Ha előfordult már veled, hogy csak a főzés előtt jutott eszedbe, hogy szükséged lenne hozzá a mélyhűtőben lapuló darálthúsra, biztosan neked is bevillant az örök érvényű sláger: "jégből vagyok, talán fel sem olvadok..." Csak malmozol és vársz, hogy kiolvadjon az a hús, közben egyre éhesebb a család... Ismerős a helyzet?
De mostantól minden másképp lesz!
A trükk, aminek kifejlesztéséért egy randomusefulbits nevű Reddit-felhasználónak lehetünk hálásak, nem az olvasztással, hanem a fagyasztással kapcsolatos: teljesen új dimenzióját ismerhetjük meg ugyanis a kiolvasztás élményének, ha zippelhető tasakban, laposra taposva fagyasztunk.
A módszer lényege: tedd a megfelelő mennyiségű húst egy villámzáras tasakba és kezeddel lapogasd el, amennyire csak lehetséges. Az eredmény egy űrhajós kaja kinézetű, lapos tasak, amiben a hús gyorsan és egyenletesen fagy meg, és amit könnyen és helytakarékosan lehet a mélyhűtőben tárolni, Amikor pedig olvasztásra kerül a sor: a folyamat gyorsabban és szintén sokkal egyenletesebben megy majd végbe.
Lehet még ennél is jobban?
Igen! A szuper ötlet megtetszett más olvasztással bajlódóknak is, akik további nagyszerű elgondolásokkal egészítették ki azt.
LadySomora például sodrófával nyújtja ki a húst, és figyelmeztet: hagyjunk elegendő helyet a tasakban, hogy az áru megfelelőképpen el tudjon terülni.
Egy másik felhasználó, olordjesusitsafire a hús parcellázását javasolja. A már tasakban lévő hentesárut egy pálcika vagy akár tompa kés segítségével oszd hasábokra, s így mindig csak annyit kell kivenned, amennyire éppen szükséged van. Ha kipróbálod a tippet, arra figyelj, hogy a levegőt alaposan préseld ki a tasakból, hogy elkerüld a hús oxidációját!
Ha a hentesként dolgozó Glorfindel420 tanácsát is megfogadod, a húst nem tartogatod a végtelenségig a hűtődben. Igaz, hogy a fagyasztás technikailag meggátolja, hogy romlásnak induljon a hús de állaga, íze rosszabb lehet, vagyis az élvezeti értéke csökkenhet, még ha nem is romlik meg.
És végül: akármikor is olvasztod ki, soha ne úgy csináld, hogy csak úgy kiteszed a pultra. Ha nem véded a húst, nem tudod megakadályozni, hogy káros baktériumok, például szalmonella telepedjen meg rajta. Olvassz inkább a hűtőben, vagy a tasakolt hússzeletet a vízbe engedve.
Ha szeretnél még magasabb szintre lépni, s igazi szakértője lenni a témának, olvasd át korábbi, 12 elemből álló fagyasztáskalauzunkat is.