Hogy válasszak egészséges gabonapelyhet?

A gabonapehely pompás opció lehet, ha valami finom, tápláló és könnyen elkészíthető étellel szeretnéd elindítani a napot, de ha arra pályázol, hogy minél egészségesebb legyen, nem mindegy, hogy melyik terméket emeled le a polcról.

A Huffington Post szerint ha mesefigurák társaságában mesterségesen színezett pelyhek szerepelnek a dobozon, az általában nem túl jó jel, van azonban néhány másik tényező is, amit érdemes figyelembe venni. Egyes gyártók például hajlamosak kidomborítani bizonyos egészségügyi előnyöket, ám az már csak az összetevők alapos tanulmányozásából derül ki, hogy a termék nem kevés hozzáadott cukrot tartalmaz. A lap ezért is kért fel két táplálkozási szakértőt, hogy mondják el, mik az egészséges gabonapehely ismérvei.

Ellenőrizd a gabonafajtát

Amy Gorin, az Amy Gorin Nutrition in New York tulajdonosa elsősorban azokat a termékeket ajánlja, amelyek teljes kiőrlésű gabonából – ezek között egyebek mellett a zab mellett búza vagy kukoricaliszt is szerepelhet – készülnek.

Nézd meg az összetevők listáját, hogy az első helyen szerepel-e.

A szakértő szerint fontos a tápanyagok aránya is. Az ideális az, ha egy adag legalább 3 gramm rostot és 5 gramm fehérjét, illetve legfeljebb 4-6 gramm cukrot tartalmaz. Az előbbiek teltségérzetet okoznak, ezért abban is segítenek, hogy a reggelit követően egy darabig ne kelljen a kajáról ábrándoznod.

Lehetőleg teljes kiörlésűt válassz
Lehetőleg teljes kiörlésűt válasszShutterstock

Jonathan Valdez, a Genki Nutrition tulajdonosa és a New York State Academy of Nutrition and Dietetics intézmény sajtósa mindezt azzal egészíti ki, hogy vess egy pillantást a szénhidráttartalomra is: ebből adagonként 45-60 gramm az optimális, ami elegendő energiát szolgáltat, hogy átvészeld vele a reggelt.

Miben más a teljes értékű gabona?

Abban, hogy nemcsak a magbelet, de az emésztőrendszer számára igen fontos maghéjat és csírát is tartalmazza. Így megmaradnak benne a rostok, vitaminok és ásványi anyagok, többek között a magnézium, az E- és B-vitamin, valamint a kálium.

Óvakodj a cukortól

Valdez szerint a hozzáadott cukornál a minél kevesebb, annál jobb elvet érdemes követni, és az lehetőleg gyümölcsökből származzon. A szakértő a kerülendő tételek között említette a finomított gabonát is, ami nem csak azért rosszabb, mert az értékes rostok, vitaminok és ásványi anyagok nagy része hiányzik belőle, hanem amiatt is, hogy gyorsabban emészthető és magas a glikémiás indexe, így fogyasztása kellő önmérséklet nélkül túlevésbe torkollhat.

Nem árt megbizonyosodni afelől sem, hogy ténylegesen mekkora egy adag. Attól, hogy a gabonapehely pont ellepi a kedvenc tálkádat, nem biztos, hogy az a megfelelő mennyiség. Az ajánlás jellemzően háromnegyed-másfél csészényi adagot emleget, de a granolából például negyed csészényi is elegendő lehet.

Gyümölcsökkel még jobb
Gyümölcsökkel még jobbShutterstock

Turbózd fel

Függetlenül attól, hogy melyik termék mellett döntesz, Amy Gorin azt javasolja, bátran egészítsd ki más hozzávalókkal, megcélozva az étkezésenkénti 25-30 grammos fehérjemennyiséget. Ezt könnyedén elérheted mondjuk egy csészényi zsírszegény tej és gyümölcsök hozzáadásával, valamint három tojást spenóttal vagy más zöldségekkel és fokhagymával összekeverve (ami további rostokkal és antioxidánsokkal egészíti ki az étkezést).

Tudni szeretnéd azt is, hogy melyik a legfinomabb csokis termék? Akkor a lehető legjobb helyen jársz, nemrég ugyanis végigettük a hazai gabonapehely-kínálatot

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek