Kockasajtok tesztje: lássuk a medvét!

Kevés, mint Mackó sajtban a brummogás – tartja a közismert mondás. De vajon sajtból mennyi van egy kockasajtban, és egyáltalán melyik a legfinomabb? A válaszok nyomába eredtünk.

A túró rudihoz hasonlóan a kockasajt tipikusan egy olyan termék, ami iránt szinte mindenki nosztalgikus emlékeket táplál. Én például a mai napig emlékszem rá, hogy gyermekkoromban lopakodó üzemmódban közelítettem meg a hűtőt, hogy az otthoni szabályokat felrúgva magában faljak fel belőle minél többet az elkerülhetetlen lebukás előtt. Azóta persze sok minden változott. Például az is, hogy a két macis termék mellett már számtalan alternatívával találkozhatsz a boltokban. Ebből jött az ötlet, hogy megnézzük, mire képesek az újabb versenyzők a nagy elődökhöz képest.

Mitől kockasajt a kockasajt?

Traszkovics Zsolt élelmiszertechnológus mérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a kockasajtok gyakorlatilag ömlesztett sajtok, vagy sajtkészítmények lehetnek. Összetételüket, előállításukat a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, ési három csoportba sorolja ezeket a termékeket:

  • A „megnevezett sajtféleségű ömlesztett sajtok” nevében egy konkrét sajt szerepel, mint például az „ementális ömlesztett sajt”. Az ilyen termékeknek legalább 75 százalékban a megnevezett sajtból kell állniuk, méghozzá úgy, hogy a fennmaradó rész is hasonló típusú legyen. Ezen túl csak a zsírbeállításhoz szükséges tejzsírt (pl. vaj, tejszín, vajzsír), valamint az ömlesztéshez szükséges anyagokat tartalmazhatják. Lehetnek ízesítettek is, vagyis nincs akadálya annak, hogy ízesítőanyagokat keverjenek hozzájuk, feltéve, hogy az nem a cukor.

  • Az „ömlesztett sajtok” egy- vagy többféle sajtból készülhetnek ugyanazokból az összetevőkből, mint az előző csoportban, de maximum akkora mennyiségben, hogy a késztermékben a tejcukor mennyisége nem haladhatja meg az 5 százalékot. Maga a cukor itt is tiltott, az ízesítőanyag viszont nem.

  • A felhasznált anyagok köre az „ömlesztett sajtkészítmények” esetében is azonos, annyi megkötéssel, hogy a késztermék szárazanyagtartalmára vonatkoztatva a sajtok mennyiségének legalább 51 százaléknak kell lennie. A tejcukortartalom nincs korlátozva.
DSC3525
Kaszás Tamás / Dívány

A szakértő hozzátette, a boltokban kaphatók olyan termékek is, amelyek megjelenésükben, csomagolásukban és jellegükben is a fentiekre emlékeztetnek, összetételük alapján mégsem nevezhetjük őket ömlesztett sajtnak és ömlesztett sajtkészítménynek sem. Az olcsóbb ár ezeknél arányos a minőséggel: beltartalmuk elmarad az igazi kockasajtokétól.

Természetesen nincs ezzel semmi gond, de jobb, ha megnézzük a terméken lévő feliratokat, mert ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy nem azt vásároljuk meg, amit szeretnénk.

Hogyan készül?

Traszkovics Zsolt szerint az alapelv ennél a termékcsoportnál is az, ami úgy általában az élelmiszeripart jellemzi: jó minőségű terméket csak jó alapanyagokból lehet készíteni. A legfontosabb nyilván a sajt, amihez – a víz és zsírtartalom beállításához – a korábban említett különböző tejalkotórészeket (vaj, tejszín, stb.) adhatnak hozzá. Az alapanyagokat a gyártás során aprítják, keverik, ömlesztik, és emulgeálják – így alakítják ki a termék állományát.

„Az ömlesztés lényege, hogy a sajtban lévő fehérjék a sajtra jellemző gélszerű állapotból folyékony állapotot vegyenek fel. Az emulgeálást ömlesztősók hozzáadásával végzik. Ennek lényege, hogy a fehérjéket folyékony állományúvá alakítják, és a többi komponenssel egynemű állományúvá teszik.”

DSC3513
Kaszás Tamás / Dívány

A szakértő azt javasolja, hogy a vásárlásnál ne csak a kategóriát ellenőrizd, hanem a sajttartalmat is, hiszen minél magasabb az aránya, annál értékesebb az adott termék.

Mindezektől függetlenül természetesen az íz a legfontosabb szempont, hiszen az élvezeti értéket nem feltétlenül a minőség adja.

Miért pont Medve?

A két ismert márka közül a Medve a régebbi, ami úgy lett Medve, hogy a répcelaki sajtgyárat alapító Stauffer Frigyes a múlt század elején Bern kantonjának címerállatát tette a sajtra. A cég az 1945 utáni államosításokat követően állami kézbe került, a márkanév azonban jogi védettség miatt Mackóra módosult. 1970-ben aztán a Medve sajt is újra megjelent a piacon.

Így teszteltünk

Próbánknál ezúttal is a vakteszt módszeréhez nyúltunk. Szerkesztőségünk tagjaiból álló kóstolóink szubjektív, egyéni benyomásaik alapján értékelték a termékeket, melyeket véletlenszerű sorrendben, a márkák ismerete nélkül ízleltek meg. A pontozás 1-től 5-ig zajlott, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással határoztuk meg.

DSC3544
Kaszás Tamás / Dívány

Ez a teszt egyébként megint bővelkedett a meglepetésekben: brigádunk két sajátmárkás terméket is a dobogóra juttatott, a nagy nevekre viszont nem ismert rá, és – talán tudat alatt ezért is – nem is lelkesedett annyira értük. Mindjárt részletesebben is kitérünk az okokra.

3. ALDI Milfina natúr ömlesztett sajt – 3,16 pont (140 g/8 darab/179 forint)

Összetevők: víz, sajtok (tej, mikrobatenyészet, étkezési só, szilárdító anyag (kalcium-klorid), tartósítószer (kálium-nitrát), oltóenzim), vaj, tejfehérje, emulgeáló sók (E339, E452), tejsavóport, étkezési só, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), sajtaroma

DSC3504
Kaszás Tamás / Dívány

Az ALDI kockasajtjának átlag feletti puhasága kissé váratlanul érte csapatunkat. Páran ki is emelték, hogy hajlamos bitang gyorsan eltűnni a nyelv alatt. Ez a lágyság jellemezte az ízét is, ami így, ebben a formában a három tesztelőknél érdemelt ki magasabb pontszámot, a többiek közepesre vagy rosszabbra értékelték. Mivel csak 179 forintba kerül, összességében azt tudjuk mondani, hogy ár/érték arányban semmiképp sem elvetendő választás. 

  • Nagyon puha, nagyon büdös, és nagyon rossz ízű! Majdnem kihánytam, mint gyerekkoromban a Mese sajtot! 
  • Iszonyat puha, könnyen felolvad a szájban, ízre jó. 
  • Lágy, sajtos ízű. 
  • Szinte krém. 
  • Ez olyan igazi retro íz. Sósság nem érződik, de a mellékíze otthonossá teszi. Könnyű, omlós, nyelv alatt eltűnős. 
  • Ezt egyébként egy melegszendvicsre el tudnám képzelni. Nem mondom, hogy ízlene az a melegszendvics, de meglenne az az esély, hogy az első harapásnál szétégne a szám és nem érezném az ízét. 

2. helyezett: Président natúr ömlesztett sajt – 3,33 pont (140 g/8 darab/359 forint)

Összetevők: sajtok (pasztőrözött tej, mikróba-tenyészet, étkezési só, szilárdító anyag: kalcium-klorid, oltóenzim (rennin), színezék: annatto, tartósítószer: lizozim (tojásból)), víz, vaj, tejsavópor, zsírszegény tejpor, emulgeálószer (E450, E452, E339), tartósítószer (nizin)

DSC3499
Kaszás Tamás / Dívány

A Président általában erős sajtokban, így azt vártuk, hogy a gyártó kockasajtos nekifutása is szépen fog szerepelni. Nem is csalódtunk benne (annyira nagyot). Az állagáról ugyan megoszlottak a vélemények, valaki például túlzottan tapadósnak nevezte, de az íze szinte mindenkinél kimerítette a kellemes fogalmát.

  • Nyúlós, nyálkás, sajtnak gúnyolt hitványság. 
  • Puha, kellemes íz, nagyon finom. 
  • Ragacsos, rátapad a szájpadlásomra, de az íze nem rossz.
  • Ez jó. Ismerős állag, íz. 
  • Végül is ehető. Az előzőek utána kifejezetten felemelő. 
  • Kicsit olvasztott műanyagra hajaz, és ez nem túl jó. Mondjuk ez legalább nem tapad úgy a szájpadlásomra, mintha az Alien új részének valamelyik mutáns ragadozója lenne. Mert a többinél ezt érzem. Hogy soha többé nem jön le a szájpadlásomról.

1. helyezett: Tesco natúr ömlesztett sajt – 3,5 pont (140g/8 darab/209 forint)

Összetevők: ivóvíz, sajtok (46%) [tej, mikrobatenyészet, étkezési só, szilárdító anyag (kalcium-klorid), tartósítószer (kálium-nitrát), oltóenzim], vaj, emulgeáló sók (nátrium-foszfátok, polifoszfátok), tejsavópor, étkezési só, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), sajtaroma, zsírtartalom a szárazanyagban: 40% (m/m)

DSC3509
Kaszás Tamás / Dívány

Hát igen, én is nagyot néztem a pontszámok összesítése után. A fő esélyesnek hitt medvék hazai pályán találták legyőzőre a Tesco trónkövetelőjének képében. Ahogy azonban a sajátmárkás termék 3,5 pontos átlaga is tükrözi, ez is hagyott némi kívánnivalót maga után. Főleg azon vesztett pontokat, hogy kóstolóink egy része puhának, olvadósnak vagy épp túl sósnak érezte. Másoknál ellenben így is félig tele volt a pohár, mert szerintük olvadóssága jól kenhetővé tette és náluk ízre is kitűnően vizsgázott.

  • Nagyon savanyú, nagyon ragadós.
  • Nagyon finom, nagyon puha, az íze teljesen megfelel. 
  • Nagyon krémes, jól kenhető és finom.
  • Olvadós, túl olvadós.
  • Nagyon sós, nagyon puha, olvadós, rögtön eltűnt a számban, kenni is biztos könnyű.
  • Nagyon puha, mondjuk legalább könnyen kenhető. Elég sós sajnos. 

Futottak még

Ezek a termékek lecsúsztak a dobogóról, ezért értékeléseiket is rövidebbre fogjuk. 

4. helyezett: Penny Sissy natúr ömlesztett sajt – 2,83 pont (140 g/8 darab/179 forint)

A Penny résztvevője csak halványan emlékeztette csapatunkat a megszokott gyermekkori ízekre. Csupán egyvalaki tudta kijelenteni, hogy finom, míg a többség úgy nyilatkozott, hogy nincs különösebb íze.

5. helyezett: Mackó ömlesztett sajt – 2,66 pont (200 g/6 darab/499 forint)

A Mackó hatalmas meglepetésre még dobogós helyett sem szerzett tesztelőink értékelései alapján. Négyest mindössze egy esetben kapott, hármasokat viszont dögivel – jellemzően édeskés, retroós ízvilága miatt, ami nem aratott osztatlan sikert.

6. Tolle natúr ömlesztett trappista sajt – 2,5 pont (140 g/8 darab/289 forint)

A Tolle termékének szintén csak egyetlen rajongója akadt, ő azt mondta, hogy sós és jól vágható. Másoknál azért hasalt, mert számukra túl keménynek, ragadósnak tűnt, és az is felmerült, hogy fura, kesernyés az utóíze.

7. helyezett: SPAR S-Budget natúr ömlesztett sajt – 2 pont (140 g/8 darab/185 forint)

Itt meg kell húznunk egy képzeletbeli vonalat, az utolsó öt termékre ugyanis már egy árva 4-es sem érkezett. Kezdjük a SPAR sajtjával, ami tesztelőink szerint ott hibádzott, hogy ragacsos az állaga, egy kicsit mintha sós lenne, ráadásul savanykás és kesernyés az utóíze.

7. helyezett: Hajdú Happy natúr ömlesztett sajt – 2 pont (140 g/8 darab/269 forint)

A Hajdú terméke abból a szempontból változatosságot hozott, hogy nem borzasztóan sósnak, hanem borzasztóan édesnek érződött. Legalábbis tesztelőink szerint, akik még kesernyés mellékízét emelték ki.

9. helyezett: Medve natúr ömlesztett sajt – 1,5 pont (140 g/8 darab/299 forint)

Tesztünkön a másik klasszikusnak, a Medvének sem termett babér. Kóstolóink abban látták a fő hiányosságát, hogy szerintük elég sajátos (sötétebb) a színe, kemény az állaga, továbbá műanyagos hatású, egyszerre édeskés és keserű az íze.

9. helyezett: Nevető Tehén natúr ömlesztett élelmiszerkészítmény – 1,5 pont (240 g/16 darab/669 forint)

Az egyik sikervárományosnak tartott Nevető Tehénnek most nem sok oka maradt a vidámságra. Meg tesztelőinknek se, mert ragadós állaga összerántotta a szájukat és purhabhoz, gipszhez hasonlított ízével sem tette őket boldoggá.

9. helyezett: Lidl Bluedino natúr ömlesztett sajt – 1,5 pont (140 g/8 darab/189 forint)

Ijesztően sárga, furán ruganyos és rettenetesen sós – a Lidl termékére javarészt ilyen értékelések érkeztek. Kár, mert volt, aki szerint kevesebb sóval akár még működtetett is volna a koncepció.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek