Honnan tudod, hogy szeret a kutyád?

A kutatók szerint hülyeség azt hinni, hogy a kutya feltétel nélkül szeret. De akkor honnan tudod, mit gondol rólad?

Kutyásnak lenni nem csak azért életérzés, mert esőben, hétvégén és korán reggel is le kell vinned egészségügyi sétára, és extrém időjárási körülmények között is fel kell takarítanod utána. És nem is csak azért, mert a kutatások szerint a kutyások jobban keresnek, mint a kutyátlanok, hanem mert hajlamosak úgy gondolni, hogy feltétel nélküli szeretetet kapnak a kis kedvenctől. Az igazság ezzel szemben az, hogy igenis meg kell dolgoznod azért, hogy megtapasztalhasd, milyen is az, amikor a kutyád tényleg szeret. 

Marc Bekoff világhírű viselkedéskutató, aki több könyvben is segített már megérteni kétségbeesett vagy éppen kíváncsi állattartókkal, miért is viselkedik kedvence úgy, ahogy, most abban segít, hogyan jöhetsz rá, hogy rajongásod a kutyád felé egyoldalú, vagy viszonzásra talált. 

Tud egyáltalán szeretni a kutya? 

Bekoff évtizedek óta próbálja megismerni, mi játszódik le az állatok fejében, és ő úgy gondolja, hogy a kutyák valószínűleg hasonlóan gondolkoznak és éreznek, mint az emberek. Több funkcionális MRI-vizsgálattal igazolt kutatás állítja, hogy a kutyák agya hasonlóan reagál különféle impulzusokra, mint az emberé. A vizsgálatok során azt fedezték fel, hogy az agy ugyanazon része aktiválódik különféle érzelmeknél, mint például féltékenység esetén. Elmélete szerint az, hogy hogyan éli meg a kutyád az örömöt vagy a szomorúságot, és hogy te hogyan érzed azt, az nagyjából ugyanúgy tér el, ahogyan az egyes emberek érzéseit tudod dekódolni, vagyis valakin látod, hogy boldog, máson pedig nem annyira, de ez nem jelenti azt, hogy az illető ne érezné éppen jól magát. 

A kutya is tudja, hogy mi a helyzet

Azt is bebizonyították, hogy a kutyák képesek arra, hogy felismerjenek arckifejezéseket és azokat lefordítsák akár érzelmekre. Vagyis pontosan tudják, hogy éppen rossz napod van, mert gondterhelten rogysz le a kanapéra, vagy jó kedved van, mert mosolyogsz. 

A szomorú kutyatekintet akkor átverés, és csak azért kapjuk, hogy adjunk enni?

Bekoff szerint rosszul közelítjük meg ezt a kérdést. Inkább úgy kellene feltenni, hogy vannak olyan kutyák, akik kihasználják az embereket, hogy elérjék, amit akarnak? A válasz erre egyértelműen az, hogy igen, vannak – ahogyan olyan emberek is vannak, akik ugyanezt a módszert alkalmazzák, hogy elérjék, amit akarnak, de ettől mégsem gondoljuk azt, hogy minden ember számító. 

Az ember legjobb barátja
Az ember legjobb barátjaShutterstock

A kutyád képes szeretni, de nem biztos, hogy automatikusan szeret is

A kutya szeretetét is ki kell érdemelni, Bekoff szerint nevetséges dolog feltétlen imádatról beszélni. Minden kutya más, mindegyik egy külön kis személyiség, éppen ezért nem lehet rájuk húzni egy sémát, és azt mondani, hogy ha ezt csinálod, akkor szeretni vagy engedelmeskedni fog.

„Még a legbrutálisabban bántalmazott kutyák, akikkel hónapokba telt egyáltalán szemkontaktust teremtenem, még ők is képesek a szeretetre. De megvan az ok, hogy miért nem kapsz tőlük. Ennek a bizalom az alapja, amit ki kell érdemelnünk, ehhez pedig időt kell nekik adni, és persze dolgozni kell rajta” – mondja Bekoff a Business Insidernek. Néha elég csak sokszor elmondani nekik, hogy jó kutyák, akkor is, ha nem csináltak semmi különlegesebb dolgot. Dicsérni kell őket, ezt egyébként teljesen más hanglejtéssel teszi az ember, mint mikor fegyelmezi őket, és a kutyák ezt nagyon jól tudják értelmezni. 

De akkor honnan tudom, hogy szeret? 

Nyilvánvalóan sosem fogja kimondani, de ahogyan a macskák, úgy a kutyák is megfejthetőek. Ha például állandóan a nyomodban van – még akkor is, ha nem sétáról vagy etetésről van szó. Vagy ha keres, amikor eltűnsz a látóteréből, mert hiányzol neki – és éppen nem vagy vele kedvetlen –, akkor tudod, hogy jó munkát végeztél és kiérdemelted a kutyád szeretetét. Na, és ha ez megvan, akkor tudod, milyen is az a szeretet, ami nagyjából olyan a kutyásoknak, mintha drogoznának. 

Ha mélyebben érdekel a kutyák érzelmi világa, melegen ajánljuk Csányi Vilmos etológus A kutyák szőrös gyerekek című érdekfeszítő könyvét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek