Teszt: mennyibe kerül egy biztonságos gyerekülés?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 17 márka összesen 86 különböző gyermekülését tesztelte le nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel és a német ADAC autóklubbal együttműködve.

A szakemberek a vizsgálat során laboratóriumi körülmények között ellenőrizték, hogy a termékek milyen védelmet nyújtanak frontális vagy oldalirányú ütközésnél, vagyis megnézték, hogy az ülés elmozdul-e a helyéről, kifordulhat-e belőle a gyerek, illetve milyen erő éri a fejét, nyakát és mellkasát. Azokat a gyereküléseket, amelyek több korosztály számára készülnek, kisebb és nagyobb próbababákkal is tesztelték. Az eredmény azt mutatja, hogy bár a kezdő szülők hajlamosak túlköltekezni, a vásárlásnál nem feltétlenül érdemes csak az árra hagyatkozva dönteni, mert a drágább termékek gyakran semmivel sem jobbak.

Hogy viszonyul az ár a biztonsághoz?

A biztonság szempontjára csak a legkisebb gyerekeknek (0-13 kg-os) szánt ülések közel fele kapott 4-es vagy magasabb pontszámot a teszt 0-tól 5 pontig terjedő skáláján. Miközben a lista élén szereplő termékekhez 50 és 200 ezer forint között lehet hozzájutni, addig a kevésbé biztonságosak 30-150 ezer forintért kaphatók. A legjobbak ára legalább ilyen széles spektrumon mozog a nagyobb gyerekeknek szánt (36 kg-ig) kategóriában is: az összegek itt 35 ezer forintról indulnak és 100 ezer forint fölött érnek véget.

Életet menthet
Életet menthetSolStock / Getty Images Hungary

A vásárlásnál fontos tényező az is, hogy a gyerekülés mennyire könnyen használható – főleg, ha két autó van a családban, így gyakran kell ki-be pakolni. Erre a szempontra csak alig néhány termék kapott kiemelkedően jó, illetve kiemelkedő rossz osztályzatot, a zömük így a középmezőnyben végzett. Általánosságban elmondható, hogy a felnőtteknek inkább a kisebbeknek szánt ülésekkel gyűlik meg a bajuk, azokat macerásabb pakolni, beállítani, becsatolni.

Mennyire kell tartani a vegyszerektől?

A választásnál talán fel sem merül az emberben, mégsem elhanyagolható kérdés, hogy a kiszemelt termék tartalmaz-e valamilyen veszélyes vegyszert (például policiklusos aromás szénhidrogének (PAH), ftalát, fenolok, formaldehid, égésgátlók).

„Ezek a potenciális rákkeltő, mutagén, hormonrendszert károsító anyagok az autós gyerekülés huzatában fordulhatnak elő, és a bőrrel érintkezve bejuthatnak a gyerekek szervezetébe.”

A jó hír, hogy a laborvizsgálat alig mutatott ki egészségre káros vegyi anyagot a vizsgált gyereküléseknél, mindössze 3 esetben mértek magasabb értéket.

A teszten a 67 ezer forintos Maxi-Cosi Pebble Plus i-Size lett az egyik legjobb ár-érték arányú termék
A teszten a 67 ezer forintos Maxi-Cosi Pebble Plus i-Size lett az egyik legjobb ár-érték arányú termékMaxi-Cosi

Mekkorát érdemes venni?

Az újdonsült szülők számára kézenfekvő lehet, hogy egyetlen termékkel tudják le a vásárlást, hiszen a piacon elérhetők az úgynevezett együtt növő gyerekülések, amelyek a kérdéses 12 éves periódus alatt végig (0-36 kg-ig) használhatók, így később nem kell nagyobbra cserélni őket. A fogyasztóvédők tesztjei azonban azt mutatják, hogy mivel a nagyobb gyerekeknek is bele kell férniük, a kisebbek számára általában kevésbé biztonságosak.

A gyártók ezt úgy küszöbölik ki, hogy kiegészítő szűkítő ülést adnak a kisebb babákhoz. Csakhogy ennek a használhatóság láthatja kárát. Az ilyen ülések gyakran nehezek és nehézkesen mozgathatók.

„Szakértők szerint, ha jól kombináljuk, 2 gyereküléssel megúszhatjuk a gyerekünk autóztatását. Ha nem akarunk 2-3 évente új ülést vásárolni, érdemes az újszülöttnek bébihordozót venni, és majd csak 1-1,5 éves kor után (13 kg vagy 90 cm fölött) váltani egy együtt növő típusra, amit 12 éves korig vagy 150 cm magasság eléréséig használhatunk”

– tanácsolja az egyesület.

Ha kíváncsi vagy a részletes eredményekre, kattints ide, alábbi cikkünkben pedig arról olvashatsz, hogy miért hatalmas felelőtlenség gyerekülés nélkül járni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek