Mennyire vagy képben a kutyád érzelemvilágával? Segítünk!

Hiába állítja 10-ből 9 néni az ellenkezőjét, bűntudata valószínűleg akkor sincs a kutyáknak, ha Burberry sálat reggeliztek. Bizonyos szituációkat viszont valóban megerőltetőnek találnak, a simogatástól pedig nem túl meglepő módon tényleg jobb kedvük lesz.

Sok kutyás persze eddig is büszkén hangoztatta, hogy mindig tudja, hogy érzi magát a kedvence, amit valamilyen szinten a tudomány is elismer persze, még akkor is, ha tulajdonképpen továbbra is lehetetlen „megmérni”, mit érez épp egy kutya. A már Voltaire által is az ember legjobb barátjaként leírt ebek képességeiről és a leggyakoribb félreértésekről a Science Alert írt.

Kommunikálnak ők szorgalmasan

A díványokat szétcincáló vagy a szőnyegre piszkító állatok lelkiismeret-furdalást és bűntudatot jelző arcvonásait ugyanakkor csak a gazdik értékelik így: a kutyák a múltbeli élményeikre alapoznak ilyenkor, és egyszerűen csak félnek a potenciális büntetéstől.

Az ebeket kukkoló kutatók munkájának köszönhetően bizonyos mozdulatokról persze sejtjük, hogy mit jelentenek, ezekkel azonban többnyire azt próbálják kommunikálni a kutyák, hogy ideje végre megvakarni őket, és hogy nem igaz, hogy nem vagy képes odaadni nekik a játékukat.

És hát azon is sok múlik persze, mennyire intelligens egy-egy állat, egy afgán agár fejében ugyanis könnyen lehet, hogy tényleg csak olyan gondolatok cikáznak, hogy "ez a közlekedési eszköz is nagyon furcsa, félek, hányni fogok, hol a pokrócom".

A kutyák nagyon is kommunikálják az érzéseiket
A kutyák nagyon is kommunikálják az érzéseiketShutterstock

Kutyahormonok

Emellett azt is tudjuk, hogy mivel falkaállatról van szó, semmiképp nem jó ötlet hosszabb időre egyedül hagyni egy kutyát, ilyenkor ugyanis több stresszhormont, azaz kortizolt termel a szervezetük. Ha viszont megsimogatják őket a gazdáik, az anyák és gyerekük kapcsolatát szorosabbá tevő oxitocinból termelnek többet, ami többek között relaxáló hatással is rendelkezik.

Fordítva már jobban működik a dolog

Freud csau csauja, Jofi óta egyértelmű, hogy a kutyaterápia valóban működőképes dolog. Jofi jelenléte ugyanis pozitívan hatott a betegekre, a fellazult páciensekkel pedig könnyebb volt kommunikálni. Bár 30 év is eltelt, mire végre hivatalosan is munkába állhatott az első terápiás kutya, ma már rengetegen vannak.

A kutyák vitathatatlan képességeit egy közel 1000 kutyás élményeit részletező kutatás is alátámasztotta. Eszerint a gazdik nem a szüleikhez, a testvéreikhez, a gyerekeikhez és a legjobb barátaikhoz, hanem a kutyáikhoz fordulnak először, ha valamilyen érzelmi megrázkódtatás éri őket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek