Így rögzítsd a napernyődet, hogy ne okozzon sérülést

Ha a napernyőd nincs rendesen rögzítve és felkapja a szél, abból akár komoly sérülés is lehet.

A napernyőbaleset kifejezés elsőre talán viccesnek hangozhat, de ha úgy járnál, mint az a 46 éves pennsylvaniai nő, akit a Maryland államban található Ocean City strandján nyársalt fel egy elszabaduló ernyő, biztosan nem találnád annak. Ha azt hiszed, hogy az eset példa nélküli, sajnos tévedsz. Egy héttel korábban egy New Jersey-ben nyaraló 67 éves angol nő járt így: neki a bokája sérült meg egy hasonló balesetben. Az NJ.com ezért is tartotta fontosnak, hogy összeszedje, mit tehetünk napernyőnk biztonságos rögzítése érdekében.

Horgonyozd le!

A legtöbb ember vagy a homokba döfködi a napernyő nyelét, vagy egy határozott mozdulattal leszúrja azt, majd körbe-körbe tekergetve próbálja mélyebbre juttatni. Amíg kellemes szellő fújdogál, ezzel nincs is baj, amint azonban jön egy erősebb széllökés, gyorsan kiderülhet, hogy az előkészületek fabatkát sem értek. A szakemberek inkább azt javasolják, hogy döfd le a rudat a homokba, majd kezd el előre-hátra döntögetni. Valahogy így:

YouTube

Ha sikerül elérned, hogy a rúd harmada a föld alá kerüljön, mindent megtettél azért, hogy napernyőd ne váljon a végzet lándzsájává.

Vásárolj be!

Ha szeretnél biztosra menni, vakációd előtt beszerezhetsz egy erre a célra speciális horgonyt, ami stabil tartást biztosít, vagy akár egy nyílásokkal ellátott napernyőt is, ami átengedi a levegőt.

Figyeld a szélirányt!

Nem akarod, hogy a napernyő arra legyen „nyitva”, amerről a szél fúj, hiszen így könnyen belekapaszkodhat és elrepítheti. Az ernyőt ezért mindig a szél irányával szembe állítva döntsd meg. A légmozgásokat a nap további részében is kísérd figyelemmel, hiszen bármikor változhatnak a körülmények, ha pedig viharos erejűvé fokozódik a szél, saját és embertársaid védelme érdekében pakold össze a napernyőt.

Hallgass a vízi mentőkre!

Nekik az a dolguk, hogy ügyeljenek a testi épségedre, ezért ha figyelmeztetnek, hogy mindjárt elszabadul a pokol, feltehetően nem a levegőbe beszélnek. Amikor nincs a közelben vízi mentő, az idő-járásjelentés vagy a viharjelzés is irányadó lehet.

Ki a felelős a sérülésekért?

Amennyiben bebizonyosodik, hogy nem rögzítetted gondosan a napernyődet, és ennek következtében megsérül valaki, elképzelhető, hogy nemcsak a lelkiismereteddel kell majd megküzdened. Egy amerikai nőt például 2006-ban New York állam egyik parkjában találta fejbe egy elrepülő napernyő, ami miatt pert indított és 200 ezer dolláros (55 millió forintos) kártérítést kapott.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek