A kutyások boldogabbak, többet mozognak és jobban is keresnek

Mindez a cicásokra is igaz: a kisállatok gazdái egyszerűen jobban érzik magukat a bőrükben és tartalmasabb életet élnek, mint a kutyák/macskák társaságát nélkülöző emberek.

Egy kutatásban ezer, 55 év feletti kutya- és macskatulajdonos életkörülményeit és egészségi állapotát hasonlították össze olyan 55 év feletti nőkével és férfiakéval, akik nem kutya- vagy macskatulajdonosok. Az eredmények szerint az első csoport tagjai sikeresebbnek és egészségesebbnek érzik magukat, a többségük pedig a kutyáknak/macskáknak tulajdonítja ezeket a pozitívumokat - írja a StudyFinds.

Többet mozognak

A tanulmány szerzője, a pszichológus dr. Corinne Sweet szerint ennek olyan kézzelfogható okai is vannak, mint a kutyasétáltatás és a kisebb-nagyobb házimunkák jelentette rendszeres testmozgás: a gazdik hetente ötször, a többiek viszont csak háromszor mozognak.

A kisállat-tulajdonosok emellett rendezettebb életet is élnek. Gyakoribb, hogy családjuk van, elégedettebbek a munkahelyükkel, több köztük a diplomás, és évi másfél millió forinttal többet keresnek, mint a kutyátlanok. Utóbbiak viszont cserébe mintha jobban bánnának a pénzükkel: ritkábban van hiteltartozásuk és hamarabb mennek nyugdíjba.

A kutyások boldogabbak.
A kutyások boldogabbak.Shutterstock

Jobban érzik magukat a bőrükben

A kisállatok jelenlétét kifejezetten pihentetőnek érző gazdik fele azt válaszolta egyébként a kutatók kérdéseire, hogy sosem magányosak, 16 százalékuk pedig a kedvencének tulajdonította, hogy szociálisabb életet kezdett élni és gyakrabban szóba elegyedik másokkal. Az idősebb gazdik 31 százaléka ráadásul úgy érzi, hogy az állatok miatt tartalmasabb az élete.

Sweet szerint mindez a kedvencükkel szoros kapcsolatot kialakító szomorkodó és magányos állattartókat felvidító állatoknak és a folyamat során felszabaduló hormonoknak köszönhető, a gazdik szervezete ilyenkor több endorfint és oxitocint termel ugyanis.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek