6 tipp a zöldebb esküvőhöz

Nagy felhajtás és pazarlás nélkül is lehet oltári jó a buli. Mutatunk néhány egyszerű és környezetbarát megoldást.

Rengeteg módja van annak, hogy kíméljük a környezetünket, és ha nem is tudunk mindannyian mindenben változtatni, egyetlen döntéssel vagy tettel biztosan mindenki hozzá tud járulni a környezeti fenntarthatósághoz – legyen szó egy új szokás bevezetéséről, hulladékmentes utazásról vagy egy nagyszabású rendezvény környezettudatos megszervezéséről. Egy esküvő vagy más családi és baráti összejövetel hozadéka, hogy a zöld szemléletmód győzködés nélkül simán ráragadhat a vendégekre is. 

Dobócsokor helyett: repül a plüssnyuszi, ki tudja, hol áll meg
Dobócsokor helyett: repül a plüssnyuszi, ki tudja, hol áll megSáfár Zsófia / Dívány

A házasulandóknak sem kell feltétlenül megfeszülniük, hatalmas áldozatokat hozniuk, és ahogy a nagy nap forgatókönyvének megírása, úgy az ökotudatosság gyakorlatba ültetésének módjai is a fantáziájukra vannak bízva. Adunk néhány egyszerű és nagyszerű tippet az ötleteléshez. 

E-meghívó

Ne gondold, hogy egy elektronikus esküvői meghívó nem lehet elég kreatív és izgalmas. Készíthettek egy mókás videót vagy az esküvő tematikájához passzoló weboldalt, ami egyben interaktív fórumként is funkcionálhat a meghívottak számára. Ez nemcsak számotokra gazdaságosabb megoldás, de a fák is hálásak lesznek a figyelmességetekért. Ha mégis maradnátok a hagyományos formátumnál, a megtervezett és megszerkesztett meghívót e-mailben is továbbíthatjátok, az online világban kevésbé jártas rokonságnak pedig nyomtathattok is belőle.

A koszorúslányok ruhája

Ez az egyik kötelező elem, ami komoly galibát tud okozni, hiszen ahány lány, annyiféle ízlés, testalkat, preferencia, szóval nem könnyű közös nevezőre jutni. De nem is kell feltétlenül tökéletesen egységes kinézetre törekedni, tudunk egy sokkal egyszerűbb, kényelmesebb és nem utolsósorban környezetbarátabb megoldást: határozd meg a színt vagy árnyalatot, a többit pedig bízd a leendő koszorúslányokra. Így sanszos, hogy olyan darabot választanak maguknak – vagy akár varrathatnak is egy közösen választott anyagból –, amit nem csak egyszer, a nagy napon fognak viselni.

Ami a koszorúslányok ruháját illeti, nem kell tökéletes egységességre törekedni
Ami a koszorúslányok ruháját illeti, nem kell tökéletes egységességre törekedniPeopleImages / Getty Images Hungary

Ha mégis ragaszkodsz az egységes öltözékhez, gondoskodj róla, hogy az esküvő után ne a süllyesztőben végezzék a ruhák: adjátok vagy ajándékozzátok el őket.

Éljen az újrahasznosítás

A bohém hangulatú esküvők soha nem mennek ki a divatból, így bátran vesd be az újrahasznosítható klasszikusokat, ha esküvői dekorációról van szó.

Tengerparti hangulatot is varázsolhattok a helyszínre homokkal, kavicsokkal, kagylókkal megpakolt befőttesüvegekkel. A szúnyogriasztó gyertyákért pedig külön hálásak lesznek a vendégek
Tengerparti hangulatot is varázsolhattok a helyszínre homokkal, kavicsokkal, kagylókkal megpakolt befőttesüvegekkel. A szúnyogriasztó gyertyákért pedig külön hálásak lesznek a vendégekSáfár Zsófia / Dívány

A befőttesüvegek például pohárként, vázaként, asztaldíszként vagy mécsestartóként is megállják a helyüket, de a sörös-, boros- vagy üdítősüvegek is olcsó és látványos dekorációs elemei lehetnek a lakodalomnak. A konzervdobozok, fémes felületüknek hála, önmagukban is remekül mutathatnak, de mindent fel lehet dobni egy kis csipkével, mintás textilekkel, papírfecnikkel, dekorfilccel és színes szalagokkal.

Közösségi kocsikázás

Érdemes az esemény előtt 1-2 hónappal egy olyan Facebook-csoportot is létrehozni, ahol a meghívottak útitársakat kereshetnek maguknak. Minél kevesebb a járgány, annál kisebb a szénlábnyom, ráadásul így már útközben is ismerkednek egymással a vendégek, és együtt hangolódhatnak a bulira. 

Semmi vágott virág

A virág alapvető eleme egy esküvőnek: menyasszonyi csokor, koszorúslányok virágai, kitűző a vőlegénynek, örömapáknak, tanúknak és a vőfélynek, virágok az autóra... Az esküvőszervezők és virágkötők meg is tesznek mindent, hogy meggyőzzenek: virághegyek, virágkapu és ikebanakompozíció nélkül nem lehet igazán romantikus a nagy napotok. A növények eszeveszett pusztítása viszont még kevésbé az. Hidd el, a kevesebb több, sőt zöldebb is. A jelszó: cserepes virágok. 

A kevesebb több. És zöldebb is
A kevesebb több. És zöldebb isSáfár Tamás / Dívány

Szemétkérdés

A dínomdánom része a lakmározás is, amiből persze temérdek mennyiségű hulladék keletkezik. A sok PET-palackos üdítőt például simán ki lehet váltani adagolós limonádéval vagy házi szörppel. Ha a fogyasztást nem is tudjátok jelentősen redukálni, gyűjtsétek szelektíven a szemetet. Ahelyett pedig, hogy a vacsorát szolgáltató vendéglátó egységtől kérnétek egyszer használatos műanyag dobozokat, jelezzétek a násznépnek, hogy amennyiben saját ételhordóikkal érkeznek, kedvükre válogathatnak a morzsapartin megmaradt finomságokból.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek