Azt hihetnéd a tortarendelés nem agysebészet. Közben mégsem megy mindenkinek. Soroljuk a legfőbb szempontokat.

A vevőért bármit, és a vevő az, akinek mindig igaza van, legalábbis sokszor szeretik ezt hangoztatni a kereskedők, azonban van az a pont, amikor talán már ők sem gondolják így. Valamiért ennek a csimborasszója általában a tortakészítés és -rendelés,  ami vagy a főzőműsorok sikerének, vagy annak köszönhető, hogy sokan már nem feltétlenül cukrászatoktól rendelnek tortát, hanem egy ismerőstől. 

Persze mindkét oldalnak megvannak a maga sztorijai, de a tanulság mindkét esetben az, hogy kis odafigyeléssel és körültekintéssel el lehet kerülni a kínos helyzeteket, akár rendelést ad le az illető, akár tortázásra adja a fejét. De nézzük, milyen tanácsokat érdemes megfogadnia azoknak, akik tortát rendelnének? 

Olcsó húsnak...

Nem véletlenül van számtalan mondásunk arra az alapigazságra, hogy ami túl olcsó, ott valószínűleg valami nincs rendben. Egy szép torta nem készül el két pillanat alatt, de még csak két óra alatt sem, főleg ha formatortákat rendelsz. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy egy jó szakember folyamatosan jár képzésekre, tanfolyamokra, amik szintén pluszköltséggel járnak, viszont emiatt lesz majd gyönyörű, élethű virág a tortádon. Ha egy olyan tortát szeretnél, ami ránézésre műalkotás, akkor annak az elkészítése is legalább annyi, mintha tényleg műalkotásról lenne szó, és akkor ez még csak a külső, hiszen egy tortát az ember általában azért rendel, hogy megegye. A jó alapanyagokból készült, könnyed krémes torta szintén nem arról híres, hogy olcsó csokoládémasszából és egy-két tojásos piskótával készül. A legjobban akkor jársz, ha csak megbízható helyről rendelsz tortát, ha például egy szülinapon ettél egy szép és finom süteményt, akkor kérd el a kontaktot, vagy látogasd meg a cukrászdát, ahonnan egyébként is ismered és szereted az ízeket. 

[PINTEREST] 5ac36a8e51b23

Már csak azért is érdemes jól megválasztani, hogy honnan rendelsz tortát, és nem feltétlenül a legolcsóbbat választani, mert tele az internet olyan elkeseredett vásárlók fényképeivel, akik teljesen másmilyen tortára számítottak, mint amit kaptak. Ha ezek egy otthoni próbálkozások képei lennének, akkor az ember néha még elismerően bólintana is, hogy nem is rossz, már majdnem olyan, mintha profi készítette volna, vagy egyszerűen csak arra gondolna, hogy milyen cuki, hogy megpróbálta, és az egész olyan bájosan csúnya. Viszont mikor kiderül, hogy ezek megrendelésre készültek, pénzért, akkor könnyen belátja az ember, hogy nagyon körültekintően kell választani, hogy kit bízzunk meg a tortakészítéssel. Nyugodtan kérjünk referenciamunkákat mielőtt rendelünk, hogy minimalizáljuk annak a lehetőségét, hogy mondjuk egy ilyen förmedvény kerüljön elő az ünnep csúcsán. 

A születésnap elég fix dátum

Mindig időben rendelj! Egy születésnapot, névnapot, házassági évfordulót vagy akár egy esküvőt jóval hónapokra előre tud az ember. Éppen ezért a tortarendelést sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Két nappal a buli előtt előfordulhat, hogy már sehol sem fér bele egy három szintes csodatorta, ezért ha nem is hónapokkal, de mindenképpen hetekkel a buli előtt érdemes megrendelni az egyedi tortákat. Ekkorra már az is nagyjából tiszta lesz, hogy hányan lesznek a bulin, mekkora legyen a torta és melyik íz az ünnepelt kedvence. 

[PINTEREST] 5ac36ad2c4095

Tényleg olyan bonyolult tortát rendelni?

 • Elvileg nem, de azért mindenkét félnek oda kell figyelni, hogy ne legyen később konfliktus, és biztos, ami biztos, sok helyen már részletekbe menő szerződéseket készítenek a rendelésről.
 • Nagyon fontos, hogy mekkora tortát kérsz. Általában mindenki sztenderd méretekkel dolgozik, vagyis a 8 szeletes az mindenkinél ugyanolyan átmérőjű tortát takar. 
 • Még a rendelés gondold át részletekbe menően mit szeretnél. Ha valamiben nem vagy biztos, kérdezz. Ha pedig tudod, hogy még fogsz rá kérni egy feliratot, figurát vagy bármit, akkor jelezd, hogy még lesz ilyen, csak nem tudod pontosan, hogy mi. Ezzel legalább tudnak számolni a készítők és nem az utolsó pillanatban szembesülnek azzal, hogy rátették a tortára Aprajafalvát, de még kellene rá egy felirat is. 
 • Érdemes alkalmazkodni az elképzelésekkel a mérethez. Egy négyszeletes tortára nem fér fel az összes szuperhős vagy a 101 kiskutya. 
 • Akkor is érdemes a szakemberre hallgatni, ha azt mondja, hogy emeletes tortának vannak korlátai. Különböző merevítésekkel persze sok mindeni megoldható, de nem a végtelenségig. 
 • A szeletek száma iránymutató. A négy szeletes tortát is lehet úgy vágni, hogy az 5 embernek is elég legyen, ahogyan a 8 szeletesnél sem kell kétségbeesni akkor sem ha akár 10-en jelentkeznek be. Igaz, ebben az esetben repetával már nem lehet számolni. 
 • A krémek általában mindenhol adottak. Ha felsoroltak 5 fajtát, persze rá lehet kérdezni egy hatodikra is, de általában felesleges vagy csak magunkat szívatjuk vele, ha kísérletezésre szeretnénk rávenni a torta készítőjét. 
 • Ha azt mondják, hogy valami nem illik valamihez, például egy bizonyos típusú krém nem kompatibilis a fondant-nal, mert például átüt a gyümölcs vagy felpúposodik, akkor azt jobb ha elfogadod, és másmilyent választasz.
 • Variálni azért az esetek többségében lehet, de csak bizonyos keretek között. Például a torta nem olyan mint a pizza, nem lehet olyat kérni, hogy az egyik fele oroszkrém legyen a másik meg joghurtos gyümölcsös. 
 • Nyugodtan kérj tanácsot akkor, ha például glutén- vagy laktózmentes tortát szeretnél, viszont sok esetben ilyenkor az ár változni fog, ami nem meglepő, hiszen egy piskóta költsége nem gluténmentes biolisztre, míg a krém nem laktózmentes tejre lett kiszámolva. Ahogyan neked is többe kerül sajnos emiatt az élet, úgy a cukrászoknak is. Egy ideális világban persze egy árban lennének a laktózmentes és sima tej, illetve a lisztek is, hiszen senki nem tehet róla, ha érzékeny rá, de amíg ez csak egy utópia, addig sajnos el kell fogadnod, hogy a minden mentes habos-krémes torta drágább lehet, mint a sima habos-krémes torta. 
 • Ne variálj az utolsó pillanatban! Egy-egy figurát megmintázni nem kevés idő, ráadásul mivel az nem is szervesen a torta része, lehet már korábban elkészítik. Vagyis simán előfordulhat az, hogy mire te megüzened, hogy meggondoltad magad, és ne az egyedi rénszarvasos pulóveres Mickey egér legyen a tortán, hanem inkább egy kánkánozó papagáj, addigra már készen van a pulóveres egér, és ezzel eléggé kihozod a sodrából a cukrászt. 
 • Mindig egyeztess a szállításról, hogy van-e hozzá doboz, és mikorra mehetsz a tortáért. Ha csak később érsz oda a megbeszéltnél, arról is szólj. 
 • Néhány esetben kérhetsz kiszállítást is, ennek az áráról előzetesen érdeklődj. Ha nem vagy biztos abban, hogy a hazafelé vezető úton teljesen mozdulatlanul tudsz ülni, hogy ne sérüljön meg a torta, akkor jobban jársz, ha inkább belekalkulálod a kiszállítás árát is, hogy egészen biztosan épségben érkezzen meg az ünnepi asztal dísze. 
Mustra