Mennyire vagy képben a kutyád érzelemvilágával? Segítünk!

Hiába állítja 10-ből 9 néni az ellenkezőjét, bűntudata valószínűleg akkor sincs a kutyáknak, ha Burberry sálat reggeliztek. Bizonyos szituációkat viszont valóban megerőltetőnek találnak, a simogatástól pedig nem túl meglepő módon tényleg jobb kedvük lesz.

Sok kutyás persze eddig is büszkén hangoztatta, hogy mindig tudja, hogy érzi magát a kedvence, amit valamilyen szinten a tudomány is elismer persze, még akkor is, ha tulajdonképpen továbbra is lehetetlen „megmérni”, mit érez épp egy kutya. A már Voltaire által is az ember legjobb barátjaként leírt ebek képességeiről és a leggyakoribb félreértésekről a Science Alert írt.

Kommunikálnak ők szorgalmasan

A díványokat szétcincáló vagy a szőnyegre piszkító állatok lelkiismeret-furdalást és bűntudatot jelző arcvonásait ugyanakkor csak a gazdik értékelik így: a kutyák a múltbeli élményeikre alapoznak ilyenkor, és egyszerűen csak félnek a potenciális büntetéstől.

Az ebeket kukkoló kutatók munkájának köszönhetően bizonyos mozdulatokról persze sejtjük, hogy mit jelentenek, ezekkel azonban többnyire azt próbálják kommunikálni a kutyák, hogy ideje végre megvakarni őket, és hogy nem igaz, hogy nem vagy képes odaadni nekik a játékukat.

És hát azon is sok múlik persze, mennyire intelligens egy-egy állat, egy afgán agár fejében ugyanis könnyen lehet, hogy tényleg csak olyan gondolatok cikáznak, hogy "ez a közlekedési eszköz is nagyon furcsa, félek, hányni fogok, hol a pokrócom".

A kutyák nagyon is kommunikálják az érzéseiket
A kutyák nagyon is kommunikálják az érzéseiketFotó: Shutterstock

Kutyahormonok

Emellett azt is tudjuk, hogy mivel falkaállatról van szó, semmiképp nem jó ötlet hosszabb időre egyedül hagyni egy kutyát, ilyenkor ugyanis több stresszhormont, azaz kortizolt termel a szervezetük. Ha viszont megsimogatják őket a gazdáik, az anyák és gyerekük kapcsolatát szorosabbá tevő oxitocinból termelnek többet, ami többek között relaxáló hatással is rendelkezik.

Fordítva már jobban működik a dolog

Freud csau csauja, Jofi óta egyértelmű, hogy a kutyaterápia valóban működőképes dolog. Jofi jelenléte ugyanis pozitívan hatott a betegekre, a fellazult páciensekkel pedig könnyebb volt kommunikálni. Bár 30 év is eltelt, mire végre hivatalosan is munkába állhatott az első terápiás kutya, ma már rengetegen vannak.

A kutyák vitathatatlan képességeit egy közel 1000 kutyás élményeit részletező kutatás is alátámasztotta. Eszerint a gazdik nem a szüleikhez, a testvéreikhez, a gyerekeikhez és a legjobb barátaikhoz, hanem a kutyáikhoz fordulnak először, ha valamilyen érzelmi megrázkódtatás éri őket.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.