7 praktika, ami átsegíthet a kínzó másnaposságon

Hasogató fejfájás, háborgó gyomor és zombiszerű vegetálás. Talán neked sem kell különösebben ecsetelni, hogy a másnaposság mennyire megviselheti az embert. Lássuk, mit tehetsz ellene!

A macskajaj elhárítására mindenkinek van valami tuti tippje, de nem biztos, hogy pont akkor kéne kísérletezned velük, amikor a puszta létezés is mérhetetlen kínt jelent. A BBC ezért is kért fel néhány jeles szakembert, hogy tudományos szempontból értékeljék, melyik ismert módszerre érdemes támaszkodni a szükség óráiban.

Az alkohol rossz, értem?

Az, hogy iszol-e vagy sem, csakis rajtad áll, mindenesetre nem árt, ha tudod, hogy egy 2016-os adatok alapján összeállított tanulmány szerint nem létezik olyan alkoholmennyiség, ami teljesen biztonságos volna: már napi 1-2 ital is káros az egészségünkre.

Bagel gazdagon

Jillian Jorgensen, a New York Daily News szerzője például azt állítja, náluk a minden földi jóval, krémsajttal, paradicsommal, vöröshagymával és szalonnával megpakolt bagel jelenti a gyógyírt a másnaposság kellemetlen tüneteinek kezelésére. De vajon tényleg felszívja az alkoholt, vagy csak ürügy egy nagy zabáláshoz? 

A bagel egy csomó cukrot tartalmaz, ami rövid távú energialöketet ad

– jegyezte meg Milton Crawford, a Hungover Cookbook (Másnapos szakácskönyv) című könyv szerzője. Mint mondta, az alkohol felborítja az alvási ritmusodat, ezért szervezetednek energiára lesz szüksége, de ha nem akarsz hirtelen összeomlani, lehetőleg olyan tápláló, jó zsírokban és fehérjékben gazdag feltéteket válassz, mint amilyen a füstölt lazac, az avokádó vagy a krémsajt. Pluszpont jár azért is, hogy a bagel textúrája kifejezetten kellemes, könnyű lenyelni, így hányinger esetén sem kell a visszatérésétől tartani.

Az egyik legkínzóbb tünet a fejfájás
Az egyik legkínzóbb tünet a fejfájásShutterstock

Paradicsomlé

A paradicsomlé eléggé megosztja az emberiséget: egyesek imádják, mások ránézni sem tudnak. Dr. Maheinthan Yogeswaran háziorvos az előbbi csoportba tartozik, és erre alapos oka van. Magyarázata szerint agyunk egyik fő energiaforrása a glükóz, melynek hiánya fáradsághoz és rossz hangulathoz vezet, vagyis valami olyasmihez, amit másnapossággal sújtva érzel. A paradicsomlé viszont egyszerű cukrokat, glükózt és fruktózt tartalmaz, ami elegendő lehet, hogy átbillentse a mérleg nyelvét.

Kollégája, dr. Ross Perry ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy gyomorproblémákkal küzdve tanácsos eltekinteni tőle, mert csak ront a helyzeten. Ilyenkor inkább egy zöld – leveszöldségekből, például kelkáposztából, spenótból álló, banánnal, narancslével és vízzel összeturmixolt – smoothie-val mászhatsz ki a gödörből.

Jó az ízük és tele vannak egészséges zöldségekkel és gyümölcsökkel, amik segíthetnek a rehidratálásban.

Probiotikus tejtermékek

Vannak, akik szentül hiszik, hogy egy probiotikus tejital vagy kefir lefekvés előtti ledöntése megelőzheti a másnapi szenvedést, hiszen a bennük lévő baktériumkultúrák és élesztőgombák jótékonyan hatnak a gyomorra. Végül is logikus, nem? De beválik?

Dr. Perry szerint nem, sőt ez igazából megint a „csak rosszabbul leszel tőle” kategória: annak, hogy a gyomrodban töltik az éjszakát, az alvásminőséged láthatja kárát.

Nyers tojás

A nyers tojás nem tipikusan az a táplálék, amiért a másnapos gyomor kiált, de hé, ha már alapvetően is pocsékul vagy, miért ne tehetnél vele egy próbát?

Rhiannon Lambert táplálkozástani szakértő azt mondja, a nyers tojásban kis mennyiségben szinte az összes fontos vitamin és ásványi anyag – köztük a kálium, a cink, a mangán, az E-vitamin és a folsav – megtalálható, mindazonáltal

semmiféle tudományos bizonyíték nem támasztja alá, hogy segítene a másnaposságon.

Meglátásával általánosságban dr. Gary Bartlett háziorvos is egyetért, de szerinte a tojás abból a szempontból hatékony lehet, hogy rengeteg energiát (és fehérjét) tartalmaz, aminek ugye másnaposan híján vagy. Az orvosnak volt egy másik építő jellegű észrevétele is. Mégpedig, hogy teljesen mindegy, hogy nyersen vagy főzve fogyasztod-e a tojást, mert mindkettő ugyanúgy működhet.

Edzés

„Most komolyan? Ki csinál ilyet? Kik ezek az emberek? Tényleg azt hiszed, hogy készen állunk súlyokat emelgetni, miközben ahhoz is alig van erőnk, hogy a vécé fölött tartsuk a fejünk?” – szólalt fel mindannyiunk nevében a BBC szerzője. Dr. Perry azonban úgy vélte, a másnapos testmozgás igenis hasznos, feltéve, hogy ésszel csinálod. Igen, jó ötlet leugrani edzeni. Ügyelj arra, hogy hidratált maradj, mivel az alkoholtól kiszáradva könnyebben meghúzhatod az izmaid.

Ne lépj túl a komfortzónádon és ne hajtsd túl magad.

Rhiannon Lambert szintén azt javasolja, hogy ha már mindenáron edzeni akarsz, ismerd a határaidat. Ő az alacsony intenzitású testmozgást – ami lehet jóga, nyújtás vagy akár tánc is – ajánlja, ami a felszabaduló endorfinoknak hála anélkül lehet hangulatjavító hatású, hogy közben rosszul lennél tőle.

Egy pro tipp: ha ódzkodsz a gondolattól, hogy az edzőteremben izzadj le, találhatsz rá más módot is. 

A víz külsőleg és belsőleg is hatásos
A víz külsőleg és belsőleg is hatásosShutterstock

Csobbanás a hideg vízben

Igen, tudjuk. Ez másnaposan körülbelül annyira vonzó, mint legyűrni egy nyers tojást, vagy bepótolni a régóta halogatott lábnapot, de ennek a megközelítésnek is vannak hívei. És ennél már csak az a durvább, hogy igazuk van!

Dr. Bartlett azzal indokolja a dolgot, hogy a hideg fürdőzés közben fellépő sokkhatás mozgósítja szervezetünk energiatartalékait, ami alkalmas lehet rá, hogy elűzze a másnaposan jelentkező lüktető fejfájást. Ám ha még mindig részegnek érzed magad, inkább ne fogadd meg a tanácsot. 

Kutyaharapást szőrével

Végül, de nem utolsósorban jöjjön egy igazi klasszikus, a másnaposok ősi gyógymódja, amely lényegében azt szorgalmazza, hogy igyál még több alkoholt. Jó ötlet? Nem igazán. Lesz valaki a kocsmában, aki megpróbál meggyőzni az ellenkezőjéről? Valószínűleg.

Jobban fogod érezni magad tőle? A legkevésbé sem.

Ezzel el is mondtuk a lényeget, de azért ismertetjük a tudomány álláspontját is. A táplálkozási szakértő szerint másnaposságunk súlyossága a véralkoholszint mellett azon is múlik, hogy adott piamennyiséget milyen gyorsan döntünk magunkba, a megterhelő tünetek pedig akkor kezdődnek, amikor alkoholszintünk visszatér a nullára. Tehát, ha megelőző jelleggel megiszol egy „gyógysört”, a legjobb, amit elérhetsz, hogy késlelteted egy kicsit az amúgy elkerülhetetlen fejfájást.

Dr. Yogeswaran éppen ezért arra buzdít, hogy legalább 48 órán át tartózkodj az ismételt alkoholfogyasztástól, hogy szervezetednek esélye legyen helyrerázódni.

Reméljük, mindez a javadra válik a következő „soha többé nem iszom” helyzetben!

Oszd meg másokkal is!
Mustra