A Takeout szerint a sült krumpli titka a bő olajban történő sütésében keresendő. Ennek során a hő egyenletesen, minden oldalról éri a krumplit, így az belül puha marad, kívül viszont a felületén található keményítőnek hála ropogós kéreg képződik rajta. Főleg, ha veszed a fáradságot, és előbb alacsonyabb, majd magasabb hőfokon sütöd ki, majd még egyszer megismétled a folyamatot. De vajon mi az oka annak, hogy a krumpli az idő múlásával vállalhatatlanul összeesik? Máris elmondjuk!
A Takeout cikke alapján a sült krumpli hanyatlása mögött az áll, hogy a csodás kéreg a levegő nedvességtartalma miatt fokozatosan felpuhul. Azt kívánod, bárcsak tehetnél valamit ellene? Tehetsz is! Az alábbiakban végigvesszük, hogy melyik konyhai eszközödtől milyen eredményt várhatsz.
Mikrohullámú sütő
Sajnos felejtős! A mikrózástól a krumpli belsejében lévő nedvesség felforr, ám a külső réteg, ami megvédené, már nincs rajta, így az eredmény katasztrofális lesz.
Sütő
Ez már egy fokkal jobb megoldás, csakhogy akadnak hátulütői. Ugyan van rá némi esély, hogy a lassú külső melegítés újra felépíti a kérget, de számolnod kell vele, hogy mire eléred hőfokot, a krumpli oda is kozmál.
Öntöttvas serpenyő
Na, itt már felcsillannak a remény szikrái! Az öntöttvas serpenyőben a krumpli gyorsabban melegszik fel, mint a sütőben, a maradék olajnak pedig, ami a sütés közben kiürül belőle, elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy kivonja a nedvességet és helyrepofozza a kérget. Csak figyelj oda, hogy a hasábok folyamatos mozgásban legyenek és ne érjenek össze.
Szendvicssütő
Lehet, hogy furcsán hangzik, de tényleg működik! A gofri- vagy szendvicssütőben a hő több irányból éri a krumplit, amiből kicsapódik az olaj, és a készülékben csapdába esve körülveszi a szemeket, ahogy sülnek. A gőz nagy része ráadásul szabadon távozhat, ami segít kordában tartani a nedvességet. További előnye, hogy a krumplik akkor sem ragadnak össze, ha szorosan egymás mellé pakolod őket.
Bő olajban sütés
Bingó! Bár némi vesződséggel jár, a tetszhalott sült krumpli akkor kerülhet a legközelebb eredeti állapotához, ha (nyilván csak rövid időre) ismételten bedobod a forró olajba. Legalábbis, ha a szemek nincsenek túl vékonyra vágva, mert úgy könnyen megéghetnek és kiszáradhat a belsejük. Ha mégis, a szendvicssütő lehet a legjobb dobásod.
Arra vágysz, hogy a sült krumplid olyan finom legyen, mint a Mekié? Itt egy útmutató, ami egészen közel vihet a beteljesüléshez!