Így irthatod ki a rovarokat a fűszereidből

Mi, magyarok imádjuk a fűszeres ételeket, legszívesebben bármibe erős paprikát tennénk, ami persze nem gond. Az már jóval inkább az, hogy az éléskamránkba besettenkedő apró kártevők gyakran találnak menedéket a különböző fűszerekben, előnyben részesítve például a paprikát, a Cayenne-borsot vagy a csiliport.

A Huffington Post cikke Jody M. Green nebraskai rovartudóst idézi, aki szerint a paprikafélék családjába tartozó növényekben megtalálható minden olyan táplálékanyag, különböző vitaminok és ásványi anyagok garmadája, melyek akár több generációnyi hívatlan vendéget is képesek fűszeres polcunkon jólétben fenntartani. Természetesen egyéb fűszereink, mint a kurkuma, a koriander, az édeskömény vagy a szárított gyömbér is vonzóak az ízeltlábú behatolók számára, a különféle, fentebb említett paprikaőrlemények azonban a lehető legistenibb csemegének számítanak részükre.

Ők szállják meg a fűszereket

A fűszerporokban leggyakrabban az ún. dohánybogár, illetve a kenyérbogár egyedeire bukkanhatunk. A kétféle kártevő a bogarak ugyanazon családjába tartozik, külsejük is hasonló. Vörösesbarna színűk és szezámmagra emlékeztető, apró, pár milliméteres méretűk alapján könnyedén azonosíthatjuk őket. Mindkét faj egyedei képesek repülni, így esetenként akár hallhatjuk is mozgásaik hangját kiszűrődni a kamrából, mikor például az egyik fűszerből a másikba való vándorlás közben véletlenül a földre zuhannak.

A kifejlett egyedeknél még jóval visszataszítóbb meglepetésben részesíthetnek minket apró lárváik, melyekkel a büszke szülők örömmel „népesítik be” a fűszerekkel teli dobozokat vagy befőttesüvegeket. A bogarak minden fejlődési szakaszban előfordulhatnak éléskamránkban, a petétől a lárván és a bábon keresztül a felnőtt egyedekig, leggyakrabban azonban a fűszerporba rakott lárvákkal gyűlik meg a bajunk. Ezek általában vajszínűek, három pár lábbal, narancssárga fejjel, sűrű szőrzettel és apró rágó szájszervvel rendelkeznek.

Green szerint, habár előfordulhat, hogy kellemetlen potyautasaink még az aratáskor belekerülnek a fűszernövényekbe, többségében a feldolgozáskor fertőzik meg a készülő terméket. A kifejlett bogarak könnyen berepülnek a különböző gyárépületekbe, ahol ügyesen meghúzzák magukat, majd szépen elszaporodnak az ideális meleg környezetben.

De mit is tehetünk nem várt vendégeink ellen? A szakértő szerint érdemes még a vásárlást megelőzően, a boltban tüzetesebben átvizsgálnunk a különböző termékek csomagolását, amely, ha sérült, az jelezheti a kártevők jelenlétét, de egy átlátszó üveg esetén már az üzletben is észrevehetjük a porban hempergő lárvákat vagy bogarakat.

Abban az esetben, ha csak otthon szembesülünk a fertőzéssel, érdemes mindent megtennünk annak érdekében, hogy elpusztítsuk a talált lárvákat, nehogy azok kifejlődve továbbszaporodjanak és megfertőzzék a többi élelmiszerünket is. Érdemes a fertőzött terméket négy napra betenni a fagyasztóba, a mínusz 17 Celsius-fok alatti hőmérséklet ugyanis ennyi idő alatt sikeresen megöli az összes lárvát. Továbbá igyekezzük mindig azonnal feltörölni a konyhában kiömlött fűszerport vagy más ételeket. Léteznek különböző, boltban kapható feromonalapú bogárcsapdák is, de ezek többsége csupán a kifejlett egyedek, illetve egy adott faj elleni védelemre lettek kifejlesztve, így kevésbé hatásos fegyver lehetnek kezünkben.

Összegezve, mielőtt jól megszórnánk ételeinket különféle fűszerekkel, tartsunk „kamraőrjáratot”, nehogy más, hívatlan vendégekkel kelljen megosztanunk egy jó édes vagy csípős paprika ízének élvezetét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra