A Stiftung Warentest 10 elektromos tejhabosító készüléket viszgált meg alaposabban, hogy segítsenek azokon, akik imádják a felhőszerű képződményeket a kávéjuk tetején, de nem szeretnének túl sok időt és energiát feccölni ezek megalkotásába. Előzetesen csak annyit, hogy tízből nyolc készülék jól teljesített a teszteken, kettő pedig elfogadhatóan, ami pedig az árukat illet, az 50 és 100 euró, azaz 15 ezer és 30 ezer forint között mozog.
Mindent a tejhabosításról
A magazin az egyik legismertebb német baristát, Eric Wolfot kérdezte arról, mit érdemes tudni erről a műfajról.
Milyen az ideális tejhab?
Aprócska buborékok vannak benne, és kicsit édes. Hasonlóan krémes mint a tejszínhab, és inkább folyós mint szilárd. Persze van, aki szereti, ha van tömörebb és keményebb, ez ízlés kérdése.
Milyen tejet ajánl?
Friss, legalább 3,5 zsírszázalékos tejet. A zsírtartalom azért fontos, mert az minél magasabb, annál jobban kihozza a kávé ízét, és a teljes tej habja tovább marad krémes, és kellemesen édeskés az íze. A tartós tejből is lehet szép habot készíteni, sokan erre esküsznek. Egy kicsit édesebb ez a fajta tej, de habként ez már nem annyira érződik.
Mennyire fontos a hőmérséklet?
65 és 70 fok között kell lennie, ellenkező esetben a hab pudingszerű lesz és könnyen összeesik majd. Ha a tej túl hideg, akkor biztosan nem sikerül szép habot produkálni.
Kávéfüggő a hab?
Igen is, és nem is. A krémes hab mindenféle kávéhoz passzol. Szép rétegek akkor alakulnak ki, ha a tejnek és a habnak van ideje szétválni mielőtt még hozzáadnánk az eszpresszót.
Melyik a legjobb módszer?
A kávégépek tejhabosító karjával lehet a legszebb eredményt elérni a megfelelő nyomás és gőz miatt. És mint olyan sok mindent, a habosítást is gyakorolni kell, de olyan mint a biciklizés, aki egyszer megtanulta, soha nem felejti el. Persze az elektromos tejhabosító is jó megoldás azok számára, aki nem akarnak ennyi energiát belefektetni, mert egyszerű a használatuk.
Ilyen tejeket használtak
Magához a teszthez 1,5 százalékos friss tejet használtak, de a magazin munkatársai azért azt is kipróbálták, mit tud a 3,5 százalékos tartós tej, az 1,5 százalékos, laktózmentes tartós tej, a szójatej és a mandulaital. Mind a négy tej jól szerepelt, szóval azoknak sem kell lemondani a habos kávékról, akik laktózmentes vagy növényi tejet fogyasztanak. A hab nem más mint zsír- és fehérje molekulákkal körülölelt kis légbuborékok. Hogy milyen lesz a hab , azt leginkább a fehérjetartalom határozza meg, a mandulaital kivételével a vizsgált termékeknél ez 3-3,5 gramm volt 100 ml-enként, előbbiben pedig csak 0,5g/100 ml, és ez bizony meglátszott a pórusméret, homogenitás, az állagban is, ami nyilván rosszabb volt mint a többieknél.
(Pár éve egyébként mi is leteszteltük, hogy a különböző tejek mit tudnak nyújtani, ha habosításról van szó, az eredményekről itt olvashattok!
A szempontok
Habosítás (55%): Megmérték, hogy pontosan mennyi időre van szükség a hab elkészítéséhez, hogy mennyi volt a tej hőmérséklete, hogy mennyi habot készített a gép, és az mennyire volt tartós, és megkértek öt tesztelőt, hogy értékeljék a végeredményt látvány, íz és illat alapján.
Használat (30%): Egy szakember megvizsgálta a használati utasítást, két szakavatott illető pedig a habosítás folyamatát, vagyis, hogy mennyire nehéz vagy könnyű működtetni a készüléket, hogy milyen habot készít és mennyire könnyű tisztítani.
Környezetvédelem (5%): Megnézték, milyen a készülék áramfogyasztása maximális és minimális tejmennyiséggel, illetve készenléti üzemmódban. És az is fontos volt, hogy használat közben mennyire zajos a tejhabosító.
Tartósság (10%): Megvizsgálták, hogyan bírja a motor 80 órás üzemidővel, tekintettel arra, hogy ez hogyan befolyásolja az akkut, és azt is, hogy mennyire ütésállóak.
Biztonság (0%): Az elektromos biztonság volt a fő szempont, illetve, hogy van-e bármilyen hibajelenség, és úgy alapvetően mennyire van jól összerakva a készülék.
Pontlevonás: Ha a tejmelegítésre csak elégséges értékelést kapott a készülék, a habosításra úgy általánosan nem kaphatott ennél jobbat. Ha az áramfogyasztás csak kielégítő volt, akkor ugyanilyen értékelést kapott a környezetvédelemre a többi alszemponttól függetlenül. És ha éppen hogy környezetbarátnak bizonyult adott termék, azért fél pontot levontak.
Végkövetkeztetés
Az első helyen a Nespresso 25 ezer forintos készüléke, az Aeroccino4 végzett, ami kis mennyiségű (100 ml) tejjel is elboldogul, ezért tökéletes az egyszemélyes háztartásokba. A leghatékonyabb a Lono Milk & Choc Volt, ami a tej 59 százalékát habbá alakította, és ha adott készülék 50 százalék felett teljesített, az már jó értékelést kapott.
Ami a hőmérsékletet illeti, ezen a Rossmann tejhabosítója csúszott el, a 40 fok kevés ehhez a művelethez, és csak a tej 29 százaléka lett hab. Jó, a Caso sem muzsikált túl jól, ennek a habját túl hidegnek találták a tesztelők. A Test magazin szerint egyébként az, hogyan milyen módszerrel melegít adott készülék (pl. indukciós-e), nem befolyásolja a hab minőségét, ahogy az sem, hogy a habaró milyen.
Ha valaki szívesen spórol az áramon, akkor a szakemberek szerint a Caso és a WMF Lono nevű terméke túl sokat fogyaszt, ami nagy kár, mert utóbbi a habosításban verhetetlen, ahogyan azt már korábban is említettük.
Ha valaki attól fél, hogy a habosító felületét megkarcolva káros anyagok szabadulhatnak fel, megnyugodhat, ez több mint 200 fok felett esélyes csak, és egyik készülék sem melegszik fel 80 foknál jobban.
És jöjjön a tisztítás, a gyártók természetesen felsorolják, hogy mely alkatrészek azok, amiket mosogatógépbe lehet tenni, a habaró és fedő például pont ilyen. A Rossmann készülékét egyébként (főleg, ha odaég a tej), akkor egy perc alatt lehet tisztává varázsolni, a Nespresso, a Melitta és a Severon habosítóját pedig 27 másodperc alatt.
Összértékelés | Habosítás | Használat | K.v. | Tárolás | Biztonság | |
Nespresso Aeroccino4 | 2,0 (jó) | 2,3 (jó) | 1,8 (jó) | 1,9 (jó) | 1,2 (nagyon jó) | 1,7 (jó) |
WMF Lineo | 2,0 (jó) | 1,9 (jó) | 2,1 (jó) | 1,8 (jó) | 2,3 (jó) | 1,7 (jó) |
Melitta Cremio Hot & Cold | 2,1 (jó) | 2,0 (jó) | 2,2 (jó) | 2,1 (jó) | 2,0 (jó) | 1,7 (jó) |
Tchibo indukciós th. | 2,2 (jó) | 2,6 (kielégítő) | 1,8 (jó) | 3,3 (kielégítő) | 1,0 (nagyon jó) | 1,7 (jó) |
WMF Lono Milk & Choc | 2,2 (jó) | 1,4 (nagyon jó) | 1,9 (jó) | 3,8 (elégséges) | 1,8 (jó) | 1,7 (jó) |
Tchibo Cafissimo | 2,3 (jó) | 2,2 (jó) | 2,5 (jó) | 2,1 (jó) | 2,3 (jó) | 1,7 (jó) |
Caso Crema Latte & Choco | 2,4 (jó) | 1,6 (jó) | 2,0 (jó) | 3,8 (elégséges) | 1,5 (nagyon jó) | 1,7 (jó) |
Severin indukciós th. | 2,4 (jó) | 2,7 (kielégítő) | 2,1 (jó) | 3,3 (kielégítő) | 1,0 (nagyon jó) | 1,7 (jó) |
Rosmann Ideen Welt | 3,2 (kielégítő) | 3,6 (elégséges) | 3,2 (kielégítő) | 2,0 (jó) | 1,5 (nagyon jó) | 1,7 (jó) |
Caso | 3,3 (kielégítő) | 4,3 (elégséges) | 2,3 (jó) | 2,9 (kielégítő) | 1,0 (nagyon jó) | 2,0 (jó) |