A vaj csodálatos tejtermék – kivéve, amikor kiveszed a hűtőből, hiszen hidegen annyira megkeményedik, hogy hiába akarod óvatosan elkenni, legfeljebb csak a kenyér roncsolására alkalmas. A jó hír, hogy Izlandon dívik egy szokás, ami nemcsak a végtelennek tűnő várakozástól kímél meg, hanem mennyei ízeket eredményez. A találatért a Skilletet illeti köszönet.
Joghurttal még jobb a vaj
Az említett trükk az izlandi Moss Restaurant séfjétől, bizonyos Arnar Páll Sigrúnarsontól származik, aki a skyr nevű helyi joghurtkülönlegességgel, tengeri moszattal és lávasóval bolondítja meg a vajat. Lehet, hogy azt hiszed, ettél már finomat ebben a műfajban, de a Food&Vine szerint, amit a távoli szigetország éttermében tesznek a vendégek elé, az egészen más ligában játszik.
Ez lehet a legjobb vaj a világon.
Hogy miért? Azért, mert annyira puha és krémes, hogy miután megkóstolod, azon fogsz töprengeni, hogy máshol miért nem így csinálják.
Mitől olyan szuper a skyr?
A Félegyházi Tej szerint a görög joghurttól eltérően a skyr valóban tradicionális tejtermék, amit a vikingek vittek el Izlandra, így akár viking joghurtnak is nevezhetnénk.
„Saját oltókultúrával készül, magas a fehérjetartalma, és kiváló savó-kazein aránnyal rendelkezik. Az izlandiak hagyományosan sovány tejből készítik, így mindössze 0,1 százalék a zsírtartalma.”
Így készítheted el magadnak
Ha szeretnél belekóstolni a mennyei izlandi vajba, nem feltétlenül kell átutaznod miatta a fél világot. A joghurtos megoldás tudniillik otthoni körülmények között is megvalósítható – még akkor is, ha épp sem tengeri moszat, sem lávasó nincs a spájzban. Bár a pontos arányokra az eredeti cikk nem tért ki, a Skillet két evőkanálnyi joghurttal és négy unciányi (113 gramm) Kerrygold vajjal próbálta rekonstruálni a receptet, ami tökéletesen bevált. Máris mondjuk, pontosan mi a teendőd.
Várd meg, amíg a vaj szobahőmérsékletűre melegszik, dolgozd össze egy fakanállal, add hozzá a joghurtot, majd addig kevergesd, amíg homogén masszává áll össze. Ha megvan, dobd be a hűtőbe 15 percre, hogy megkeményedjen. Formázd golyó alakúra, ragadj papírtörlőt, óvatosan itasd fel róla a nedvességet, majd rakd vissza a hűtőbe újabb 10 percre.
A Skillet szerint ezután két dologra számíthatsz. Egyrészt arra, hogy lágy lesz, mint egy álom. Igen, közvetlenül azután is, hogy kiveszed a hűtőből, így többé nem kell feleslegesen várakoznod, hogy elkenhesd a kenyéren. Másrészt pedig arra, hogy a joghurt elképesztően finom, krémes karaktert kölcsönöz neki. Olyannyira, hogy akár mártogatósnak is elmegy a friss retek mellé.
További vajpuhítási praktikák itt: