Ingyen Netflix antennával!

Olyan spéci vevő, amivel ingyen nézheted azokat a prémium adókat, melyekért mások súlyos ezreket fizetnek, sajnos továbbra sem létezik. Még akkor sem, ha az interneten lépten-nyomon belefutsz abba a hirdetésbe, ami ezt ígéri. A megtévesztő reklámra a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete hívta fel a figyelmet.

Az interneten egyenesen azt állítják, hogy a Tv Radius nevű termékkel több mint 100 csatornát foghatsz teljesen ingyen, „természetesen mindegyiket Ultra HD minőségben”. A bökkenő csak az, hogy a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete megalapozottnak tűnő gyanúja szerint ez lényegében egy sima DVB-T vevő, ami az újabb tévékbe alapból is be van építve. 

Sok hűhó semmiért

Az már eleve gyanús, hogy a 35 dollárért kínált antenna (mi egy kicsit magasabb összegért, 45 euróért, mintegy 14 ezer forintért is láttuk) oldalán nyoma sincs cégnévnek, ellátási tájékoztatónak vagy egyéb kötelező információknak, ahogy az is, hogy a szövegben először egy amerikai startup, majd a NASA mérnökeinek fejlesztéseként hivatkoznak rá. Az igazán hardcore sületlenségek azonban csak ezután jönnek: 

Ez egy olyan új „szuper” antenna, amely az éteren keresztül fogadja a jeleket, erre eddig egyetlen más antenna sem volt képes.

Az egyesület ennek kapcsán megjegyezte, náluk ugyan nem műszaki zsenik dolgoznak, de annyit azért ők is tudnak, hogy minden antenna (még a nagypapa Sokol rádiójába rögtönzött 20 centis rézdrótnak is) alapvető tulajdonsága, hogy az éteren keresztül veszi az adást. Ezt kissé túlzó tehát forradalmi újdonságnak beállítani. 

shutterstock 681008056

A "titkos" jel

Azt hiszed, hogy ennél nagyobb ökörséget már nem lehet kitalálni? Akkor tévedsz! A szöveg ugyanis így folytatódik:

„Ez egy olyan titok, amelyről a kábelszolgáltatók nem szeretnék, ha Ön tudna. Ez pedig nem más, amely szerint a kábelszolgáltatóknak a hagyomány jel mellett az éteren keresztül is biztosítaniuk kell a jelet. Így a törvény betartása miatt, a kábelszolgáltatók megosztották a jelet, de alacsony frekvencián, amelynek köszönhetően szinte egy antenna sem tudja megbízhatóan fogni.”

Bár a titkos jel, amire utalgatnak, nagyon izgalmasan hangzik, a valóság ezzel szemben az, hogy itthon a MinDig TV szolgáltatás keretében – egy DVB-T-képes tévékészülékekkel, jó minőségű antennával, illetve adótornyokhoz közel akár szobaantennával is – mindenféle trükközés nélkül is ingyen érhetsz el egy tucat csatornát.

„Magyarországon a szolgáltatást az Antenna Hungária Zrt. indította 2008-ban, MinDig TV néven. 2010-ben pedig elindult a kódolt, fizetős szolgáltatás további csatornákkal, MinDig TV Extra néven.”

A hirdetésben tehát hiába célozgatnak rá, hogy a csodaantenna megvásárlásával soha többé nem kell fizetned a kábeltévés filmekért és a sportközvetítésekért, vagy akár a Netflixért (ami ugye ráadásul netes alapú), ilyesmiről szó sincs.

Jó eséllyel egy DVB-T vevőt akarnak ránk sózni, amivel az ingyenes programokat nézhetjük

– vonta le a konklúziót a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete.

shutterstock 386374522
Shutterstock

Mi az a DVB-T és pontosan mi kell hozzá?

DVB-T (magyarul „digitális földfelszíni videó adás”) a digitális földfelszíni televíziózás európai szabványa, melynek vételéhez a következő eszközök szükségesek:

  • olyan televíziókészülék, amelybe már gyárilag beépítették ezt a jelátalakító berendezést (DVB- T MPEG-4 tuner)
  • a régebbi tévékészülékekhez: jelátalakító készülék, dekóder (set-top-box)
  • minden esetben megfelelő antenna

Milyen az a megfelelő antenna?

A MinDig TV szerint a laikusok gyakran kizárólag az árat veszik figyelembe a vásárlásnál, holott ez csak egy szempont a sok közül. Legalább ennyire fontos, hogy a termék megfelelő minőséget nyújtson, esztétikus, tartós és könnyen összeszerelhető legyen.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy a zavartalan vételhez mindenképp egy jó állapotú antennára lesz szükséged, ami alkalmas az UHF (Ultra High Frequency) frekvenciatartomány vételére.

„A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) ajánlása alapján a kiválasztott antennának legalább 10-12 dB nyereséggel (jelvételi képesség, erősség) kell rendelkeznie a teljes UHF sávban a 21-69-as csatornákon (470-862 MHz).”

További tanácsok a választáshoz itt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek