Hogyan élhetek túl egy légikatasztrófát?

Kívánjuk, hogy soha ne kerülj rázós helyzetbe a levegőben, de ha egyszer mégis úgy alakulna, legalább a birtokodban lesz a tudás, ami kis mázlival elegendő lehet ahhoz, hogy megéld a holnapot.

A repülés még soha nem volt annyira biztonságos, mint manapság. Balesetek persze így is történnek, mivel azonban a vizsgálatok alapján számos múltbéli tragédia elkerülhető lett volna, a Lifehacker összeszedett egy halom tippet, ami egy esetleges vészhelyzetben megmenthet.

Nem veszélyesebb, mint liftezni 

Mielőtt még rátérnénk a teendőidre, fontos tisztázni, hogy nincs két eset, ami egyforma lenne, így olyan egységes módszer sincs, amely garantálná a túlélést. Ha például a géped orral lefelé csapódna be a földbe, nyilván semmit sem tehetnél, ami megmenthetne. De a legtöbb baleset nem ilyen durva. Még ha adódna is valami gubanc a repülőddel, 95 százalék az esélye, hogy túléled.

A kereskedelmi repülés nagyjából akkora kockázattal jár, mintha lifteznél egyet.

shutterstock 298605944

Hátul biztonságosabb

Ha mégis szeretnél felkészülni a legrosszabb verzióra, a megfelelő ülés kiválasztása már önmagában is javíthatja az életkilátásaidat. A Time Magazin az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) 35 éven átívelő baleseti statisztikáiból állapította meg, hogy 

  • a gép elején 38 százalékos,
  • a közepén 39 százalékos, 
  • a hátsó részén pedig 32 százalékos a halálozási arány.

Vagyis, a foglalásnál a repülő hátsó harmadát tanácsos megcéloznod – azon belül is a középső üléseket, mert az összes hely közül azoknál a legalacsonyabb, 28 százalékos a halálozási arány. Az ellenkező végletet a gép középső harmadának folyosó melletti ülései testesítik meg. Itt nem kevesebb mint 44 százalékos a halálozási ráta.

Hasonló eredménnyel zárult a Popular Mechanics 2007-es tanulmánya is. Elemzésük azt sugallja, hogy a repülő szárnyai mögött helyet foglaló utasoknak 40 százalékkal magasabb az esélyük a túlélésre előrébb ülő társaikhoz képest.

A legbiztonságosabb ülések egy Boeing 737-es gépen
A legbiztonságosabb ülések egy Boeing 737-es gépenUnited.com

Az adatokból nem szűrhető le egyértelműen, hogy egy soron belül általánosságban a folyosó melletti helyekre, középre, vagy az ablak mellé érdemes-e ülni. A Greenwichi Egyetem kutatása „marginálisnak” nevezte a köztük lévő különbséget.

A szakemberek szerint a túlélés szempontjából nem elhanyagolható a gép mérete sem. A nagyobb utasszállítók sokszorosan bebiztosított tartalék rendszerekkel rendelkeznek és több erőt képesek elnyelni a becsapódás során, ezáltal a baleseti statisztikájuk is kedvezőbb.

Az öt soros szabály

A halálos balesetek többsége abból fakad, hogy az utasok nem tudnak időben kijutni a gépből a kényszerleszállás után. Ed Galea, a Greenwichi Egyetem egyetem professzora 150 repülőgép-szerencsétlenség adataiból és több mint 2000 érintett meghallgatásából vezette le, hogy a túlélők átlagosan öt soron vágnak át azelőtt, hogy biztonságba kerülnének.

A professzor által emlegetett öt soros szabály ennek alapján azt szorgalmazza, hogy mindig olyan helyet válassz, ami legfeljebb öt sorra helyezkedik el a vészkijárattól. Sőt, ha teheted, közvetlenül mellette foglalj helyet, vagy a szomszédos sorban, mert ha netán lángba borulna a gép, a távolsággal arányosan csökkenhet az esélye, hogy kijuss.  

A vészkijáratok elrendezése és megközelítése a Boeingen
A vészkijáratok elrendezése és megközelítése a BoeingenUnited.com

Függetlenül attól, hogy hova szól a jegyed, Cheryl Schwartz, az United Airlines korábbi létiutas-kísérője azt mondja, hogy a fedélzetre lépve mindenképpen számold meg, hogy hány sorra vagy a legközelebbi vészkijárattól. Ez azért lényeges, mert így akkor is rálelhetsz a kiútra, ha a gomolygó füst miatt korlátozottak a látási viszonyok az utastérben.

A magassarkút tartogasd más alkalmakra

Ahogy fentebb már szóba került, a halálos áldozatok jellemzően nem a becsapódás eredményeképpen vesztik életüket, hanem (68 százalékban) a földet érést követően elszenvedett égési sérülésekben, illetve füstmérgezésben. Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács kalkuláció ugyanakkor azt mutatják, hogy a balesetek 90 százaléka túlélhető, és az esetek 40 százalékában a korábbi tragédiák is elkerülhetőek lettek volna. Ezeknek jelentős részénél szintén a tűz követelt emberéleteket. 

A Lifehacker által idézett szakértő, Cynthia Corbett ezért kiemelte, testi épséged védelmében eleve úgy öltözz fel, mintha ki kéne menekülnöd egy égő gépből, a tangapapucs vagy a magassarkú például csak akadályozni fog. Corbett a harisnyanadrágot, a rövidnadrágot és a szoknyát sem tartja szerencsés viseletnek a fedélzeten. Szerinte az utazás idejére célszerű zárt cipőt és hosszúnadrágot, mondjuk farmert húzni, hiszen több védelmet nyújtanak és nem hátráltatnak a menekülésben.

shutterstock 234642499

Amennyiben már kellő mennyiségű katasztrófafilmet láttál, bizonyára nem fog meglepetésként érni, hogy nem árt, ha van nálad egy hosszú ujjú póló vagy egy kabát is. Az viszont talán igen, hogy a szintetikus szövetek helyett a szakemberek 100 százalék pamutból vagy gyapjúból készült ruhákat ajánlják, mivel az utóbbiak nem olvadnak el a hőtől.

Még valami: a zsebedben legyen zsebkendő is, amit szükség esetén benedvesíthetsz, majd az arcodhoz szorítva rögtönzött légzőmaszkként használhatsz.

Hallgasd végig a légiutas-kísérőket

Tudjuk, hogy már milliószor hallottad és baromira unod, de a légiutas-kísérők robotszerű mozdulatokkal kísért monológja a javadat szolgálja. Bemutatják, hogy működik a biztonsági öv, a mentőmellény és az oxigénmaszk, elmutogatják, merre vannak a menekülőutak és a vészkijáratok, illetve hogy hol találod a biztonsági kártyát, ami az összes tudnivalót tartalmazza. 

Ne hidd azt, hogy neked már nem tudnak újat mondani. A Szövetségi Légügyi Hatóság szerint pont a törzsutasok azok, akik a legkevésbé tájékozottak a repülésről. Szóval, bírd ki azt a pár percet, amíg ledarálják a biztonsági információkat, vess egy pillantást a kártyára, és gondolj ki egy tervet, hogy azonnal léphess, ha beütne a baj.

A plusz 3, mínusz 8 perces szabály

Bizony, itt egy másik szabály is. Ez arra utal, hogy a balesetek zöme (80 százaléka) a felszállás utáni 3 percen, vagy a landolást megelőző 8 percen belül történik. Annak érdekében, hogy mielőbb cselekedhess, ebben az időszakban maradj éber: ne aludj el, ne hallgass zenét, ne vedd le a cipődet, ne kezdj piálni, és hagyd bekötve a biztonsági övet.

shutterstock 501211741

Készülj fel a becsapódásra

Tegyük fel, hogy valóra válik a legrosszabb rémálmod és a légiutas-kísérők figyelmeztetnek, hogy készülj fel a becsapódásra. Megvan, hogy mit kell tenned? Na, ezért kellett volna koncentrálni, amikor felsorolták az instrukciókat.

Ha akad még némi időd, Corbett szerint először szabadulj meg a zsebeidben kallódó éles tárgyaktól (toll, ceruza, kulcs, stb.), majd pakold bele őket az előtted lévő ülés alá helyezett kézipoggyászodba. Ezzel megelőzheted, hogy a holmaijaid sérülést okozzanak, és hogy a lábad az ülés alá szorulva eltörjön.

A következő lépés az, hogy felvedd a helyes testtartást. Erre vonatkozóan többféle ajánlás létezik. A British Airways azt javasolja, hogy vesd meg a lábad a padlón, hajolj előre, amennyire csak bírsz és tartsd lent a fejed. Az instrukció arra is kitér, hogy a fejed hátsó részét lehetőleg a domináns kezeddel takard el, majd tedd rá a másikat, és véletlenül se kulcsold össze az ujjaidat. A cél az, hogy ne törjön el az erősebbik karod, amivel kikapcsolhatod a biztonsági övet.

Ajánlott testtartások
Ajánlott testtartásokFAA

Az amerikai légitársaságok ajánlásai egy kicsit különbözőek: ha van előtted ülés (Figure 1.), tedd keresztbe a kezeid, úgy, hogy közben megmarkolod a háttámláját, a homlokod pedig fektesd a két alkarodra. Ha nincs, hajolj előre ahogy csak tudsz, majd (Figure 2.) ragadd meg a bokád, vagy (Figure 3.) a lábad alatt fogd össze a kezed. Egyúttal győződj meg arról is, hogy elég szoros-e a biztonsági öved.

Fuss, ha kedves az életed!

Bármennyire is nehéz, a becsapódás után próbálj erőt venni magadon, mert a felmentősereg nem fog egyhamar megérkezni. Nem példa nélküli, hogy az utasok egy karcolás nélkül vészelik a zuhanást, a mentőcsapatok mégis holtan találják rájuk, mert abba a hibába esnek, hogy a helyükön maradnak.

A legfontosabb tehát, hogy minél előbb menekülj ki a gépből. Körülbelül 90 másodperced van elhagyni a kabint, mielőtt a tűz eljut hozzád. Ha felkészültél, vagyis olyan ruhákat viselsz, amik nem olvadnak bele a bőrödbe, egy átnedvesített zsebkendőt tartasz az arcodhoz, ami megvéd a füsttől és elindulsz az előzetesen feltérképezett vészkijárat felé, gyakorlatilag mindent megtettél azért, hogy ne hagyd ott a fogad. Illetve van még valami: a Szövetségi Légügyi Hatóság adatai szerint a fitt és életerős fiatalok gyakrabban maradnak életben a szerencsétlenségek során, mint idősebb, túlsúlyos társaik (a menekülési időben akár 31 százalékos eltérés is lehet). Hogy miért? Azért, mert a túléléshez viszonylag gyorsan kell átjutni a keskeny folyósokon és a különféle fizikai akadályokon. 

Amint kiérsz a szabadba, már csak egy lépés van hátra. Az, hogy a lehető leghamarabb eltávolodj a géptől, mert a veszély ezzel még messze nem múlt el. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra