Világbajnok tojásrántotta reggelire? Ezt próbáld ki!

Egy rántottát bizonyára csukott szemmel is meg tudsz csinálni, de ettől talán még lehetne csiszolni a technikádon.

A rántotta tipikusan az az étel, amit recept nélkül is össze lehet dobni, de bármennyire is egyszerűnek tűnik az elkészítése, azért így is előfordul, hogy szörnyen szárazra, vagy épp gumiszerűre sikeredik. A Huffington Post most az America's Test Kitchen szakértőire támaszkodva mutatott be négy alapvető tippet, ami egy kicsit közelebb vihet a tökéletességhez. Legalábbis, ami a rántottádat illeti.

1. Turbózd fel tojássárgájával

Ha néhány extra tojássárgáját adsz a tojások mellé, azzal megelőzheted, hogy túlsüljön a rántotta, ráadásul az íze is finomabb lesz. Szóval, hiába igényel némi plusz munkát, megéri rászánni az időt. 

2. Adj hozzá tejterméket

Leginkább tejet (esetleg tejfölt). Ennek a létjogosultságáról ugyanakkor nem mindenki van szilárdan meggyőződve. Egyesek úgy gondolják, hogy krémesebb és gazdagabb lesz tőle a rántotta, mások szerint viszont csak ront rajta. A módszer ellenzői közé tartozik Dan Joines londoni sztárszakács is, aki azt mondja, a tej elveszi a tojás zamatát, gumiszerűvé silányítja az étel állagát és még sápadt színt is kölcsönöz neki. Hogy neked melyik iskola jön be, azt leginkább tapasztalati úton érdemes kikísérletezni.

Mindenki másképp csinálja
Mindenki másképp csináljaShutterstock

3. Ne használj habverőt

Jó lesz a villa is. A tojások pedig ne "verd túl", mert ez kifejezetten rosszul hat a rántotta állagára. Amint azt látod, hogy a tojások egységes sárga színt öltenek, kész is vagy, a massza mehet a serpenyőbe.

4. Ügyelj a hőfokra

Főleg a kezdő szakácsokra jellemző, hogy a rántotta elkészítéséhez a legnagyobb fokozaton látnak hozzá. Ez azért kerülendő, mert a magas hőfok kivonja a nedvességet a tojásból, amiből így aztán egy víztócsa közepén ülő rágós és kemény förmedvény születik. A profik azt javasolják, hogy közepes, magas fokozaton indíts, de amikor a rántotta kezd megszilárdulni, vedd vissza alacsonyabbra.

A rántottát már végtelenül unod, a tojást viszont továbbra is kívánod? Akkor ezt a cikket keresed!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek