Túró rudi teszt: tényleg a Pöttyös az igazi?

Legújabb ízpróbánkon tizenkétféle natúr túró rudit és túródesszertet – köztük hat sajátmárkás és két drágább terméket – hasonlítottunk össze. Az eredmény minket lepett meg a legjobban.

A túró rudi egy igazi hungarikum, ami iránt szinte mindenki kellemes, nosztalgikus érzéseket táplál. Legalábbis, ami Magyarországot illeti. Kollégánk a teszt előtt felidézte, hogy amikor megpróbálta megszerettetni imádott édességünket férjének walesi rokonságával, egyszerűen nem fért a fejükbe, hogy mi lehet a jó a csoki – hivatalosan kakaós étbevonómassza – és a túró kombinációjában. Már azt is nehezen dolgozták fel, hogy léteznek emberek, akik édesen eszik a túrót, az meg végképp váratlanul érte őket, hogy ezt a fura kis rudacskát lehűtve fogyasztják (máshogy mondjuk nem is lehetne, mert romlandó). Bele se merek gondolni, mit szóltak volna hozzá, ha megtudják, hogy a natúrváltozat csak a belépő szintnek felel meg, hiszen kedvencünk már számtalan formában, például epres ízesítéssel megbolondítva is kapható.

Honnan ered a Túró Rudi?

A mai Túró Rudi őse, a túróvaj és zsír keverékéből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú, kerek formájú „глазированный сырок” (ha netán nem tudnád kimondani, a Wikipedia szerint úgy ejtik, hogy glazirovannij szürok) a Szovjetunióból származik. Az édességet 1954-ben magyar tejipari dolgozók „fedezték fel” – akik első körben túró mignonnak keresztelték el – egy tanulmányút során, majd 1968-ban a szovjet szabvány módosított változataként a Szabolcsi Tejipari Vállalatnál kezdték gyártani.

A túrós édesség termékfejlesztését az Erzsébetvárosi Tejüzem művezetője, Mandeville Rudolf vezényelte, a reklámpszichológiai kampány pedig Klein Sándor, a Budapesti Műszaki Egyetem oktatójának kezébe került, aki két iparművészeti főiskolásnak adta tovább a formatervezést. Ők találták ki és tervezték meg többek között a pöttyös csomagolást, ami azóta bevonult a történelembe.

DSC7132
Kaszás Tamás / Dívány

Klein a névadás ügyében több szakemberrel is konzultált, de végül nem hallgatott senkire. A Túró Rudi elnevezés a saját fejéből pattant ki. A frappáns ötlet eleinte nem aratott osztatlan sikert, mert pornográf asszociációknak adott teret, ám aztán mégiscsak megbékéltek vele.

További érdekesség, hogy Oroszországban még napjainkban is beszerezhető az eredeti, kicsit folyékonyabb és hasáb alakú termék*. Sőt, a rudizás örömeinek már a világ más tájain is hódolnak. Kínában például a Hello Kitty-re utalva Túró Kiittyy néven fut egy rudiklón.

*Update: Olvasóink szerint a magyar változatnál puhább és édesebb, csakis természetes összetevőket tartalmazó eredeti terméket hazánkban is forgalmazzák Magija néven.

Mi számít Túró Rudinak?

A Túró Rudi nem a „túrórúd” fajtaneve, hanem lajstromozott védjegy, ezért az nem használható a jogosult cégek engedélye nélkül. A gyakorlat azt mutatja, hogy a gyártók vagy a rudi szóval mutatnak irányt a vásárlóknak, vagy egyszerűen csak túródesszertnek nevezik termékeiket.

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint

„a Túró Rudi tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból stb., különböző ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakaómassza bevonattal készített, közel hengeres alakú desszert jellegű sajtkészítmény. A túrótöltet tejeredetű termékhányadának legalább 50% (m/m) kell lennie.”

12 lett, maradhat?

A boltokban meglehetősen széles a kínálat a különféle rudivariánsokból. Nekünk ebből tizenkétféle natúr termékre esett a választásunk. A Pöttyös nyilván adott volt, és a Kockás is, de az ismert nevek mellett merítésünkből a sajátmárkás és a prémium vonal sem maradt ki.

Mint kiderült, a rudik ára között hatalmas szakadék tátong. Bevásárlásunk alkalmával a legolcsóbbak 39 forintba kerültek, míg a legdrágábbakért ennek a háromszorosát, 125 forintot kérték el (kettőhöz öt darabos csomagban jutottunk hozzá, ezeknél fel is tüntettük a kiszerelést).

A teszt kérdései azok voltak, hogy van-e olyan versenytárs, ami jobban ízlik kóstolóinknak, mint a műfaj úttörője, és hogy mire képesek a pénztárcabarát termékek a drágábbakkal szemben. Tényleg volt köztük különbség, de nem egészen úgy, ahogy gondoltuk.

DSC7161
Kaszás Tamás / Dívány

Bár ezúttal könnyedén meglett a szükséges létszám, egy reménybeli tesztelő az utolsó pillanatban lépett vissza, miután szembesült a ténnyel, hogy a rudik java összeegyeztethetetlen pálmaolaj-mentes étrendjével. A csomagolások átböngészésének másik fontos tanulsága az volt, hogy néhol elképesztően hosszúra nyúlik a gyártáshoz felhasznált anyagok sora. Márpedig az általános irányelv az, hogy

minél rövidebb az összetevők listája, annál magasabb minőségre számíthat a vevő.

Mint azt mindig elmondjuk, vaktesztjeink során résztvevőink szubjektív benyomásaikat öntik pontszámokba egy 1-től 5-ig terjedő skálán, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással határozzuk meg. Pontosan így történt most is.

3. helyezett: Spar Rudi natúr – 2,92 pont (59 forint/30 g)

Összetevők: Zsírszegény tehéntúró (38%), kakaós étbevonó (min. 30%) [cukor, teljes mértékben hidrogénezett pálmazsír, kókuszolaj, zsírszegény kakaópor (12%), emulgeálószerek: szójalecitin, poligricelin-poliricinoleát; aromák], szőlőcukor, cukor, margarin [finomított növényi olajok és zsírok (kókusz, napraforgó, pálma, repce) változó arányban, ivóvíz, emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjei; étkezési só, tartósítószerek: szorbinsav, kálium-szorbát; savanyúságot szabályozó anyag; citromsav, aroma, színezék: karotinok], módosított keményítő, rizsliszt, tejsavópor, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, citrom aroma, tartósítószer: kálium-szorbát.

A natúr rudik versenyében a Spar sajátmárkás terméke vitte el a megosztott bronzérmet egy gyenge hármassal. Ebből már nem nehéz kitalálni, hogy nem volt rossz, de nem is annyira kiemelkedő. Hárman azért jutalmazták 4-es osztályzattal, mert számukra korrektül hozta a klasszikus rudis ízvilágot, de kapott egy elégtelent és egy kettes alát is, melyek hátterében egy se íze, se bűze jellegű kifogás, illetve egy túlzott citromsav tartalmat emlegető panasz állt.

DSC7126
Kaszás Tamás / Dívány
  • Kicsit szomorkás, se nem édes, se nem finom.
  • Hasonlít a klasszikusra.
  • Hozza a megszokott ízt.
  • A túrója olyan híg, hogy szinte semmi íze. A csokija viszont mintha étcsoki lenne, ami jó. Külsőre túl tömzsi.
  • Kinézetre egy kicsi és rücskös vibrátorra hasonlít. Ízre savanykás, szinte érzem, ahogy a citromsav szétmarja a fogzománcomat!
  • Karakteres, tömény túró, egész jó.
  • Nem az igazi. A bevonat édes kakaómassza, a túró kicsit kiegyensúlyozza, de csak ha másfélét nem lehet kapni, csak akkor venném meg.

3. helyezett: Mizo túródesszert natúr – 2,92 pont (365 forint/5×30 g)

Összetevők: zsírszegény tehéntúró (37%), kakaós bevonómassza (min. 27%) [cukor, teljes mértékben hidrogénezett növényi zsír (pálmamag), nem hidrogénezett növényi olaj (kókusz), zsírszegény kakaópor (12%), emulgeálószerek: lecitinek (szója), poliglicerin-poliricinoleát; aromák], dextróz, fehér bevonómassza [cukor, teljes mértékben hidrogénezett növényi zsír (pálmamag), nem hidrogénezett növényi olaj (kókusz), tejsavópor, sovány tejpor, emulgeálószer: lecitinek (szója); aromák], cukor, növényi margarin [finomított növényi olajok és zsírok: kókusz, napraforgó, pálma, repce változó arányban; ivóvíz, emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjei; étkezési só, tartósítószerek: szorbinsav, kálium-szorbát; savanyúságot szabályozó anyag: citromsav; aroma, színezék: karotinok], rizsliszt, tejsavópor, módosított keményítő, sovány tejpor, tartósítószer: kálium-szorbát, aroma, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav.

Hát igen, az összetevők listája itt sem nevezhető éppen rövidnek. Hogy ez mennyire rossz pont, azt döntsd el te. Mi csak az ízéről tudunk nyilatkozni, ami nálunk szintén a nem rossz kategóriát erősítette. Négyen szerették, hol ígéretes bevonata, hol citromos beütései miatt, a többiek viszont már kevésbé. Kritikaként főleg az merült fel, hogy mű hatású, valaki szerint egyenesen Gabi fogkrémre emlékeztető az utóíze.

DSC7124
Kaszás Tamás / Dívány
  • A csokija egész oké, a belseje kicsit mű citrom.
  • Klasszik, szuper!
  • Nem jó.
  • Elsőre jellegtelen, de az utóíze elég jó. Külsőre túl tömzsi.
  • Kicsi, ronda, ráadásul Gabi fogkrém íze van!
  • Markáns, citromos íz, ezt is venném.
  • A túró szépen ráragad a bevonatra (hogy ez jó-e vagy nem, nem tudom, de én örültem neki). Az íze után elszaladt a lelkesedésem.

2. helyezett: Pöttyös Túró Rudi natúr – 3,64 pont (89 forint/30 g)

Összetevők: zsírszegény túró (40%), kakaós étbevonómassza (min. 35%) (cukor, teljes mértékben hidrogénezett pálmaolaj, zsírszegény kakaópor (11%), emulgeálószer: szójalecitin, aroma), cukor, vaj, módosított kukoricakeményítő, savanyú tejsavópor-készítmény (túrósavópor, savanyúságot szabályozó anyagok: kalcium-malát, kalcium-laktát, kalcium-citrát), aroma, tartósítószer: kálium-szorbát.

A Pöttyös azért csak a Pöttyös, csodálkoztunk volna, ha nem találkozunk vele a dobogón. Nem is választotta sok el attól, hogy első legyen. Hárman azonnal átláttak a szitán, és jellegzetes ízvilága előtt leborulva megszórták ötösökkel, de akadtak olyanok is, aki nem ismertek rá vagy elbizonytalanodtak, és tömörebb bevonatát, valamint halvány mellékízét felhánytorgatva hármasra vagy rosszabbra értékelték.

DSC7123
Kaszás Tamás / Dívány
  • Légfrissítős túró rossz csokiban.
  • Halvány mellékíze azért van, de nem rossz.
  • Itt a csoki van túlsúlyban, vastag csokiréteg.
  • Ez olyan, mintha a hivatalos Túró Rudi lenne. Mármint a Pöttyös.
  • Igen, ez a klasszikus Túró Rudi íz! A selymes lágy, mégis roppanó csoki, amitől újra 1989-ben érzem magam! El is olvasok pár Hahota-viccet!
  • Az első benyomásom az volt, hogy ez a Pöttyös, mert érzem benne az élnénk citromos ízt, de mégsem. A csoki túl kemény, letörik. 
  • Rendben van, ehető. Pöttyös?

1. helyezett: Auchan Túró Max túródesszert – 3,92 pont (58 forint/30 g)

Összetevők: zsírsz.tehéntúró (38%), kakaós étbevonó (min.30%) (cukor, pálmazsír, zsírszegény kakaópor (12%), emulgeálószer: szójalecitin, aroma), dextróz, cukor mód.keményítő, rizsliszt, tejsavópor, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, tartósítószer: kálium-szorbát, aroma.

Na, erre nem számítottunk. Az Auchan sajátmárkás túródesszertje jött, látott és győzött. Tesztelőink azt mondták rá, hogy kívül ropogós, belül pedig lágy és krémes, ami talán kicsit szokatlanul hat, de ezzel együtt is finom. Negatívumként szinte csak az került a felszínre, hogy az édes csoki nyomán némelyeknél beköszönt valami oda nem illő kesernyés mellékíz.

DSC7120
Kaszás Tamás / Dívány
  • Erősen citromos, a csokija finom, összességében jó, viszont van egy kis keserű mellékíze.
  • Meg tudom állapítani, hogy gagyi, de bejön.
  • Nagyon krémes a túró benne, nem ehhez vagyok szokva. A csoki finom rajta.
  • Egész lágy, krémes, de nem vagyok benne biztos, hogy a túró rudinak ilyennek kéne lennie.
  • Nem rossz, bár elég furcsa az utóíze. Mint a szottyos kakaó.
  • Finom, a bevonat és a túró is. Szaloncukor illata van.
  • Kívül ropogós, belül pépes, egész ehető, de a csoki túl édes.

Futottak még

Ezek a termékek nem jutottak be az élmezőnybe, ezért csak röviden osztjuk meg róluk tapasztalatainkat pontszámaik kíséretben.

5. helyezett: ALDI Milfina natúr rudi – 2,85 pont (39 forint/30 g)

Figyelembe véve, hogy 39 forintba kerül, és épphogy csak lecsúszott a dobogóról, az Aldi terméke az ár/érték arányt tekintve sem elhanyagolható tényező. Tesztelőinket elsősorban krémtúrót idéző belsejével nyerte meg, de a bevonata nem mindenkinek ízlett. Mintha messzebbre rugaszkodna a klasszikus vonaltól.

6. helyezett: Lidl Pilos túródesszert natúr – 2,78 pont (199 forint/5×30 g)

A Lidl kedvező áru túródesszertje lágy és krémes túrójával, illetve enyhén citromos aromáival vetette meg a lábát a középmezőnyben. Magasabbra azért nem tudott törni, mert olvadósabb állagára és összességében átlagos ízvilágára hivatkozva egy csomó hármas is érkezett rá.

7. helyezett: Kockás túrórúd natúr – 2,71 pont (79 forint/30 g)

A Kockás túrórúd szoros versenyben végzett a két sajátmárkás termék mögött. Volt, akinek tetszett, volt, akinek nagyon nem: a töréspontot a darabosabb, szemcsésebb túró jelentette. Páran arra is kitértek, hogy a bevonatnak fura a mellékíze. Egyikük megállapította: olyan, mint egy túróval töltött csokimikulás.

8. helyezett: Tesco Quark Bar natúr túródesszert – 2,64 pont (239 forint/50×30 g)

A tescós rudi már csak mérsékelt lelkesedést váltott ki. Csupán egyvalaki tudta sziklaszilárdan kijelenteni, hogy finom. Leginkább a bevonaton hasalt el, ami tesztelőink számára olcsó csokipótléknak tűnt, ami ráadásként borzasztóan édes is. Különösen a gumicukorszerű túróval együtt.

9. helyezett: Oké! Rudi natúr – 2,42 pont (59 forint/23 g)

Cingár, riválisához viszonyítva kisebb méretével az Oké! terméke már első ránézésre sem lopta be magát résztvevőink szívébe. Az ízével ketten barátkoztak meg, mások azt hangoztatták, hogy a bevonat rossz, méghozzá duplán is, mert az dominál. Volt, aki a „szegény ember Túró Rudijaként” jellemezte.

10. helyezett: Penny Sissy rudi natúr – 2,14 pont (39 forint/30 g)

A Penny rudijára senki nem adott hármasnál magasabb pontszámot. Csapatunk szétesős állagát és jellegtelenül egysíkúan édes ízeit jelölte meg legfőbb hiányosságaként, mellyel eléggé leszerepelt náluk.

11. helyezett: Cserpes Trudi – 2,07 pont (125 forint/30 g)

Hiába rövid az összetevők listája és hiába prémiumtermék, nem váltotta be a reményeket. Mindössze egyetlen rajongót szerzett magának, aki kakaós ízű bevonatát és szemcsés túróját emelte ki. Mások külsőre még ígéretesnek találták, de a kóstolás során száraz és kemény állagúnak ítélték, és az összhatáson az a citrompótlós íz sem javított sokat, amit egyesek éreztek.

12. helyezett: Lipóti túrórúd – 1,85 pont (125 forint/30 g)

Igen, jól látod, a másik drága rudi sem szerepelt jobban, pedig nem fárad el az ember szeme, mire átfutja az összetevőit. Tesztelőink abban látták a hibát, hogy szerintük rágós és darabos az állaga, emellett mogyorósként, mézesként és mákos gubásként is értelmezett mellékízét sem tudták hova tenni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra