsuk meg a sírhely közvetlen környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak.
  • A szabadban csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg.
  • A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni.
  • A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozáskor oltsuk el.
A száraz virágokat és leveleket ne hagyjuk a mécses közelében
A száraz virágokat és leveleket ne hagyjuk a mécses közelébenStockWithMe / Getty Images Hungary

Az évnek ebben a szakaszában a lakástüzek egyik leggyakoribb oka, hogy a halottak napi mécsest, gyertyát vagy lámpást gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más pontjaira is. Fontos, hogy csak tűzálló anyagból készült alátétre helyezett gyertyát gyújtsunk meg, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, olyan stabil helyre rakjuk, ahol nem tud eldőlni, a közeléből pedig minden gyúlékony anyagot távolítsunk el. 

Ha a temetőben tüzet észlelünk, a saját testi épségünk kockáztatása nélkül próbáljuk meg eloltani, de még biztosabb, ha értesítjük a temető biztonsági személyzetét, és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek