A Nébih legfrissebb kutatási eredményei szerint egy átlagos magyar csaknem 6 kiló zöldséget és gyümölcsöt dob ki évente, egy részét pusztán azért, mert a termény „nem tökéletes”, azaz furcsa az alakja, illetve a szállításból, esetleg a tárolásból fakadóan esztétikai hibás.
Ronda, de finom
A kampány egyik legfontosabb üzente, hogy nem csak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs ehető. A hivatal szerint sokan elfordulnak a szokatlan alakú zöldségektől és gyümölcsöktől, amelyek sokszor kisebbek vagy nagyobbak, olykor más formájúak, mint a megszokott. Ezek azonban csak másmilyenek, de nem feltétlenül rosszabbak.
A pusztán alakhibás zöldség és gyümölcs előkészítést követően ugyanúgy fogyasztható, mégis sokszor végzi a szemétben.
A kampány weboldalán ezért összeszedték a legjellemzőbb esztétikai hibákat, amelyek nem befolyásolják a növények fogyaszthatóságát, azaz nyugodtan felhasználhatók. Itt egy táblázat (*), ami összefoglalja a lényeget:
Termény neve | Otthoni tárolása | Hazai termék szezonja | Elnézhető hibái |
alma | 7-10 nap | főleg októbertől júniusig, de szinte egész évben | kisebb alakhiba, párásodás, színhiba |
körte | 5-7 nap | főleg októbertől júniusig, de szinte egész évben | enyhe alakhiba, héjfoltosság |
szamóca | 1-2 nap (hűtőben 3-4 nap) | április vége–június eleje | enyhe alakhiba, csúcsa vagy töve fehér |
citrusfélék | 7-10 nap | - | enyhe párásodás, zöld színezettség |
kivi | 7-10 nap, be kell érlelni | - | kissé lapos (ikres nem lehet!), kisebb méret, de min. 65 g |
őszibarack, nektarin | 2-3 nap | július–augusztus | enyhe alakhiba, színezettség |
csemegeszőlő | 4-5 nap | augusztus–október | kicsi fürtök |
görögdinnye | 7-10 nap | július–szeptember | kisebb alakhiba |
jégsaláta | 3-4 nap (hűtőben 5-7 nap) | március–október | nem elég tömör |
paprika | 3-5 nap | április–november | kisebb alakhiba, kezdődő színesedés, enyhe fonnyadás |
paradicsom | 4-7 nap | április–november | halványabb szín |
burgonya | 1-2 hét | egész évben | alakhiba, enyhe csírázás, felületi héjhiba |
gyökérzöldségek | 2-3 nap | egész évben | alakhiba, kisebb repedés, fonnyadás |
fejes saláta | 1-2 nap (hűtőben 2-3 nap) | március–október | nem elég tömör, kissé fonnyadt, levelek tövén kis anyagmaradvány |
*Forrás: Nébih
Ha jól tárolod, tovább élvezheted
A zöldség-gyümölcs fogyaszthatósági ideje a megfelelő tároláson is múlhat. Bizonyos termények például tovább érnek a szállítás és tárolás során, a vásárlásnál ezért érdemes figyelembe venni, hogy mikor szeretnéd felhasználni őket.
„Jó tudni, hogy a friss gyümölcs és zöldség esetében az érési folyamat a legtöbbször lassítható a hűtőben való tárolással. A félbevágott, feldarabolt terményeknél pedig kiemelten fontos a hűtés, hisz feldolgozott állapotban a romlási folyamatok felgyorsulnak .”
Tudtad, hogy a sárgarépa a hűtőben fagyási sérülést szenvedhet? Vagy azt, hogy a banán hamarabb barnul a hűtőszekrényben? Esetleg azt, hogy a szilva gyorsabban érik, ha banán társaságába kerül? Ezek a körülmények mind befolyásolják a fogyaszthatóság idejét, éppúgy, ahogy a termék szállítása is.
Mindig válaszd a hazait
Már csak azért is, mert a Nébih szerint a hazai, helyi termékek frissebbek, mint a távoli országokból hazánkba utaztatott zöldségek-gyümölcsök. A szállítási távolság növekedésével a szén-dioxid-kibocsátás is jelentősen nő, illetve nagyobb a termékek hűtésére fordítandó energiaszükséglet is. Egy tanulmány kimutatta, hogy
a helyi termesztésű almák előállításához, szállításához 87 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás köthető, mint a külföldről behozott almákéhoz.
Emellett minél messzebbről szállítják a termékeket, annál nagyobb eséllyel nyomódnak és sérülnek meg útközben, ami szintén oda vezethet, hogy a szemétben végzik.