Dolgok, amiket sosem mertél megkérdezni egy stewardesstől

Hogyan tudod őket meggyőzni, hogy első osztályra ültessenek, és miért ne igyál soha kávét a repülőn?

A stewardessekkel kapcsolatban a legtöbbeknek az jut eszébe először, hogy mindig tökéletesen festenek, a sminkjük és a ruhájuk a leghosszabb utazás során is végig makulátlan, és képesek már a hajnali gépnél mosolyogva fogadni az utasokat a fedélzeten. Azt azonban a legtöbb esetben diplomatikusan elhallgatják, hogy egy nap hányszor kell magukat türtőztetni egy kötekedő utas, vagy valami más miatt. Most a Vice talált egy olyan légiutas-kísérőt, aki kendőzetlenül elmondja az összes olyan kérdésre a választ, ami mindig is érdekelt.

Az értelmetlen szabályok, mint mondjuk a telefon kikapcsolása

Az egyik amerikai nagy légitársaság utaskísérője szerint az egész csak elővigyázatosság, de tény, hogy ők sem tartják be a telefonnyomogatásra vonatkozó szabályokat. Ahogyan szerinte annak sincs semmi értelme, hogy a taxizás alatt, vagyis mikor a kifutópályáról a kapuig döcög a repülő, nem állhat fel senki. "Van úgy, hogy elfelejtem a biztonsági övet. Van úgy, hogy egész úton nem kapcsolom be. A múltkor például emiatt írtó nagy idiótának éreztem magam, mert elég rázós volt a leszállás, és közben be is vertem a fejem. Szóval nyugodtan telefonozzanak suttyomban, de a biztonsági övet kösse be mindenki" - javasolja az utaskísérő. 

Szex a repülőn

Ha valaki mindenképpen ki szeretné próbálni, akkor a stewardess szerint a legalkalmasabb időpont erre, mikor elkezdődik a kiszolgálás, ekkor ugyanis az összes légiutaskísérő ezzel van elfoglalva, és pont nem érdekli őket, hogy mi történik mögöttük, vagy milyen hosszú a mosdóra váró emberek sora. Jó tanácsként elárulta, hogy vannak olyan nagyobb gépek, ahol néhány stewardessnek az a feladata, hogy figyelje, hogy nem osonnak-e be párocskák a mosdóba, ezért ott óvatosnak kell lenni, és a rövidebb utakon próbálkozni, gyorsan. Kicsi a hely, gusztustalanok is a mosdók, de nem lehetetlen megoldani, attól viszont óvva int mindenkit, hogy valamelyik kolléganőjét próbálják rávenni a magányos férfiak arra, hogy ezt kipróbálják. 

shutterstock 253704592
Shutterstock

Honnan tudod, hogy nem bír a légiutas-kísérő? 

Ez az a szakma ugye, ahol mindenhez jó arcot kell vágni, és mindenkire mosolyogni kell, ami persze nagyon gyakran nem őszinte. "Ha valaki idegesít, akkor egyszerűen ignorálom. Ez egy erőjátszma, ahol minden egyes pillanatban úgy viselkedem az illetővel, hogy tudja, én vagyok a főnök. Ha jeget kér a narancslevébe, nem teszek, ha nem kér, akkor teszek, és eleve csak félig töltöm a poharát" - nyilatkozta a Betty fedőnevű stewardess.  

Az emberek koszosak

Mikor arról kérdezték az őszinte légiutas-kísérőt, hogy mégis mi a legidegesítőbb tulajdonsága az utasoknak, ő azt felelte, hogy az, hogy mennyire koszosak. Sokszor úgy viselkednek, mintha nem is lenne körülöttük senki, és hát a mosdóhasználatuk, az sokszor egyenlő a katasztrófával: "Nem hiszem, hogy bármilyen ember így viselkedik otthon, mondjuk körbepisili a WC-t vagy szándékosan a földre szórja a mogyoróját." Hozzátette, nincsenek kódneveik az utasokra, sőt ő és kollégái annyira nyíltan beszélnek azokról, akik csak pár méterre ülnek tőlük, hogy néha aggódik is, hogy lebuknak. 

Nemcsak a mosdó undorító

Hogy az embertársaink egy része hanyagságból vagy a turbulencia miatt nem tudja normálisan használni a mosdót, az talán sosem derül ki. Az viszont kiderült, hogy nemcsak a mosdótól érdemes óvakodni, de a kávétól is. A stewardess szerint a tea és a kávé ugyanabból a vízből készül, mint ami a mosdókban is megtalálható. "Múltkor elég csúnyán megbuktunk egy vizsgálaton, aztán a karbantartók megnyomtak néhány gombot és azóta elvileg jó, de sosem innék a helyedben kávét vagy teát a repülőn. A palackos vízzel és a jéggel viszont nincs gond" - figyelmeztet a Vice interjúalanya. 

shutterstock 683525173
Shutterstock

Hogyan tudsz menőbb üléshez vagy akár néhány ingyen ajándékhoz jutni? 

A kulcsszó a cserekereskedelem. A tanács szerint a földi kiszolgálószemélyzetnél felesleges próbálkoznod, de amint a gépen vagy és becsukták az ajtót, megindulhat a cserekereskedelem. "Adj édességet, és én talán adok cserébe piát. Amíg nekem nem származik hátrányom belőle és kedves vagy, addig segítek. Amíg van üres hely az első osztályon, de nekem is marad elég a kajából, addig simán megengedem, hogy odaülj"- nyilatkozta. Persze lehet, hogy nem mindenki veszi ilyen lazán a dolgokat, de talán egy próbát megér, maximum megutál a légiutas-kísérő, és jeget tesz a narancslevedbe, ahogyan azt feljebb már olvashattad. De van, akinél a hatalmi harc része az is, hogy kapásból nemet mond az ilyen kérésekre. Jó cserealap lehet egy Starbucks - vagy bármilyen ajándékkártya, de például csokit is megpróbálhatsz chipsre cserélni. Ha pedig nagyon vakmerő vagy, akkor bekamuzhatod, hogy a légitársaságnak dolgozol, bár a lebukás veszélye itt a legmagasabb. 

Kit mentenék meg először? 

Ez az a játék, amivel a stewardessek szórakoztatják magukat a hosszú utak alatt. Nyilván éles helyzetben a protokoll szerint először a gyerekeket, de állítólag a légiutas-kísérők szeretik azzal elütni az időt, hogy utasokhoz különböző élettörténeteket találnak ki, különböző szituációkba helyezik őket gondolatban, vagyis gyakorlatilag ugyanazt csinálják, amit bárki más, ha a munkája jelentős része az lenne, hogy naponta újabb és újabb idegen embereket nézzenek órákig.  "A vonzó utasokkal néha flörtölök és ingyen italt kapnak. Ezzel elütöm az időm, és teljesen ártalmatlan, mert többé úgysem látom őket. Kivéve, ha megtalálnak interneten, ami azért néha sajnos előfordul". 

Mi van a drogosakkal?

"Volt már olyan, hogy láttam, hogy valaki elővett egy kis fehér port, és az ínyére kente. Nyilván nem anthrax volt, de nem tudhatom pontosan azt sem, hogy kokain volt. Szóltam a kapitánynak, aki azt mondta, hogy egy kis kokain miatt nem fogunk késve indulni"- mesélte a stewardess. Vagyis akárhogy is próbálja tagadni/rejtegetni az ember, az ilyeneket kiszúrják a légiutas-kísérők, és mindig értesítik a kapitányt, mert az ő feladata eldönteni, hogy mi legyen. 

A munka árnyoldala

Ahogyan minden álommunkának, úgy ennek is megvannak a nem éppen irigylésre méltó velejárói.. Az egyik ilyen, hogy a kezdők fizetése általában nem túl magas, főleg ha el is kell költöznöd ahhoz, hogy közel légy a bázisállomásodhoz. Sokszor a középvezetők és a felsővezetés sem az igazi a cégnél, de szerencsére nem kell velük találkozni minden nap, úgyhogy ez a része kibírható. És ez nem minden.  "Egyszer egy elég híres rapper utazott velünk, aki már felszálláskor annyira ki volt ütve, hogy a saját biztonsági övét sem tudta rendesen becsatolni, ezért menet közben kizuhant az ülésből, és nekem kellett visszavonszolni, majd bekötni"- mesélt a stewardess arról, hogy néha a hírességekkel való találkozás sem annyira felemelő. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra