Teszt: vigyázz, mert ráfázhatsz az eldobható borotvákkal

Eldobható borotvát használni nem valami jövőbe mutató magatartás, de ha valamilyen oknál fogva mégsem haladnál a korral, most megtudhatod, mit tehetsz annak érdekében, hogy a lehető legkisebb merényletet kövesd el arcbőröd és pénztárcád ellen.

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) 8 gyártó összesen 13 eldobható férfiborotváját (a nőiekről itt olvashatsztesztelte le a CP Contact Kft.-vel – a kollégák és családtagjaik későbbi bánatára nem laboratóriumban, hanem a hagyományos módon, vagyis tettrekész, borostás férfiak közreműködésével. A termékekkel szemben hasonló elvárásokat támasztottak, mint egy mezei fogyasztó: legyen alkalmas legkevesebb egy borotválkozásra, vagyis addig jól vágjanak a pengéi, és működjön a hidratáló csíkja.

shutterstock 382998340

Használható eszköz vagy középkori kínzószerszám?

A teszten azok a termékek kerültek a dobogóra, amelyek gumírozottak, észrevehető hidratáló csíkkal és minimum három pengével (mozgóval is) rendelkeznek. Ezek sajnos a legdrágábbak is, de az legalább jó hír, hogy míg a második helyezettet 383 forintos darabáron vesztegetik, addig az elsőhöz már 275 forintért is hozzájuthatsz.

Ha az arcbőröd simasága mély aggodalommal tölt el, netán a szokásosnál alacsonyabban húzódik a fájdalomküszöböd, az olcsóbb, kétpengés termékeket talán nem neked szánja a sors. Erre enged következtetni, hogy a 16 pontos skálán javarészt 10 pont alatti eredményt értek el, és a penge élessége általában nem tartozott az erősségeik közé. A legalacsonyabb egységárú, 47 forintos borotva viszont például jobbnak bizonyult 129 forintos társánál, ami az utolsó helyen végzett. 

Így értékeltek

A FOME az alábbi kritériumok alapján bírálta el a termékeket:

  • gumírozott-e
  • van-e hidratáló csíkja
  • van-e mozgó pengéje
  • hány pengéje van
  • mennyire tisztítható jól
  • mennyire hatékonyak a pengéi
  • milyen az ár/érték aránya?

Az első három szempontot 1-1 ponttal díjazták, a pengék után darabonként 1 pontot osztottak ki, a tisztíthatóságot és a pengeélességet pedig egy 1-től 5 pontig terjedő skálán értékelték.

Mit is vettem múltkor?

A FOME szerint a gyártók láthatóan többféle igényt igyekeznek kiszolgálni, ami leginkább abból szűrhető le, hogy a két legjobb és legrosszabb borotva címét is egy-egy Gillette és Wilkinson termék érdemelte ki. Ez némi zavart okozhat a vásárlásnál, főleg azzal együtt, hogy az elnevezések között sem éppen egyszerű eligazodni.

Vajon hányan tudnák jól megtippelni, hogy a Pronto, Extra Sensitive, Extreme Sensitive és Extra 3 active hogyan követik egymást az ár, illetve minőségi skálán?

A matek hogy megy?

Annak a megfejtése, hogy egy zacskó hány borotvát tartalmaz, és hogy ez megéri-e, szintén okozhat egy kis fejtörést. Az hagyján, hogy van, ami 3-at, van, ami 10-et, de az egyesület megjegyzi: a többdarabos csomagolásokon feltüntetett „3+1” vagy „4+2” feliratok felesleges matekozásra kényszerítenek. És nem is ez velük a legnagyobb baj.

A négy darabos Wilkinson Extra 3 például pontosan ugyanannyiba kerül, mint a 3+1-es Wilkinson Extreme Sensitive, ami ugyan 2 ponttal többet ért el, ám ettől még nem feltétlenül támad az az érzése az embernek, hogy valóban ajándékba kapott egy borotvát. A kételyeket pedig csak tovább mélyítheti, hogy a FOME a teszt idején nem találta nyomát a hármas kiszerelésnek a szóban forgó termékből. Innentől kezdve már nem is tűnik annyira csintalannak a gondolat, hogy a „+1 gratis” felirat nem egy rendkívüli akciót takar, és igazából csak - nem túl elegáns módon - marketing eszközként használják.

shutterstock 165029855

“A fogyasztóvédelmi hatóság korábban – fogyasztói szemmel mindenképpen – jogosan minősítette megtévesztőnek, ha egy „+1 ingyen”, „2+1 ajándék”, „+30% ingyen” felirattal rendelkező termék esetében kiderült, hogy a termék ára az ajándékba vagy ingyen adott termékkel együtt drágább volt, mint korábban ingyenes ajándék nélkül.”

Jelen esetben nem derült ki egyértelműen, hogy egyáltalán létezett-e 3-as, 4-es vagy egyéb ajándék nélküli csomagolás, és ha igen, milyen áron, de a piacot figyelembe véve nagyon úgy tűnik, hogy nem valami különleges ajánlatról beszélhetünk, hanem alapból is ilyen kiszerelésben kapható a termék. Ez pedig minden, csak nem akció.

Ide vág, hogy kutatások alapján sok fogyasztó szívesebben választja az 5+1 ajándék csomagot, mint a 6 darabosat, mivel az előbbi konstrukció az ár ellenőrzése nélkül is csábítóbbnak tűnik.

Ismerkedj meg az egységárral

Az egyesület azt tanácsolja, hogy az egységárat mindenképp nézd meg a vásárlásnál. Ezt már csak azért is érdemes megtenned, mert a legolcsóbb és a legdrágább termék ára között nyolcszoros (!) a különbség. A csomagok átlagára 761 forint volt a tesztnél – ehhez képest 599 forintért vehetsz 5 darab 14 pontos Lord Fresh PL3-mast, 695-ért 5 darab 10 pontos Wilkinsont, vagy 699-ért akár 10 darab 9 pontos tescós vagy rossmannos borotvát is.

„Az ár-érték arány győztese pont ez az átlag alatti csomagárat hozó Lord Fresh PL3-mas lett – bár a mozgó penge hiánya valamennyire kikezdte a tesztelők komfortérzetét (és bőrét). Ez azonban nem bizonyult olyan súlyos problémának, mint más esetekben a teljesen életlen pengék, az egy borotválkozás alatt is lekopó hidratáló csík, vagy a minden ütögetés és vizezés ellenére tapasztalt tisztíthatatlanság”

– írta konklúziójában a FOME.

5a9010174af8f-tabla
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete
Oszd meg másokkal is!
Mustra