Így végezd el a dolgodat a hegyekben

Hogy ne egy hegynyi ürülékre kelljen majd felkapaszkodnia az utánad jövőknek.

Az Alaszkai-hegység és Észak-Amerika legmagasabb hegycsúcsára, a Denalira felkapaszkodó hegymászók azt a tanácsot kapták mostanában, hogy végezzék a dolgukat természetes úton lebomló zacskókba, majd hajítsák a fekáliával csurig töltött zacskókat a Kahiltna gleccser mentén tátongó szakadékokba. A geológus Michael Loso szerint ezzel az a baj, hogy 1951 és 2012 között nagyjából 1000 tonna ürülék halmozódott fel a gleccser hasadékaiban.

A mászók titkos élete

A Denalit lassan de biztosan teleszaró túrázók kapcsán felmerül a kérdés, hogy is kéne úgy üríteni a hegyeken, hogy az ne jelentsen veszélyt a környék vízkészleteire. Az olvadó hó által tovasodort csomagokból szivárgó lében megtalálható kórokozók miatt egyébként a Mount Everestre is hivatkoztak már „időzített ürülékbombaként”.

A salakanyagokat ugyanis ilyen mennyiségben nem csak egy terebélyes fa árnyékában veszélyes elhelyezni: a gödörásás sem jelent végleges megoldást a problémára. A Denali Nemzeti Parkban éppen ezért a jövőben csak a külön erre kijelölt helyeken tudnak majd legálisan könnyíteni magukon a túrázók.

shutterstock 410410096

Nem csak játék és mese

A Popular Science szerint bizonyos helyzetekben kielégítő megoldás, ha legalább az erdei utak mentén kialakuló aknamezőknek megálljt parancsolunk azzal, ha elássuk az ürülékünket. Ebben az esetben egy legalább 15 centi mély, a legközelebbi vízforrástól legalább 60 méterre fekvő gödröt kell ásnia azoknak, akik egyszerűen képtelenek rá, hogy a hátizsákjukba rejtsék a piszkukat. Ha egyáltalán kivitelezhető a dolog, és nem áll ellen minden árokásási kísérletnek a betonkeményre fagyott talaj. A használt vécépapírt viszont sokak szerint ebben az esetben is érdemes egy cipzáras, lezárható zacskóba dugni és otthon kidobni. Vagy inkább otthon maradni.

A fortyogó, Hókuszpók főzeteire emlékeztető, fortyogó mocsarak kialakulásának elkerülése érdekében azonban nem ártana inkább külön erre a célra kialakított, szagszűrővel is ellátott, duplafenekű zacskókat használni, és nem a későbbjövőkre hagyományozni az ürülékcsomagokat. 

Egyes számú

Ami pedig a vizeletet illeti, jóval egyszerűbb dolga van a túrázoknak, alapvetően mindenki ott könnyít magán ahol akar, kivéve ha ívóvíz vagy sátortábor van a közelben, ezeltúl érdemes kb. hatvan méterre eltávolodni, 

Mustra