Az emberek általában ugyanazokat a hibákat követik el a grillezésnél újra és újra, mert nincsenek tisztában néhány alapvető szabállyal. Az AP News ezért is szedte össze, hogy miken csúszhat el a sütögetés sikere, illetve valójában hogyan is kéne csinálni. Mindezek tudatában már könnyedén legyőzheted a kezdeti nehézségeket.
1. Beolajozod a grillrácsot
Az olajat nem a forró grillrácsra, hanem az ételre kéne tenned, feltéve, hogy nem akarod, hogy fellobbanjon a láng, majd egy ragadós lerakódás képződjön, ami miatt letapadhatnak és széteshetnek a finom falatok. Ha viszont az olajat közvetlenül a grillezni szánt kajára viszed fel, az szaftos marad, gusztusos csíkok sülnek rá, és kevésbé fog leragadni.
2. A hideg grillre teszed az ételt
Mindig melegítsd elő a grillt, mielőtt sütögetni kezdenél. Ez leégeti a korábbról maradt lerakódásokat, így könnyebb lesz letakarítani a rácsot. A grill hőfoka soha ne legyen magasabb, mint 260 ºC. Minél forróbb a hőmérséklet, annál valószínűbb, hogy megég az étel külseje, miközben a belseje nyers marad.
3. Nem tisztítod ki a grillt
Egy kültéri grill olyan, mint egy öntöttvas serpenyő. Ahogy egyre többet és többet használod, egyre jobb lesz, de ehhez minden grillezés alkalmával meg kell tisztítanod. A legjobb, ha a sütés előtt és után is átdörzsölöd egy fém sörtéjű grillkefével. Csak magadnak teszel vele szívességet, hiszen így többé nem lesz embert próbáló feladat a takarítás.
4. Rossz sütési módot választasz
A direkt grillezésnél a hő közvetlenül éri az ételt, míg az indirektnél a lángoktól távol, lényegében a forró levegő hatására készül el (az úgynevezett kombó megoldás pedig a kettő kombinációja). Az aranyszabály a következő: ha a sütés kevesebb mint 20 percet vesz igénybe, használd a direkt módszert, ha pedig többet, az indirekt lesz a nyerő.
5. Vízzel küzdesz a lángokkal
Ne spriccelj vizet a lángra, mert ezzel kárt tehetsz a grill porcelán-zománc felületében, a felszabaduló gőz ráadásul égési sérüléseket is okozhat. A tüzet az oxigén táplálja, ezért a legjobban akkor jársz, ha fedő alatt sütögetsz és minél kevesebbszer kukkantasz be alá, mert ez csak elnyújtja a sütési időt. Ha mégis elfajul a helyzet, kapcsold ki az égőket, majd kóser sóval vagy szódabikarbónával próbáld elfojtani a lángokat. Végső esetben bevethetsz egy tűzoltó készüléket is, de tartsd észben, hogy tönkreteheted vele a grillsütőt.
6. Túl gyakran forgatod az ételt
Ha a direkt módszert alkalmazva grillezel – például hamburgerhúst, hot dogot, csont nélküli csirkemellet, kisebb steakhúsokat, zöldségeket stb., – akkor csak egyszer fordítsd meg az ételt a sütési idő felénél. Amikor a hús kontaktusba kerül a forró grillráccsal, a kicsapódó fehérjék miatt letapadhat, de idővel magától is elengedi. Na, ekkor érdemes megfordítanod egy csipesszel.
7. Keresztfertőzést okozol
Ha ugyanazt a csipeszt használod a nyers húshoz, mint más ételekhez, szép kis ételfertőzés származhat belőle. A megoldás: két csipesz. Ha nem akarod összekeverni őket, jelöld meg különböző színű ragasztószalaggal.
8. Korán adod hozzá a szószt
A legtöbb barbecue szósz viszonylag sok cukrot tartalmaz, ami ráéghet az étel külsejére mielőtt még belül megsülne. Éppen ezért tanácsos megvárni vele az utolsó 10-15 percet.
9. Felvágod, amikor nem kéne
Az egyik legnagyobb bűn, amit elkövethetsz a grillezésnél, hogy felvágod a húst, mert ilyen módon akarod ellenőrizni, hogy átsült-e már. Ezzel csak annyit érsz el, hogy veszni hagyod az értékes leveket, illetve azt kockáztatod, hogy a vágás helyén túlsüljön az étel, miután visszateszed a grillre. Ezt úgy védheted ki, ha maghőmérőt használsz, és a vagdosás előtt legalább 5 percen át pihenteted a húst.